Завантажити ще

Масниця і Масний тиждень 2025: найкращі солодкі та солоні начинки для млинців

Масниця і Масний тиждень 2025: найкращі солодкі та солоні начинки для млинців
Фото: cottonbro studio/pexels.com

Масниця - це одне з найулюбленіших свят українців, яке символізує проводи зими та зустріч весни. Традиційно протягом Масного тижня готують млинці, які уособлюють сонце та тепло. Щоб урізноманітнити святковий стіл, пропонуємо добірку найкращих начинок для млинців — як солодких, так і солоних.

- Пуст, масопуст,  масниця - все це назви одного свята в різних країнах світу масляни в Україні прийнято називати це свято Масниця. А все через те, що у період святкування люди більш за все їдять масні продукти:  сир, сметану, масло. Свято масниці починається за тиждень до Великого посту, а найбільш активного святкування масниця набула у в часи і на теренах Київської Русі, - нагадала рекордсменка України Кіра Касинець з Ужгорода. 

Найкраща солодкі начинки для млинців

Класична сирна начинка

Ніжна та ароматна сирна маса чудово поєднується з тонкими млинцями.

Інгредієнти:

  • 250 г домашнього сиру;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. ванільного цукру;
  • 1 жовток;
  • 1 ст. л. сметани.

Приготування:

Розітріть сир із цукром і ванільним цукром. Додайте жовток і сметану, добре перемішайте. Викладіть начинку на млинець і загорніть рулетом або конвертиком.

Масниця - час різноманітних млинців! Фото: Mike Esparza/.pexels.com

Масниця - час різноманітних млинців! Фото: Mike Esparza/.pexels.com

Яблучно-корична начинка

Ароматні яблука з корицею створюють справжній смак тепла та затишку.

Інгредієнти:

  • 2 середніх яблука;
  • 2 ст. л. меду або цукру;
  • ½ ч. л. кориці;
  • 1 ст. л. вершкового масла.

Приготування:

Наріжте яблука дрібними кубиками. Обсмажте їх на вершковому маслі до м’якості. Додайте цукор або мед, корицю, перемішайте та остудіть.

Час насолоджуватись млинцями! Фото: Eli Verenich/pexels.com

Час насолоджуватись млинцями! Фото: Eli Verenich/pexels.com

Бананова начинка з шоколадом

Швидка начинка для любителів солодкого.

Інгредієнти:

  • 1 великий банан;
  • 50 г чорного шоколаду;
  • 1 ст. л. вершків.

Приготування:

Розімніть банан виделкою або наріжте тонкими кружечками. Розтопіть шоколад із вершками на водяній бані. Змастіть млинець шоколадом, викладіть банан і загорніть.

Для начинки млинців можна використовувати різноманітні інгредієнти. Фото: Natalie/pexels.com

Для начинки млинців можна використовувати різноманітні інгредієнти. Фото: Natalie/pexels.com

Горіхова карамельна начинка

Смачна начинка для справжніх гурманів.

Інгредієнти:

  • 100 г волоських горіхів;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 100 мл вершків.

Приготування:

Підсмажте горіхи на сухій сковорідці, подрібніть. Розтопіть на сковорідці масло, додайте цукор і прогрійте до карамельного кольору. Влийте вершки, добре перемішайте, додайте горіхи. 

Горіхова карамельна начинка - для справжніх гурманів. Фото: cottonbro studio/pexels.com

Горіхова карамельна начинка - для справжніх гурманів. Фото: cottonbro studio/pexels.com

Солоні начинки для млинців

Начинка з грибами та сиром

Ароматні гриби у поєднанні з сиром – ідеальний вибір для ситного перекусу.

Інгредієнти:

  • 200 г грибів (печериці або лісові);
  • 1 середня цибуля;
  • 50 г твердого сиру;
  • 1 ст. л. олії;
  • сіль, перець на свій смак.

Приготування:

Наріжте гриби та цибулю дрібними кубиками, обсмажте на олії. Додайте сіль, перець і натертий сир. Перемішайте начинку та викладіть на млинці.

Начинки для млинців можуть бути не тільки солодкими. Фото: Eli Verenich/.pexels.com

Начинки для млинців можуть бути не тільки солодкими. Фото: Eli Verenich/.pexels.com


Начинка з червоною рибою та вершковим сиром

Легкий і вишуканий варіант святкової закуски.

Інгредієнти:

  • 100 г слабосолоної червоної риби;
  • 100 г вершкового сиру;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • кріп на свій смак.

Приготування:

Наріжте рибу тонкими смужками. Намажте млинець вершковим сиром, додайте рибу та трохи лимонного соку. Посипте подрібненим кропом, загорніть рулетом.

Риба буде чудово смакувати за столом. Фото: cottonbro studio/pexels.com

Риба буде чудово смакувати за столом. Фото: cottonbro studio/pexels.com

Начинка з куркою та шпинатом

Ситний варіант, який чудово підходить для обіду.

Інгредієнти:

  • 150 г відвареного курячого філе;
  • 100 г свіжого шпинату;
  • 2 ст. л. сметани;
  • сіль, перець на свій смак. 

Приготування:

Наріжте куряче філе дрібними шматочками. Обсмажте шпинат кілька хвилин, змішайте зі сметаною та куркою. Приправте сіллю та перцем, викладіть на млинець.

Млинці - це завжди смачно. Фото:  Maria Borisenko/pexels.com

Млинці - це завжди смачно. Фото: Maria Borisenko/pexels.com

Тож Масний тиждень – це час для смачних експериментів. Завдяки цим солодким і солоним начинкам ви зможете урізноманітнити святковий стіл і потішити рідних смачними млинцями. 

Новини по темі: рецепти Масляна Млинці