Завантажити ще

Жителі томатної долини на Закарпатті: Чекаємо на хороший урожай вже до кінця травня

Жителі томатної долини на Закарпатті: Чекаємо на хороший урожай вже до кінця травня
Фото: pexels.com

На ринках вже почали з'являтися перші українські томати, свіжі та ароматні, не те що привізні «гумові» та несмачні. Щоправда, поки їх дуже мало, і ціна на них кусається – дешевше за 100 гривень за кіло знайти складно. Частина з них – це закарпатська продукція із села Боржавське, яке славиться цим овочем.

Оптом віддають по 80 гривень

Боржавське – справжня томатна долина. На зйомках з дронів навколо села (достатньо великого, за місцевими мірками, – близько 2500 мешканців) - лише одні теплиці, що відсвічують плівкою. Клімат на Закарпатті схожий на кримський, тут завжди тепліше, тож в області швидко дозрівають не лише томати – без проблем господарі збирають у своїх садах хурму, персики, інжир, ківі, усю ту екзотику, яку зазвичай до нас везуть із-за кордону.

На тлі всього цього помідори - справа банальна, але ключова і прибуткова. Перші томати у Боржавському почали дозрівати ще у квітні, а в деяких фермерів – навіть наприкінці березня. Їх сіють у січні – намагаються одразу після Нового року. Але масово, як розповіли Коротко про місцеві, помідор піде наприкінці травня. Збирають плоди зазвичай до жовтня.

– Зараз закупівельна вартість – 80 гривень, на прилавках вона підвищується у два і більше разів, залежить від закупника, – зазначають фермери з Боржавського. – Трохи нашкодили заморозки, томатів буде менше, ніж посадили, та все одно є надії на добрий урожай. Головне, щоб сильних злив і повені не було.

Все село оточене теплицями, кожна сім'я має їх мінімум 10. Фото: ФБ Олександр Богданов

Все село оточене теплицями, кожна сім'я має їх мінімум 10. Фото: ФБ Олександр Богданов

З кожного куща – до чотирьох кілограмів томатів

Фермери згадують паводок 2019 року – тоді вода зруйнувала теплиці, весь урожай втопило за кілька днів до масового збору. За їхніми підрахунками, вода забрала 20 тисяч тонн томатів. Збитків нарахували на 30 мільйонів гривень.

Багато хто тоді кинув займатися томатами, зазнавши великих збитків. Хтось таки заново пересівав помідори, засипавши затоплені поля привезеним чорноземом – тоді родючий шар землі також змило. Везти ґрунт довелося сотнями КАМАЗів. Така ж повінь була і за два роки до цього.

Помідорами у Боржавському займається кожне подвір'я. У звичайній сім'ї під наглядом від 10 до 15 теплиць. Садять щонайменше по 20 тисяч кущів томатів, щорічно збільшуючи їх кількість. Кожен кущ дає приблизно два з половиною кілограми плодів, а якщо рік урожайний – до чотирьох.

Томати у Боржавському вирощують ще з 1960-х. Після того як закрили колгоспи, які вирощували у цьому та ближніх селах овочі, люди почали займатися овочівництвом самі. До колгоспів, ясна річ, місцеві не поспішали. Більше того, навіть силоміць їх намагалися туди загнати.

– Коли почалася колективізація, більша частина чоловіків просто взяла та пішла до лісу, – розповідають місцеві. – Їх намагалися повернути, вдаючись і до погроз, і до зброї – якось відкрили вогонь по двох чоловіках на околиці села. Але це тільки погіршило ситуацію – тоді взагалі всі чоловіки втекли в гори та ліс, бо пішла чутка, що мешканців чоловічої статі розстрілюють.

А от коли з'явилася можливість працювати на себе – то це інша річ.

Наш витісняє з ринку іспанські та турецькі томати

Томат «з носиком» - «Примадонна», фірмовий сорт та торгова марка Боржавського Фото: mukachevo.net

Томат «з носиком» - «Примадонна», фірмовий сорт та торгова марка Боржавського Фото: mukachevo.net

Спочатку овочом №1 тут була капуста, після якої йшли помідори та перець, але пізніше жителі Боржавського перейшли виключно на вирощування томатів. Попит на товар є завжди. Нині ж томатів садять ще більше, ніж раніше.

- Коли херсонські помідори майже пішли з ринку, попит на наші різко стрибнув нагору, - зазначає Коротко про місцевий фермер Юрій Бобіта. – Зі збутом проблем немає. А от із працівниками є – доглядати помідори і збирати їх нікому, наймати нікого. Ми зараз вирощуємо набагато більше, ніж раніше.
Закарпатський помідор проганяє з ринку іспанські та турецькі – коли з'являється місцевий овоч, попит на "гумовий" привізний падає. Томат із Боржавського можна відрізнити за конусоподібною формою з «носиком». Це ранній сорт «Примадонна» – він дає найбільше врожаю на Закарпатті. Сорт м'який, тож довго він не лежить, і зазвичай далі Київа його не везли з тієї ж причини. Намагалися вирощувати й інші сорти, але їхня врожайність була нижчою. Хоча є у місцевих жителів свої гібриди, створені за роки культивації томатів. Завдяки «народній селекції» з'явилися такі сорти, як «боржавський рожевий» та «ранній домашній». Але їх на ринках країни знайти майже неможливо, для дегустації треба їхати до Боржавського.