Завантажити ще

5 незвичайних рецептів для новорічного столу

5 незвичайних рецептів для новорічного столу
Фото: фотобанк Лорі, Fotolia/PhotoXPress.ru

Рулет з корейки із куркою, горіхами та журавлиною

ТРЕБА (на 6 порцій):

  • шматок свинячої корейки (800 г)
  • 1 куряче філе
  • 2 яблука
  • 2 ст. ложки свіжомороженої журавлини
  • 2 зубчики часнику
  • сіль
  • перець
  • 50 г апельсинового конфітюру
  • по 1 ч. ложці сушеного розмарину та чебрецю
  • 3 ст. ложки вершкового масла
  • 1 ч. ложка гірчиці
  • 1 ст. ложка апельсинового соку
  • 2 ст. ложки волоських горіхів

ГОТУЄМО:

  1. З яблук видаляємо серцевину, ріжемо тонкими пластинами.
  2. Корейку дуже гострим ножем кілька разів надрізаємо вздовж, поступово розгортаючи шматок прямокутника. Накриваємо плівкою та відбиваємо.
  3. Масло розтоплюємо і змащуємо корейку (залишіть трохи масла змастити рулет зверху). Солимо-перчимо.
  4. Викладаємо рубані горіхи, журавлину, чебрець і розмарин. Потім пластини яблук. У центр – куряче філе.
  5. Згортаємо рулет і щільно обв'язуємо кулінарним шпагатом.
  6. Змащуємо рулет маслом, що залишилося, накриваємо фольгою і запікаємо 45 хвилин при температурі 180 °С.
  7. Робимо глазур: у сотейнику змішуємо апельсиновий конфітюр і сік, гірчицю, давлений часник, солимо-перчимо. Доводимо до кипіння, змащуємо цією глазур'ю рулет і запікаємо ще 30 хвилин без фольги.
  8. Готовий рулет виймаємо, накриваємо фольгою на 10 хвилин, даємо відпочити, потім видаляємо шпагат і подаємо, нарізавши на слайси.

Журавлинний тарт із меренгами. Фото: фотобанк Лорі, Fotolia/PhotoXPress.ru.

Журавлинний тарт із меренгами. Фото: фотобанк Лорі, Fotolia/PhotoXPress.ru.

Журавлинний тарт із меренгами

ТРЕБА (на 8 порцій):

  • 140 г вершкового масла
  • 230 г борошна
  • 1/4 ч. ложки розпушувача
  • 50 г цукрової пудри
  • 1 жовток

Начинка:

  • 300 г замороженої журавлини
  • 100 г цукру

Меренги:

  • 100 г білка
  • 150 г цукру

ГОТУЄМО:

  1. Борошно просіюємо з розпушувачем, додаємо натерту холодне масло, розтираємо все пальцями в крихту, вводимо жовток. Формуємо кулю, відправляємо в холодильник на 20 хвилин.
  2. Форму змащуємо  маслом, підпилюємо борошном. Тісто розкочуємо за розміром форми плюс бортики, викладаємо у форму, зрізаємо краї та прибираємо на 20 хвилин у морозильник.
  3. Журавлину промиваємо, пробиваємо в блендері з цукром, варимо в сотейнику до загущення та зменшення в об'ємі вдвічі.
  4. Форму з тістом дістаємо з холодильника, застилаємо пергаментом, насипаємо вантаж, щоб не було бульбашок (наприклад, кіло квасолі) і випікаємо 10 хвилин при 180 °С.
  5. Прибираємо квасолю та пергамент, викладаємо начинку та випікаємо 40 хвилин за тієї ж температури.
  6. Білки змішуємо з цукром і прогріваємо на водяній бані до розчинення цукру, помішуючи. Потім збиваємо в щільну піну, перекладаємо в кондитерський мішок і прикрашаємо поверхню тарта. Випікаємо ще 15 хвилин.

Салат з креветками та виноградом. Фото: фотобанк Лорі, Fotolia/PhotoXPress.ru.

Салат з креветками та виноградом. Фото: фотобанк Лорі, Fotolia/PhotoXPress.ru.

