Завантажити ще

Як обрати якісного лосося: корисні поради дієтологів

Як обрати якісного лосося: корисні поради дієтологів
Фото: pexels.com

Лосось вважається однією з найкорисніших риб завдяки високому вмісту омега-3 жирних кислот, білка та мікроелементів. Він не належить до найдоступніших продуктів, тому важливо знати, як обрати якісну рибу, щоб отримати максимум користі за свої гроші. Як правильно обирати рибу та на які ознаки насамперед звернути увагу - у матеріалі Коротко про.  

Користь лосося

Як уже згадувалося, одна з головних причин, чому дієтологи так високо оцінюють лосося, це вміст омега-3 жирних кислот. Вони позитивно впливають на функціонування мозку, покращують пам'ять, розумові здібності та зміцнюють імунітет. При цьому дієтологи віддають перевагу саме «дикій» рибі, а не вирощеній на фермерських господарствах.

- Якщо риба харчується планктоном, маленькими рачками, які містять так само омега-3 жирну кислоту, водоростями, зокрема бурими водоростями, отримала всі необхідні нутрієнти, вона все це з'їла і трансформувала в омега-3 тваринного походження, яку ми отримуємо одразу такою, яка нам потрібна, - пояснила лікар-дієтолог Євгенія Розум.

Іншої думки дотримується директор асоціації Українських імпортерів риби і морепродуктів Дмитро Загуменний.

-  Атлантичний лосось харчується як нол-інклюзії.  Зранку, в обід, ввечері його постійно годують, він менше рухається. У фермерській рибі все за рахунок харчування. Тобто це досить збалансоване харчування, там і є, відповідно, корисні жири, білки, інші інгредієнти. В їхньому раціоні харчування більше саме цього жиру, і, відповідно, продукується в організмі більше цієї омега-3, - вважає він.

Як правильно зберігати лосося

Температурний режим — ключовий фактор. Лосось має зберігатися при температурі від 0 до +4°C.

- Взагалі правильне зберігання температурної риби – це від нуля до чотирьох градусів. Це перше, на що варто звернути увагу, якщо ви зайшли до магазину і якщо це саме рибний магазин. Якщо там нема такої температури, її вже зберігають неправильно. Єдине, що має право на життя, це коли рибу пересипають льодом, — розповіла су-шеф Юлія.

Вона наголосила, що, обираючи рибу на прилавках, важливо подивитися на лід під нею. Якщо він із кров'яними потоками, краще цю саме тушку не брати.

- Також пам’ятаємо, що при правильних умовах зберігання, при правильній температурі риба зберігається не більше 72 годин. Варто звернути увагу на запах риби та на цілісність шкірки. При виборі цілої тушки можна перевірити її свіжість, натиснувши на луску. Після натиску вона повинна відновити форму, - наголосила експерт.

Лосося цінують за високий вміст омега-3. Фото: pexels.com

Лосося цінують за високий вміст омега-3. Фото: pexels.com

Колір свіжого лосося

Колір свіжого лосося не має бути занадто яскравим. Якщо обираєте філе в упаковці, легкий блідий сік допустимий. Свіже м’ясо має бути ніжно-рожевого кольору, без плям та підозрілих відтінків.

-   Потрібно звернути увагу на яскравість зябрів.  Вони мають бути яскравими і насиченого червоного кольору. Також завжди звертайте увагу на очі – вонм мають бути світлими і без нальоту.  Це перша ознака того, що риба свіжа, - наголосила Юлія.

Текстура свіжого лосося

Свіже філе має ніжний рожевий колір без плям. Лосось не має бути занадто яскравим — це може свідчити про барвники. М’якоть повинна бути щільною та пружною і швидко відновлювати форму після натискання. Луска блискуча, зябра — яскраво-червоні, очі — прозорі, без плівки.

Що краще - дикий лосось чи вирощений на фермах

95% лосося, що потрапляє на український ринок, вирощено в умовах аквакультури. Лише 5% — дикого походження. Думки щодо того, яка риба корисніша, часто не збігаються. 

- Незалежно від того, чи це є дикий вилов риби, чи це аквакультура, корисні властивості омега-3 є в наявності в обох випадках, — наголосила заступник керуючого рибного супермаркету Тетяна Горбачова.

Вона наголосила: якщо обираєте дику рибу, уточніть її походження. Зазвичай дикий лосось — з Тихого океану (нерка, кета, чавича, горбуша, кіжуч). Атлантичний лосось частіше фермерського походження.

- Наприклад, у США, на Алясці, переважно виловлюється дикий лосось. Це 5 тихоокеанських видів лососів - кіжуч, нерка, кіта, чавича, горбуша, — пояснив Дмитро Загуменний.

М'ясо лосося не має бути занадто яскравим. Фото: pexels.com

М'ясо лосося не має бути занадто яскравим. Фото: pexels.com

Чи є користь у замороженому лососі

Заморожений лосось зберігає більшість своїх корисних властивостей. Якщо він заморожений правильно (швидке шокове заморожування), втрата омега-3 найменша. Головне — не допускати повторного заморожування.

Чи варто вживати консервований лосось

Консервований лосось також може бути корисним, особливо той, що виготовлений з м’яса дикого лосося. Він містить омега-3, білки та мікроелементи. Проте варто уважно читати склад, уникаючи консервів із зайвою сіллю, цукром чи ароматизаторами.

Важливо! Свіжу рибу краще купувати у перевірених продавців, стежити за температурним режимом і кольором м’яса. Якщо вибір падає на філе чи консерви — обирайте варіанти без зайвих домішок. І пам’ятайте: червона риба — не лише делікатес, але й потужний ресурс для вашого здоров’я.

Новини по темі: Здоров'я риба лосось