25 листопада
Завантажити ще

Як продовжити життя продуктам без холодильника

Як продовжити життя продуктам без холодильника
Фото: Прилепа Александр/УНИАН

Відключення електроенергії – найменше зла, яке несе за собою війна. При цьому на електриці пов'язані багато аспектів життєзабезпечення, серед яких важливе місце займає збереження їжі. Особливо якщо врахувати, скільки продуктових запасів стали зберігати наші холодильники та морозилки.

У разі відключення електроенергії протягом перших чотирьох годин продуктам у холодильнику нічого не загрожує. За умови, що він не відкривався, попереджають у Центрі громадського здоров'я МОЗ України. Чотири години – безпечний час для полиць у холодильнику, 48 годин – для повністю заповненої морозилки та 24 години – для напівпорожньої.

"Продовжити життя" без холодильника можна практично будь-яким продуктам. Підвали, гаражі, балкони, просто комори допоможуть нам довше зберегти свої запаси.

ОВОЧІ ТА ФРУКТИ

Це категорія продуктів, якій холодильник потрібний найменше. Час любителів холодного зберігання, а це груші, персики, сливи, абрикоси, баклажани, ще не настав. А класичний борщовий набір, цитрусові, яблука та банани відмінно зберігаються у квартирі або на балконі. Потрібно просто знати деякі тонкощі поводження з ними.

Картопля : любить прохолоду, сухість і темряву, поки може зберігатися на балконі або в коморі, у дерев'яних ящиках, у паперових або текстильних мішках. Оптимальна температура для заощадження – 4-7 градусів. Мішки краще не зав'язувати, щоб циркулювало повітря, і кожні два тижні картоплю потрібно «перевіряти», видаляючи зіпсовані бульби, щоб вони не заражали здорові. Підходяща компанія для картоплі – буряк, який чудово вбирає вологу, тому зберігати їх можна разом.

Капуста : білокачанна є найстійкішою і добре зберігається на балконі або в прохолодній коморі. Для цього потрібен ящик або коробка, в які в один ряд складаються качани, загорнуті у харчову плівку. Кладовку потрібно регулярно провітрювати, качани раз на тиждень оглядати на предмет пошкоджень. При температурі вище +5 градусів капуста починає псуватись, ідеальні показники для неї від 0 до 4 градусів тепла.

Морква : цей овоч любить свіже повітря та сухість, не переносить вологості та світла. Добре зберігається в ємностях з піском, сухою землею або тирсою, але можна і в паперових або тканинних рушниках на балконі. Сусідство з яблуками, що виділяють етилен, є небезпечним для моркви.

Буряк : найкраще зберігається при температурі до +2 градусів, на балконі її рекомендують тримати в ящиках з піском або тирсою. Завдяки товстій шкірці буряк за тиждень не зіпсується і за кімнатної температури. Для цього її потрібно скласти в поліетиленовий пакет, не закривати його і поставити в найпрохолодніші місця квартири.

Цибуля та часник : ці овочі зовсім не люблять холодильник, зберігати їх можна при кімнатній температурі, у темряві та окремо від інших овочів. Суха і добре провітрювана комора - потрібне місце. Цибуля не можна класти в поліетилен, йому підходять картонні коробки з отворами, плетені кошики, дерев'яні ящики. Часник довго зберігається в полотняних мішках, у підвішеній сітці або лушпині цибулі.

Яблука : добре зберігаються на балконі, в коморі або просто на підвіконні під відкритою кватиркою. Найкраща упаковка для них – це папір, тільки загортати потрібно окремо кожен плід.

Якщо у морозилці були великі запаси ягід, можна позапланово відкрити сезон консервації – зварити варення чи джем, закрити компот.

М'ЯСО

Без холодильника його можна зберегти лише 2-3 дні за допомогою різних способів обробки. Без неї м'ясо почне псуватися вже за кілька годин.

Найвідоміший український кулінарний експерт Євген Клопотенко радить два простих способи зберегти продукт: скласти в каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Або опустити м'ясо в міцний сольовий розчин із розрахунку 10 столових ложок солі на 500 мл холодної води. Згодом м'ясо потрібно вимочувати у воді перед вживанням.

