Завантажити ще

Ліза Глінська розповіла, як приготувати різдвяні пряники

Ліза Глінська розповіла, як приготувати різдвяні пряники
Фото: instagram.com/lizaglinskaya

Український кондитер та екс-суддя кулінарного проекту "МастерШеф" Ліза Глінська розповіла, як приготувати різдвяні пряники. Рецепт святкових ласощів вона опублікувала в Інстаграмі.

Інгредієнти:

Пряничне тісто⁣:

  • 100 г цукру (1 ч)
  • 150 г цукру (2 ч)
  • 100 мл води
  • 80 г вершкового масла
  • 100 г меду
  • 5 г харчової соди
  • 40 г жовтка
  • 500 г борошна
  • 6 г спецій (кориця, імбир, гвоздика, мускатний горіх та кардамон)

Глазур:

  • 30 г білка
  • 190 г цукрової пудри
  • 10 мл лимонного фрешу (2 ч. л.) ⁣
  • водорозчинний гелевий барвник ⁣
  • бусинки, палички, ялинки⁣ (для декору)

Готуємо:

Тісто:

  1. Прогріваємо воду до парування в одній ємності, в іншій - з'єднуємо вершкове масло з медом і розтоплюємо все, маса має бути гарячою.
  2. Відправляємо у сотейник із товстим дном цукор, розтоплюємо його до стану карамелі, перемішуємо.
  3. Вливаємо тонким струмком окріп в карамель, увесь час помішуємо.
  4. Засипаємо другу частину цукру, перемішуємо і повертаємо сотейник на плиту ще на 1 хвилину, щоб цукор розчинився.
  5. Додаємо гаряче вершкове масло з медом і перемішуємо.
  6. Після цього додаємо харчову соду та спеції, перемішуємо.
  7. Переливаємо масу в миску, для того щоб вона охолонула до температури 50-55 градусів. Додаємо жовтки й перемішуємо.
  8. Додаємо в карамельну масу борошно, вимішуємо тісто, все борошно має "зволожитися".
  9. Ділимо тісто на дві частини, кожну частину обертаємо харчовою плівкою та відправляємо у холодильник на 12 годин.
  10. Дістаємо тісто з холодильника, трохи посипаємо  стіл борошном, розкочуємо тісто в пласт завтовшки 5-6 мм.
  11. За допомогою форми вирізаємо: пряникових чоловічків, віночки, новорічні іграшки – зовнішній діаметр 8 см, внутрішній – 4 см.
  12. Перекладаємо фігурки на лист з пергаментом і випікаємо при температурі 180 градусів з конвекцією 8 хвилин, а кружки у вигляді новорічних іграшок - 6 хвилин.
  13. Дістаємо лист з духовки, ставимо на поверхню і накриваємо його іншим листом на пару секунд, для того щоб поверхня пряників була ідеально рівною.

Глазур:

  1. Відправляємо в чашу міксера білок, лимонний фреш та цукрову пудру. Збиваємо на середніх оборотах до отримання однорідної консистенції.
  2. Ділимо глазур на три частини, додаємо водорозчинний гелевий барвник і перемішуємо. Перекладаємо в кондитерські мішки з насадкою 2 мм.
  3. Розмальовуємо пряникових чоловічків.
  4. Беремо круглий пряник, робимо зовнішній і внутрішній обідок з глазурі, залишаємо на 1 хвилину, щоб трохи висох. Потім покриваємо глазур'ю частину пряника, що залишилася.
  5. Декоруємо частування намистинками, паличками, ялинками.
  6. Коли все висохне, можна взяти стрічку і просмикнути нею пряник у вигляді новорічної іграшки.