Останнім часом ціни на продукти ростуть швидше, ніж гриби у лісі після дощу. Що не дивно в умовах постійних російських обстрілів, нищення ворогом енергооб’єктів та інфраструктури. То ж тим, хто хоче хоч трошки зекономити, варто задуматись про приготування домашнього хліба. Адже це не тільки економія, але й можливість контролювати склад, обирати якісні інгредієнти й приготувати здобу на свій смак.
Коротко про пропонує п’ять простих рецептів домашнього хліба, які зможе приготувати кожен.
🍞Перевіреним рецептом хліба поділився шеф-кухар, ресторатор і суддя «МастерШеф» Ектор Хіменес-Браво. Особлива привабливість цього тіста – у тому, що його не треба замішувати
Змішати борошно, дріжджі, сіль та цукор. Додати воду, замішати й залишити на годину. Скласти тісто у «колобок» та перекласти у форму, змащену олією і залишити підійти на 1,5 години в теплому місці. Випікати хліб 30 хв закритим фольгою при температурі 240°, а потім ще 10 хв без фольги при 200°.
Шеф-кухар запевняє, що цей рецепт – ідеальний для тих, хто хоче насолоджуватися смачним, свіжим хлібчиком.
🍞Приготування хліба в духовці — це класичний спосіб отримати ідеальну випічку зі хрусткою скоринкою і ніжною серединкою.
Змішайте дріжджі з водою та цукром, залиште на 10 хвилин. Додайте борошно, олію і сіль. Замісіть тісто. Дайте тісту підійти протягом години в теплому місці. Випікайте при 200°C 35-40 хвилин, поки хліб не стане золотистим.
🍞Цей рецепт пропонує тренер проєкту "Зважені та щасливі" Марина Боржемська.
Гречку і пшоно промити й замочити на 5 годин. Насіння льону перемолоти та замочити в 1 склянці води, залишити набухати на 20 хвилин. Відправити в блендер замочені зелену гречку і пшоно, попередньо зливши воду, але не промиваючи. Перемолоти до однорідної маси.
Вилити масу в чашу. Додати замочене і набрякле перемелене насіння льону. Якщо є, можна додати 3-5 ст.л. кокосової олії. Соду погасити та додати до тіста. Промити насіння соняшнику та гарбуза, вмісити в тісто. Вмісити насіння чіа.
1 ч.л. насіння кмину перемолоти в кавомолці та 1 ч.л. цілого насіння кмину вмісити в тісто. Додати куркуму, коріандр, кардамон та сіль (дивіться, щоб відчувався слабкий солоний смак). Все перемішати, вилити тісто в форму. Зверху добре присипати насінням соняшнику, гарбуза, льону, притиснути його трішки в тісто, щоб утворилася смачна скоринка з насіння.
Випікати 1 годину при 180°С. 11. Коли хліб спечеться, дістати його, вийняти з форми, обернути рушником і залишити до повного охолодження.
Борошно просіяти через сито, додати сіль, цукор та сухі дріжджі, воду та почати замішувати. Додати рослинну олію, продовжуючи вимішувати приблизно 7-10 хвилин, поки воно не перестане липнути до рук.
Миску змастити олією і відправити в неї тісто. Поставити підійматись. Коли тісто збільшиться утричі, перекласти у форму з пергаментом. Накрити рушником або плівкою та залишити ще на 30 хвилин у теплому місці. Духовку заздалегідь розігріти до 190°С.
У невеликій піалі змішуємо воду (1 ст. л.) з рослинною олією (1 ч. л.) і змастити цією сумішшю хліб зверху. Поставити в розігріту духовку та випікати на нижньому рівні приблизно 40 хвилин.
🍞Цей рецепт ідеальний для новачків, він вимагає мінімум зусиль, але дає відмінний результат.
Змішайте борошно, сіль і дріжджі. Додайте воду та олію. Замісіть тісто і залиште підходити на годину. Випікайте при 200°C протягом 30-40 хвилин.
Насправді варто пам'ятати всього пару правил:
Основне правило - завжди використовуйте режим «Випічка» або «Хліб» і дотримуйтеся рекомендацій за часом. Крім того, пам'ятайте, що у мультиварці тісто може підходити довше, тому не квапте процес.