Прогнози про те, що до кінця року вартість хліба в Україні може злетіти майже на чверть, експерти озвучують не перший місяць. Яка причина такого стрибка, як зросли ціни на хліб за останній рік і чого нам чекати до кінця 2025-го? Відповіді на ці та інші питання – у матеріалі Коротко про.
Реальність така, що звичайнісінький хліб може цілком вийти зі списку доступних продуктів. У той час як реальні доходи українців під час повномасштабної війни планомірно скорочуються, ціни на продукти, зокрема і на хліб, продовжують зростати.
За даними Держстату, лише за останній рік (серпень до серпня) ціни на хліб зросли на 17,7%. На тлі такої статистики новини про подорожчання хлібобулочних виробів, звичайно, не радують, але, кажуть експерти, воно неминуче.
– До кінця року хліб масових сортів подорожчає на 5-7%, – зазначив у коментарі Коротко про виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.
А на думку експерта Світового банку Оксани Руженкової, хліб до кінця року однозначно подорожчає на 15-20% залежно від сорту.
Основними факторами підвищення цін, на думку заступника голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАС) Дениса Марчука, є енергоносії, логістика, зарплати, інфляція.
Експерт нагадав, що зерно, яке вирощується аграріями, - це лише сировина. І воно проходить багато виробничих циклів перед тим, як стане готовим хлібом.
«Інфляція у продовольчій групі становить 22%. Витрати на електроенергію, логістику та паливо для бізнесу постійно зростають, як і необхідність підвищення заробітних плат. Також слід враховувати курс долара та євро, оскільки обладнання для заводів переважно імпортне, - цитують ЗМІ заступника голови ВАС. - Усі ці фактори формують відпускні ціни на хлібопекарських підприємствах значно більші, ніж вартість зерна. Тому говорити, що хліб дорожчає через урожай, неправильно, основна причина полягає у зростанні затрат бізнесу».
За словами Марчука, у собівартості хліба ціна зернових становить не більше 20-25%, а Україна цього року має практично такий самий урожай, як і минулого. Для порівняння експерт наводить цифри: торік було зібрано близько 22 млн тонн пшениці, а зараз – понад 21,8 млн тонн. Оскільки для внутрішніх потреб вистачає 6–7 млн тонн, дефіциту немає, дійшов висновку експерт.
Водночас Оксана Руженкова уточнює: якщо з пшеницею проблем немає, то про жито цього сказати не можна.
– В Україні зараз величезний дефіцит жита, пов'язаний з тим, що нашим аграріям набагато вигідніше вирощувати пшеницю, – пояснила експерт у коментарі Коротко про. – У нас взагалі на державному рівні відсутній протекціонізм при вирощуванні зернових культур. З прикладів можна згадати хіба що підтримку гречки після симптоматичних «гречаних криз». Більше того: в той час як експорт сої та ріпаку обмежений нещодавно запровадженим експортним митом, обмежити експорт жита Кабмін не здогадався. У результаті навіть за умов дефіциту Україна примудрялися експортувати жито минулого року, і цьогоріч також жодних перешкод для експорту немає.
До повномасштабного вторгнення Україна кілька років купувала білоруське жито та житнє борошно, продовжує Оксана Руженкова. Нині, зі зрозумілих причин, постачання з Білорусі відпали, і наші основні постачальники – країни Балтії та Польща. Але вони не розраховували на такі апетити українського споживача, тож покрити всі потреби нашого ринку цим імпортом буде дуже складно.
Все це призвело до того, каже Руженкова, що український хліб, який завжди належав до переліку соціальних продуктів, тепер продається по 60 грн і вище. І це ще не межа, тож звичний буханець «Українського» цілком може перейти в розряд делікатесів. Споживачі все частіше купують хліб по акції: багато хто спеціально приходить до магазину о 9-й вечора, щоб потрапити на знижені ціни.
Але, додала Оксана Руженкова, є й обнадійливі новини.
- Мінагрополітики опублікувало прогноз щодо посіву озимих, і вже видно, що площі під озимим житом будуть розширені, - зазначила експерт СБ у розмові з Коротко про. – Тобто наступного літа у нас вже з'явиться своє житнє борошно, а доти житимемо на імпортному. Крім того, ціна на внутрішньому ринку зросла, і не виключено, що фермери не зв'язуватимуться з експортом і продадуть жито за сприятливою для себе ціною українським мукомолам. Але все це не скасовує прогнозів щодо того, що ціни на хліб до кінця року зростуть не менше ніж на 15%.