Салат з креветками та виноградом

ТРЕБА (на 8 порцій):

  • 500 г креветок
  • 4 яйця
  • 150 г твердого сиру
  • 300 г винограду без кісточок
  • пучок листя салату
  • 3 ст. ложки кедрових горіхів
  • 6 ст. білого йогурту чи майонезу
  • 2 ст. ложки лимонного соку
  • сіль
  • перець

ГОТУЄМО:

  1. Яйця відварюємо та натираємо на тертці, креветки варимо у підсоленій воді, чистимо, остуджуємо. Сир натираємо.
  2. Робимо соус: йогурт або майонез змішуємо з лимонним соком до смаку, підсолюємо і перчимо.
  3. У креманки або спільну салатницю викладаємо рване листя салату. Потім шар креветок. Присмачуємо соусом.
  4. Викладаємо терте яйце, знову соус, зверху креветки, соус.
  5. Посипаємо сиром.
  6. Виноградини ріжемо навпіл, викладаємо зрізом униз, посипаємо горішками.

Примітка: можна не викладати шарами, а просто перемішати всі інгредієнти.

Курча в конверті. Фото: фотобанк Лорі, Fotolia/PhotoXPress.ru.

Курча в конверті. Фото: фотобанк Лорі, Fotolia/PhotoXPress.ru.

Курча в конверті

ТРЕБА (на 2 порції):

  • половинка курчати (розріжте курку вздовж)
  • сіль
  • перець
  • 1/2 ч. ложки сублімованого часнику
  • 1 ч. ложка паприки
  • 1/2 ч. ложки червоного перцю
  • щіпка сушеного розмарину
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • лист кулінарного пергаменту
  • трохи фольги

ГОТУЄМО:

  1. Половинку курки підсушуємо паперовим рушником, натираємо сіллю.
  2. Готуємо маринад: змішуємо спеції та олію.
  3. Кулінарним пензлем наносимо маринад на курку.
  4. Поміщаємо напівтушку на пергамент і акуратно загортаємо конвертиком.
  5. Конверт із куркою загортаємо у фольгу, намагаючись максимально герметично обжати краї.
  6. Духовку розігріваємо до 210 ° С і запікаємо курку 1 годину.
  7. Розкриваємо конверт обережно, сік, що утворився, використовуємо як соус для рису на гарнір.

Історія одного краба. Фото: фотобанк Лорі, Fotolia/PhotoXPress.ru.

Історія одного краба. Фото: фотобанк Лорі, Fotolia/PhotoXPress.ru.

Історія одного краба

Ця абсолютно правдива і надзвичайно повчальна історія відбулася одного разу під Новий рік

Падав м'який сніг, стояв легенький морозець. Чоловік, керуючись найкращими намірами, зайшов у магазин і купив трохи крабового м'яса. Він вирішив, що традиції традиціями, але ж не можна на Новий рік їсти один тільки салат олів'є. До того ж він щойно отримав 13-ту зарплатню і хотів порадувати кохану.

"Дивись, що я приніс", - радісно вигукнув він удома, обтрусивши сніжок з пальто, і розгорнув покупку. Але радості на обличчі дружини не помітив. «Ти як хочеш, - сказала вона, - а я готуватиму олів'є. А з крабами своїми сам щось придумай».

І чоловік вигадав. Увечері, коли олів'є разом з іншими закусками вже стояв на столі, а гості проголошували перші тости за рік, що минає, він став біля плити. Погляд його був зосереджений, рухи відточені.

У мисці він гарненько збив вилкою яйце, додав трохи солі, перцю та дрібно нарубаної зелені. Потім вилив цю суміш на добре розігріту сковорідку, щедро змащену вершковим маслом. Омлет розтікся по сковороді - важливо, щоб вийшов дуже тоненький млинець. Перш ніж згорнути його люлькою, люблячий чоловік поклав усередину ще трохи вершкового масла та довгастий шматок крабового м'яса. Як відомо, смажити його немає жодного сенсу, але на смак воно стає набагато приємнішим, якщо полежить разом з маслом усередині теплого млинця яєчного.

Тепер залишилося тільки гарно розрізати крабові омлети (а їх було зроблено кілька) на шматочки і посипати ці рулетики кунжутом, вони від цього одразу почали нагадувати якусь японську страву.

- Ой що це? - закричали гості, ледве побачивши апетитні рожеві шматочки краба, обгорнуті тоненьким жовтим омлетом.

- Це улюблена страва моєї дорогої дружини, - з усмішкою відповів чоловік. - Я щороку готую це на її прохання.

Гості їли і нахвалювали незвичайне частування, вмочаючи його в суміш легкого домашнього майонезу та васабі, а подруги шепотіли дружині:

"Щаслива ти, Нінка, такого хлопця собі відхопила".

Краба з'їли хвилин за десять, а олів'є доїдали потім ще майже два тижні.

Новини по темі: рецепти їжа