Ранкова філіжанка еспресо для бадьорості, на обід капучино для настрою, ввечері - склянка лате за посиденьками з друзями. А тепер уявіть життя без кави. І це не ще одна «страшилка», продукт насправді потроху стає дефіцитом. Про те, чому кавові зерна продовжують дорожчати, скільки кави за рік випиває середній українець, а також які сорти вже важко відшукати у продажу – в матеріалі Коротко про.
Типовий український супермаркет. У відділі бакалійних товарів кілька полиць заставлені упаковками з кавою. Знайомі кожному українцю назви кавових брендів не будемо перераховувати, їх і так всі знають. Невже проблема з кавою, про яку заявляють експерти, надумана?
З магазину зазирнемо до кафе. Ось одна з великих кав’ярень у неофіційній українській столиці кави Львові пропонує з десяток варіантів кавових напоїв – від еспресо до флет-вайт. Тамтешній бариста якраз готує для відвідувачів напій з міксу м’яких сортів арабіки. Каже, сировини вистачає.
- Закуповуємо сировину в офіційних дистрибуторів, - каже бариста Олексій. – Якихось проблем з постачанням не помітив.
Насправді проблеми у кавовій індустрії є. Банально- врожайність кавових плантацій гіршає. Про це ще з кінця минулого року говорять кавові фермери. А вчені з різних куточків світу провели більше 200 досліджень щодо майбутнього кави. Результати невтішні. І кількість, і якість врожаю погіршується скрізь. Відповідно, зростає ціна на продукцію.
- З початку року вартість кави зросла на 50% (хоча деякі експерти називають 80%. – Авт.), - розповідає Коротко про менеджер львівської кавової компанії Lembergold Роман. – Уявіть! Кавові трейдери говорять про те, що в деяких країнах плантації кави постраждали від паводків, в інших, навпаки, від посухи. Як би там не було, але на сьогодні з продажу зникли найбільш популярні сорти кави. Ось чекаємо з дня на день, але сировини так і немає. Наприклад, кава Домінікана Барахона АА. Популярна серед замовників, але зараз у дефіциті. Або Maragogype Nicaragua – це арабіка з гігантськими кавовими зернами. Має густу консистенцію, приємний смак. Також популярний сорт, хоч і з дорожчих: зараз по 900 грн за кілограм. І його теж поки немає.
- Але в кав’ярнях якогось дефіциту кави не спостерігається, - кажемо.
- Зазвичай кафе беруть суміші сортів, і такі варіанти поки що є, - пояснює Роман. – До того ж мають ще й запас.
Із холодного Львова перенесемося до теплої Бразилії. Країна – найбільший виробник кави у світі, домінує на ринку арабіки. Бразильські фермери вже не говорять, а кричать про величезні проблеми на їхніх плантаціях. Біда прийшла ще у ковідні часи, коли Бразилія постраждала від… морозів. Так, мінусова температура раптово вдарила у цій спекотній країні. Відповідно, у 2021-му році бразильській врожай кави був препоганий.
Щойно тамтешні фермери трохи оговталися від пережитого, викорчували померзлі кавові дерева, висадили нові, як прийшла нова біда - посуха. І паралельно поширилися всілякі хвороби, до прикладу, іржа кавового листя. Ця проблема дошкуляє не лише Бразилії, але й іншім країнам Латинської Америки.
В Азії, точніше, у В’єтнамі, який є провідним у світі виробником дешевшої робусти, своя біда. Нещодавно ключові регіони вирощування кави постраждали від тайфунів. Місцеві фермери говорять про втрату тисяч гектарів кавових плантацій. А на відновлення дерев знадобляться роки.
Вчені кажуть, що причина усіх цих бід з кавою – глобальне потепління. Економісти зі свого боку вважають, що у підвищенні цін на зерна також «винні» військові конфлікти, в тому числі і війна в Україні. А кавомани бояться, що повернеться ера розчинних напоїв 3 в 1, де від кави зазвичай лише надпис на пакетику.
Спочатку після вічного радянського дефіциту багато українці дивувались заварній каві, переважна більшість розчиняла у склянці порошкову суміш, яку і кавою не назвеш. Але з роками в країні зросла культура кавування. Люди розсмакували якісні моносорти і кавові мікси. Середньостатистичний українець за рік споживає приблизно 3 кг кави, хоча це не так вже й багато. До прикладу, у Швеції цифра більша: 8 кілограмів на рік на людину.
- Незважаючи на підвищення цін, попит на каву найближчим часом не зникне, - впевнено каже менеджер львівської кавової компанії Lembergold Роман. - Тому що альтернативи немає. Якщо ви п’єте каву щоранку, то і будете продовжувати пити незалежно від того, заплатили за чашку 40 чи 100 грн.
А як щодо якості? Щоб зекономити, дорожчі сорти арабіки можна змішати з більш дешевою робустою. Для гурманів це може бути неприпустимо, мовляв, і гірчить, і додає жорсткості у смаку. Втім, є й любителі міксів – все ж робуста бадьорить набагато сильніше, хоча й не має яскравого смаку, як арабіка. Все залежить від процентів міксу. Є, до речі, й ті, хто полюбляє саме робусту - дешево і міцно. Та й світові світові експерти вже кажуть про свіже підвищення попиту саме на робусту…
Кава, арабіка і робуста, – другий за популярністю (після нафти) продукт у світі. Складний у виготовленні, він залежить і від погодних умов, і від політичної ситуації у світі, але й такий, на якому можна добре заробити. Тому у підвищенні вартості на щоденний стаканчик кави винні й нечесні спекулянти.
А щоб подолати кавову кризу, необхідно збільшити інвестиції у сільське господарство, продумати стратегії адаптації до клімату, провести перевірки серед трейдерів, всіляко сприяти покращенню логістики, Та це, як то кажуть, не на часі. Тому, кавомани, готуймося платити більше.