2 червня
Завантажити ще

Карпатський фермер завів страусів замість курок: несуть яйця по два кілограми

Карпатський фермер завів страусів замість курок: несуть яйця по два кілограми
Фото: інстаграм Сергій Швець

У селі Ловаги на Івано-Франківщині майже кожен тримає свійську птицю: курей, гусей, індиків чи качок. Сергій Швець вирішив вибитися із сірої маси місцевих господарів – і замість звичних пернатих мешканців сільських дворів завів… страусів. А у них одне яйце – як 30 курячих.

З Африки до України

На фермі Сергія Швеця, гордовито піднявши шиї і з підозрою поглядаючи на гостей, ходять 25 дорослих страусів. Птахи люблять загравати з відвідувачами – деякі підходять, цікаво розглядають чужинців, а іноді навіть «пританцьовують» перед ними, розправляючи крила. Є ще пташенята – вони «народжуються» в інкубаторах. Так що страусине плем'я в прикарпатському селі постійно росте.

Сергій Швець впевнений у перспективі своєї бізнес-ідеї. Фото: інстаграм Сергій Швець

Сергій Швець впевнений у перспективі своєї бізнес-ідеї. Фото: інстаграм Сергій Швець

Страусами Сергій Швець вирішив зайнятися ще до повномасштабної війни. І вже у 2019 році у Карпатах з'явилися африканські птахи.
- Страуси чудово адаптуються до наших умов і навіть узимку по снігу гуляють у дворі, - ділиться з Коротко про Сергій Швець. – Морозу не бояться. Їх взагалі вже давно утримують в інших країнах Європи у схожих умовах.
Чому Сергій вибрав не більш звичних курей чи гусей? Спробувати омлет із страусиного яйця охочі, звичайно, завжди знайдуться, але все-таки, здається, наш народ на страусині яйця не «підсяде» – все одно візьмуть у магазині лоток курячих. На запитання про незвичний для українців вибір пернатих Сергій відповідає: до війни все прорахував, дійшов висновку, що на страусах в Україні точно гроші не втратить.

– Страус дає не лише яйце, яке можна використовувати і в їжу, і для виробництва сувенірів, – пояснює власник ферми. – Це і перо, і м'ясо, жир, шкіра – з неї робимо гаманці та сувеніри. Також і самі страуси приваблюють туристів. Це новий напрямок, де майже немає конкуренції.

І то правда. Навряд чи на курці можна стільки заробити, а про поїздки на звичайні птахоферми й говорити не треба – кому це цікаво?

На фермі мешкають 25 дорослих страусів. Фото: інстаграм Сергій Швець

На фермі мешкають 25 дорослих страусів. Фото: інстаграм Сергій Швець

Одне яйце – замість 30 курячих

На фермі Сергія зі страусами можна потоваришувати – господар каже, що вони майже ручні, до людей звикли. Ось тільки лізти безпосередньо до них у вольєр не треба – цей птах може так лапою посунути, що мама не журись. Так вони, до речі, і захищаються від хижаків у природі. Якщо ті, звичайно, наздоженуть їх – переляканий страус улепетує на швидкості 70 км на годину! Ну а якщо притиснули до стіни – переляк змінюється агресією. І тут вже нападнику не поздоровиться.

На фермі можна не тільки помилуватися страусами та сфотографуватися з ними, але й скуштувати їх яйця чи м'ясо.

– Омлета з одного яйця вистачає на шість осіб, – зазначає власник страусів. – М'ясо можна скуштувати у вигляді страв, а можна взяти додому сирим - замороженим. На смак нагадує дичину, оленину.

Одне страусине яйце коштуватиме 500 гривень. За день страусиха дає від трьох до восьми яєць. Важить воно до двох кілограмів та відповідає 30 курячим. У холодильнику зберігається цілим до пів року, розбитим – до трьох днів. Бити його, щоправда, доведеться молотком. Хоча зійде і рукоятка ножа – доведеться трохи попітніти. Виделкою точно не вийде. А якщо хочете зберегти гарну шкаралупу - розпиляти пилкою. Потім склеїти.

Страусині яйця вважаються дієтичними – у них менше холестерину, ніж у курячих. Також у них міститься лізин – амінокислота, яка сприяє засвоєнню кальцію та перешкоджає його вимиванню з організму. Це важливо задля зміцнення кісток. Страусині яйця будуть корисні і для суглобів та шкіри, оскільки сприяють накопиченню в організмі еластину та колагену. Ще вони допомагають зменшити запальні процеси та біль.

