Завантажити ще

Що їсти для здоров’я кишківника: список фруктів із високим вмістом клітковини

Що їсти для здоров’я кишківника: список фруктів із високим вмістом клітковини
Фото: pexels.com

Шлунково-кишковий тракт є основою імунітету людини та загального самопочуття. Але часто ми самі шкодимо йому, вживаючи продукти, які руйнують мікрофлору, викликають запалення та погіршують травлення. Які фрукти покращать його роботу – у матеріалі Коротко про.

За словами лікаря-гастроентеролога Дмитра Скрипника,чистий кишківник сприяє нормальному функціонуванню всієї травної системи. Лікування ж кишківника може включати дієту, пробіотики та медикаментозну терапію. Тож краще за все регулярно стежити за своїм харчуванням, чистити кішківник і не чекати, поки почнуться болі. 

- Люди часто вважають, що якщо вони не відчувають болю – з кишківником усе добре. Але зміни в мікробіомі відбуваються непомітно, і саме харчування є ключем до профілактики більшості хвороб, – зазначає лікар.   

Що їсти для здоров’я кишківника

На наших столах наразі вдосталь фруктів. Тож лікарі радять не втратити можливість і «прочистити» свій кішківник природними методами. А найбільш корисними для цього будуть фрукти з високим змістом клітковини.

Яблука є одним із найкращих джерел розчинної клітковини, зокрема пектину, який підтримує здоров’я кишківника. Пектин служить живильним середовищем для корисних бактерій у товстій кишці, сприяючи росту мікрофлори, зменшенню запалення та нормалізації випорожнення. Щоб отримати максимум користі, важливо їсти яблука разом зі шкіркою, оскільки саме в ній зосереджена найбільша кількість клітковини.

Груші багаті на клітковину, зокрема на її розчинну та нерозчинну форми. Такий баланс сприяє ефективному просуванню їжі через травний тракт, попереджає закрепи й допомагає регулювати діяльність кишківника. Регулярне вживання груш покращує мікробіом та стимулює ріст корисних бактерій, особливо біфідобактерій.

Авокадо. Ще один фрукт із надзвичайно високим вмістом клітковини. У 100 грамах міститься понад 6 грамів переважно нерозчинної клітковини, яка допомагає «очищати» кишківник, сприяючи регулярності дефекації. Окрім того, авокадо містить здорові жири, які поліпшують засвоєння жиророзчинних вітамінів та зменшують запалення в кишечнику.

Банани сприяють здоров’ю кишківника завдяки вмісту резистентного крохмалю — особливо в недостиглих плодах. Цей тип крохмалю не перетравлюється в шлунку, а слугує їжею для кишкової мікрофлори. Крім того, банани добре заспокоюють слизову кишківника, знижують подразнення та сприяють кращому травленню.

Ягоди - малина, ожина, чорниця містять не лише багато клітковини, але й поліфеноли, які мають протизапальну дію. Ягідна клітковина активізує перистальтику кишківника і водночас створює сприятливе середовище для росту корисної мікрофлори. Регулярне вживання ягід допомагає підтримувати здоровий баланс кишкових бактерій, особливо при нестабільному травленні.

Сливи корисні як свіжі, так і сушені. Вони відомі своїм природним проносним ефектом завдяки поєднанню клітковини і сорбіту, який утримує вологу в кишківнику, стимулюючи дефекацію. Вони особливо ефективні при закрепах і є природним засобом для підтримки регулярності випорожнення.

Сливи корисні як свіжі, так і сушені. Фото: pexels.com

Сливи корисні як свіжі, так і сушені. Фото: pexels.com

Ківі містить унікальний фермент — актинидин, який разом із клітковиною стимулює травлення. Цей фрукт добре засвоюється, м’яко очищує кишківник і покращує рух їжі в шлунково-кишковому тракті. Крім того, ківі позитивно впливає на баланс корисної мікрофлори, що підтверджено в клінічних дослідженнях.

Фініки. Це натуральне джерело як клітковини, так і поліфенолів. Завдяки своїй структурі вони допомагають «вимітати» залишки їжі з кишечника, покращують роботу м’язів кишківника та сприяють зниженню запалення. Фініки також можуть бути корисними при синдромі подразненого кишківника, якщо споживати їх у помірній кількості.

Лікарі наголошують: фрукти з високим вмістом клітковини є доступним і ефективним способом підтримувати здоров’я травної системи. Їх можна додавати до сніданку, салатів чи вживати як перекус, забезпечуючи організм необхідними речовинами для стабільної роботи кишківника.

Додаткові поради

  • Пийте достатньо води – це допомагає клітковині правильно працювати.
  • Уникайте переїдання та вживання їжі «на ходу».
  • Додавайте до раціону кисломолочні продукти (кефір, йогурт без цукру) та квашену капусту – вони містять пробіотики.
  • Включайте крупи грубого помелу, бобові, горіхи – вони підтримують мікробіом.
  • Регулярна фізична активність стимулює перистальтику.

- Здоровий кишківник – це не лише про травлення. Це про настрій, імунітет та навіть про якість сну. Якщо ви дбаєте про себе – почніть із тарілки, – підсумовує  Скрипник.