З цією рослиною знайомство зазвичай відбувається ще у дитинстві. І, відверто, малоприємне: торкнувшись до кропиви, шкіра одразу червоніє, починає пекти як при опіку, з’являються дрібні пухирці. Агресивний бур’ян! А насправді ця «злюка» - справжній скарб, який людство цінувало тисячоліттями. Про багату історію кропиви, про те, як вона може врятувати від анемії, а також для чого ополіскують волосся її відваром - читайте у матеріалі Коротко про.
Росте повсюди, невибаглива, використовується у багатьох різних галузях (від виробництва тканини до куховарства), ще й має лікувальні властивості. Усе це про кропиву. Вже в сиву давнину людство використовувало цю пекучу рослину як ліки. Наприклад, у Стародавньому Римі місцеві жителі втирали кропиву в тіло (сміливці!), вважаючи, що вона зігріває і допомагає при ревматизмі. А ще ця рослина була обов’язковою в аптечці кожного римського легіонера - як засіб від застуди.
У Середньовіччі кропивою годували худобу, лікували численні недуги, виготовляли з неї нитки і тканину. І смакували стравами з кропиви. Важко точно сказати, коли люди вперше зварили кропив’яний суп. Та вже у середньовічних рецептах є згадки про таку весняну страву.
Щойно танув сніг, як з-під землі пробивалися перші кропив’яні паростки. Тоді господині і готували наваристу зелену юшку. У той час, коли ще не було свіжих овочів, кропива рятувала від весняного авітамінозу, додавала сил, повертала свіжий рум’янець, бадьорила тіло.
У народній кухні багатьох країн, зокрема України, Польщі, Німеччини, кропива була інгредієнтом різних страв - пирогів, салатів, борщів. Її також сушили, мололи і додавали до хліба, щоб збагачувати раціон.
У наш час кропива проживає велике повернення. Її активно використовують у косметиці, виготовляють з неї тканини, додають до складу різноманітних снеків, випічки, макаронних виробів. Та що там паста! Деякі шеф-кухарі Європи створюють з кропиви авторські страви в ресторанах високої кухні. Так, з тієї самої рослини, що росте біля вашого паркана.
Кропива є своєрідним символом щедрості природи. Узагалі в народній медицині її вважають універсальним помічником для здоров’я, на рівні з ромашкою та м’ятою. Список корисностей, які є в листі, стеблі і навіть насінні, приємно дивує. Але важливий нюанс: саме у молодому листі, що ще не встигло накопичити надлишок жорстких волокон і не таке пекуче, найбільша концентрація вітамінів і мікроелементів.
Отож, у листі кропиви є:
До речі, про залізо. Увага! Жінки, які страждають на дефіцит цього елементу, – кропива саме те, що «лікар прописав». Рослина є лідером серед інших за його вмістом. Тому її часто рекомендують людям із анемією. Разом з правильним харчуванням допомагає суттєво підвищити гемоглобін.
А ще ця рослина:
Окремим пунктом згадаємо про «роботу» кропиви у косметології. Лосьйони, маски, тоніки, гідролати на основі рослини особливо добре підходять для жирної, пористої та проблемної шкіри.
Дотепер користується популярністю народний рецепт ополіскування голови відваром кропиви. Опісля такої процедури волосся стає блискучим, міцним та шовковистим, покращується стан шкіри голови.
Щодо протипоказань, то цю рослину не можна давати дітям до 12 років і ще вагітним жінкам. Кропива може бути небезпечною і для людей, які мають підвищене згортання крові. У рідкісних випадках кропива може спровокувати алергічну реакцію у вигляді рясного висипу на шкірі.
Для їжі та чаю найкраще підходить молоде листя, таке, що тільки з’явилося навесні, ще м’яке, соковите, світло-зелене. Ідеальний період збору - до початку цвітіння рослини. Саме тоді кропива найбільш насичена вітамінами і найменш «злісна». Після цвітіння листя грубішає, накопичує нітрати і вже не годиться для харчування.
Збирати кропиву треба тільки подалі від доріг і промислових об’єктів. Найкраще в лісі, на луках, поблизу джерел. Або у власному саду. Кропива вміє себе захищати, тому голими руками зірвати її ой як важко, знадобляться цупкі рукавички.
Одразу порада: молоде листя треба ошпарити окропом. Тоді воно втратить пекучість і стане м’яким. Після цього кропиву можна додавати до салатів, смузі, супів, пирогів чи тушкувати з цибулею. Листя має м’який, трохи горіховий присмак, який вдало поєднується з яйцями, сиром, картоплею.
Радимо не заморочуватися зі складними стравами, краще приготуйте легкий весняний салат з кропиви.
Інгредієнти:
Приготувати такий салат надзвичайно легко. Авокадо і цибулю почистити, кропиву ошпарити, шпинат, кольрабі або редиску ретельно промити. Нарізати овочі та зелень кубиками, скибочками, слайсами – як заманеться. Перекласти все у миску.
Олію, гірчицю і лимонний сік ретельно змішати. Соус додати до салату і все гарно вимішати. Притрусити страву кунжутом.