Страуси на фермі майже ручні – самі підходять до туристів. Але у вольєр до них краще не лізти. Фото: інстаграм Сергій Швець

Страуси на фермі майже ручні – самі підходять до туристів. Але у вольєр до них краще не лізти. Фото: інстаграм Сергій Швець

Страусиного м'яса для ресторанів не вистачає

Дегустація омлету на фермі коштуватиме приблизно 300 гривень. Страусине м'ясо – близько 120 гривень за 100 грамів у готовому вигляді та 800 гривень за кілограм у сирому. Один страус дає приблизно 30 кг м'яса. М'ясо цього африканського птаха – дієтичніше, ніж куряче, і темніше за кольором. На смак нагадує дичину на зразок  оленини. До речі, страусиним м'ясом, за словами Сергія Швеця, цікавляться українські ресторани.

- Попит є, є куди рости і кому продавати, але поки що у нас потужності не ті, щоб постачати страусине м'ясо ресторанам, - зазначає Сергій. – А так їм цікаво запропонувати відвідувачам щось оригінальне. До мене вони зверталися.

З сувенірів діти частіше вибирають різнокольорове страусине пір'я, дорослі - шкіряні гаманці або шкіряні брелоки або брелоки з кігтя страуса. Також мають попит і різьблені страусині яйця - вони йдуть за тією ж ціною, що і сирі. Ну і, зрозуміло, на пробу яйця теж беруть. Сама екскурсія фермою – 75 гривень.

Будуючи великі, але цілком реалістичні плани розвитку бізнесу на страусах, власнику ферми не вдалося прорахувати двох речей: пандемії та повномасштабної війни. Туристів зараз значно менше, ніж при відкритті ферми у 2019 році. Вже наступного року після відкриття ферми весь світ зачинився на карантин, а за ним у двері постукала війна. Тож поки що надії не справдилися. Проте туристи приїжджають. Звичайно, їх у рази менше – якщо раніше ферма навіть у будні нагадувала прохідний двір, то сьогодні ситуація змінилася. Але це не привід вішати замок на двері – навіть у наш непростий час іноді хочеться розвіятися та подивитися на щось, окрім фронтових новин.

Туристам пропонують сувеніри – розписні чи різьблені яйця страусів. Фото: інстаграм Сергій Швець

Туристам пропонують сувеніри – розписні чи різьблені яйця страусів. Фото: інстаграм Сергій Швець

Це цікаво!

Африканський страус - це найбільший птах на планеті, який виростає майже до трьох метрів у висоту і може набрати близько 150 кг ваги. Його наукова назва перекладається з грецької як «горобець-верблюд». Страуси розвивають швидкість до 70 км на годину. Живуть страуси гаремами – один самець і дві-три самки. Яйця самки відкладають у яму в піску, яку готує самець. У самок оперення сірого кольору, що робить їх непомітними для хижаків на піску вдень – у цей час доби яйця висиджують вони. А вночі цим займається самець, якого завдяки чорному оперенню також розгледіти складно.

Щодо того, навіщо страуси ховають голову в пісок, існує кілька версій. Одна говорить про те, що вони зовсім не ховають голову в пісок, а перевіряють яйця – вони ж у свого роду норах, виритих у піску. Інша версія - що, засовуючи голову в пісок, страус заковтує дрібні камінці, які допомагають йому в травленні, а також позбавляється комах. А версію, що так переляканий птах ховається, висунув ще давньоримський мислитель Пліній Старший. Він вважав, що птах, сховавши голову і частину шиї, впевнений, що тіла хижакам теж не видно.

На замітку

Омлет із страусиного яйця (на 6–8 осіб)

Інгредієнти:

  • страусине яйце - 1 шт. (приблизно 1,5–2 кг),
  • молоко - 200 мл,
  • сіль, перець - за смаком,
  • масло вершкове або рослинна олія - для смаження (приблизно 1-2 ст. ложки).

Як готувати:

  1. Відкрити яйце.
    - Шкаралупа дуже міцна, тому знадобиться молоток, пила або зворотний бік ножа.
    - Обережно розбийте верхівку і вилийте вміст у велику миску.
  2. Збити яйце.
    - Ретельно перемішайте віночком або міксером, щоб жовток та білок з'єдналися.
    - Додайте молоко, сіль та перець.
  3. Смажити омлет.
    - Вилийте масу на пательню.
    - Готуйте на середньому вогні під кришкою 10-15 хвилин.
    - Омлет має бути щільним та пружним, як запечений пиріг.