Завантажити ще

Микола Тищенко поділився рецептом народного "мітболу по-оболонськи" для новорічного столу

Микола Тищенко поділився рецептом народного
Фото: facebook.com\tishchenko.nikolay

Депутат від "Слуги народу" Микола Тищенко, який раніше стверджував, що котлету по-київськи стильно, модно та молодіжно назвати мітболом, перейшов від слів до справи. Оскільки географічний спеціалітет "по-київськи" вже задіяний, Микола представив мітбол "по-оболонськи". Котлету по-київськи він не нагадує і, мабуть, є самостійною стравою. Рецептом парламентарій-ресторатор поділився 24 грудня у своєму телеграм-каналі

"Любі друзі! Спостерігаючи резонанс, пов'язаний із темою «мітболів», я за допомогою найкращих кухарів Києва розробив новий рецепт народного мітболу. Назва «по-київськи» вже зайнята, тому назву звично для себе – «мітбол по-оболонськи». Нижче рецепт, який можна і потрібно використовувати для новорічного столу№, - повідомив Тищенко.

Отже, нам знадобиться:

  • Яловичина (м'яка частина: філей, вирізка, лопатка) – 500 г
  • Жирна свинина (як варіант - шия) - 200 г
  • Часник-1-2 часточки
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйце - 1 шт.
  • Петрушка – невеликий пучок
  • Панірувальні сухарі - 40 г
  • Сухий сир – 40 г
  • Чорний перець – за смаком
  • Сіль - за смаком

Для приготування соусу знадобиться:

  • Консервовані томати (з вашої антресолі) у власному соку – 200-300 мл
  • Базилік – невеличкий пучок
  • Часник – кілька часточок
  • Курячий бульйон (або яловичий) – 120 мл
  • Червоне сухе вино – 120 мл
  • Оливкова олія
  • Чорний перець
  • Сіль

Готуємо:

Свинину та телятину пропускаємо через м'ясорубку, додаємо сіль, перець, рубану петрушку, яйце. З отриманого фаршу формуємо мітболи – кругляші розміром трохи більше, ніж перепелине яйце. Далі пануємо в суміші з натертого сухого сиру (типу пармезан) і сухарів. Трохи оливкової олії - і відправляємо у духовку на 10 хв. при 180 градусах.

Поки мітболи запікаються, готуємо соус: цибулю ріпчасту, часник нарізаємо дрібними кубиками, обсмажуємо на оливковій олії, додаємо червоне вино і випарюємо, додаємо томати без шкірки, нарізані кубиками, трохи курячого бульйону і томати, консервовані у власному соку. Солимо, перчимо, вводимо трохи цукру, потім тушкуємо 5 хвилин, знімаємо з плити і додаємо рубаний базилік або італійські трави, а краще те й інше. Консистенцію соусу обирайте за бажанням.

Мітболи перекладаємо у глибокий посуд для запікання, поливаємо соусом і залишаємо в духовці на 20-30 хв. при температурі 160 градусів.

– Викладаємо на тарілку, прикрашаємо свіжим базиліком, посипаємо сиром. Упевнений, що ця вишукана страва стане прикрасою вашого новорічного столу! – резюмував Тищенко.

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

У середині грудня, розмірковуючи про тонкощі кулінарії, Микола Тищенко зауважив: "Найсмачніша страва будь-якого столу – це мітболи по-київськи."

На його думку, замість звичного терміна "котлети" сучасному гастроному слід вживати нове слово - "мітбол". «Ми молодь, а молодь завжди на передовій, українська молодь – найщиріша, найміцніша. Вона завжди диктує нові тренди», – пояснив свою позицію 49-річний депутат.

А до цього Тищенко здивував заявою, що на київській Бессарабці (один із найдорожчих ринків столиці) можна купити яловичину по 20 гривень за кілограм.