У Міноборони продовжують працювати над поліпшенням харчування військових. Наразі меню формують за каталогом, але незабаром планується розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб. Про це заявив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає "Укрінформ".
- Ми у майбутньому плануємо закуповувати харчування за категоріями, тобто окремо молочні продукти, окремо м'ясо. Це дозволить першочергово працювати з виробниками напряму, без посередників, - це наша мета. По-друге, це якість. В агенції планують розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб, - сказав Кліменков.
За його словами, в питанні впровадження якісного харчування Україна запозичує досвід у країн НАТО. А розробкою меню для військових будуть опікуватись фахові організації. Кліменков наголосив, що забезпечення війська має бути безперебійним та якісним.
- Ми розуміємо, що це комплексне питання. Ми вже змінили підходи в закупівлі, аби працювати напряму з виробниками. Водночас запровадження нової системи постачання продуктів – це не все, адже в польових умовах варто оновлювати і польові кухні. Тобто у військових частинах, безпосередньо в зоні бойових дій має бути фахова людина, яка б забезпечила дотримання умов приготування, зберігання їжі. Ми працюємо над усіма цими питаннями, - запевнив Кліменков.
Крім того, заступник міністра зазначив, що в міністерстві планують прибрати із ціни на продукти вартість логістичних послуг. Зараз один комплект харчування коштує 125 грн, але сюди входить ще й ціна за транспортування, відповідно вартість харчів іще нижча, а це впливає, звісно, на якість.
Раніше Міністерство оборони України вилучило частину сухпайків, поставлених для українських військових у 2022 році. Нині їх зберігають на складах ЗСУ. У частині наборів пошкоджено упаковку з джемом, попри те, що термін придатності продуктів ще не вийшов.