М'ясо можна зберегти шляхом обварювання: опустити його в киплячий сольовий розчин (5 столових ложок солі на 1 літр води), потримати в ньому пару хвилин і витягнути. Після охолодження помістити м'ясо в посудину, що нещільно закривається.

Два дні м'ясо може зберігатися, якщо натерти його медом або залити молоком або кислим молоком, закриту каструлю поставити в прохолодне місце.

Продовжити життя м'яса на пару днів може маринування як для шашлику, заливання соєвим соусом та обмазування свинячим жиром.

РИБА

Тут варіантів небагато: або терміново робити консерви, або солити.

Порада від Євгена Клопотенка: «Очистіть рибу від луски, приберіть нутрощі та зябра, помийте та добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у холодне місце. Потім рибу можна вимочити у воді та смажити чи висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не вимагає спеціальних умов зберігання».

Протягом тижня рибу можна зберегти, підготувавши таким чином: розрізати вздовж хребта, посолити та обгорнути тканиною, змоченою в оцтово-цукровій суміші (з розрахунку 3 чайні ложки цукру на 0,5 літра оцту). Залишити у підвішеному вигляді у добре провітрюваному місці.

ВЕРШКОВЕ МАСЛО

І тут знову допоможе сіль: можна розрізати на шматочки та опустити у холодну солону воду. Можна укласти відкриті пачки олії у скляну банку та залити зверху холодною підсоленою водою. Можна обгорнути закритий брикет зверху ще й пергаментним папером, залити підсоленою водою, закрити і придавити зверху, так, щоб масло залишилося під гнітом.

СТВОР, СМЕТАНА, М'ЯКІ СИРИ

Сир без холодильника здатний прожити не більше 6 годин, тому його потрібно або одразу перетворювати на блюдо, або покласти у скляну банку та поставити її у холодну воду. Те саме можна зробити і зі сметаною, і з м'якими сирами.

Молоко

Найвірніший спосіб продовжити його термін зберігання – закип'ятити, додавши у процесі цукру та соди – зовсім небагато, на кінчику ножа. Остудити і перелити в емальований або фаянсовий посуд - низький і широкий. Потім ємність помістити в таз із холодною водою і накрити кількома шарами марлі. При кімнатній температурі кип'ячене молоко зберігається до 18 годин.

ТВЕРДИЙ СИР

Його слід загорнути в змочену в солоному розчині тканину, добре, якщо це буде серветка лляна. Помістити в прохолодне місце, де не буде світла та сонячних променів. Наново змочувати серветку потрібно раз на день.

Сир можна загорнути в пергаментний папір і покласти в герметичну ємність, яку потрібно занурити в таз із холодною водою.

Потрібно пам'ятати, що тверді сири зберігаються близько 10 днів, а молоді - менше, всього 2-3 дні.

В ТЕМУ

Запасаємося льодом та вимірюємо температуру продуктів

До надзвичайної ситуації з вимкненням електроенергії можна підготуватися заздалегідь. Добре, якщо в морозилці буде припасений блочний або сухий лід, або хоча б контейнери із замороженою водою. У разі відсутності світла лід дозволить зберігати їжу за допустимої температури 4 градуси. Поміщати лід до продуктів слід через чотири години після вимкнення світла.

Правила безпеки, рекомендовані ЦОЗ:

  • ніколи не перевіряйте безпеку продуктів на смак. За найменшого сумніву краще викинути – кишкові інфекції зараз нікому не потрібні;
  • через чотири години після відключення світла або без додаткового джерела холоду викидайте продукти, що безперечно швидко псуються: яйця, нарізані фрукти або овочі, салати, залишки молочної продукції, відкриті консерви;
  • перевіряйте температуру продуктів, які лежали у морозилці або просто в холодильнику разом із льодом. Якщо вона вища за 4 градуси, в їжу вони не придатні. Перевіряється вона за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці;
  • можна повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, в яких залишилися крижані кристали, або якщо їх температура 4 і нижче градуса.