Незважаючи на холоди та травневі заморозки, вже пішли перші гриби – любителі тихого полювання хизуються свіжим лісовим урожаєм у соцмережах. Поки що у лідерах із грибних зборів – центральні області, у тому числі й Київщина. Також є гриб і на Волині – дехто вже зараз набирає їх відрами з регулярними виїздами на «хлібні» місця.
У високогір'ї Карпат поки що лежить сніг, тож за грибами в гори йти рано. Грибники-професіонали з ностальгією згадують попередні роки, коли вже у травні на схилах вони збирали по кілька сотень кілограмів лише білих.
– Це все індивідуально, залежить від того, де розташований схил – на півночі, півдні, західний це схил чи східний, – зазначають Коротко про грибники з Івано-Франківської області. – Температура на різних схилах однієї гори може відрізнятись на пару градусів – а це дуже впливає на гриб. Як і на ягоди. Ось із ягодами, чорницею, ожиною, можуть бути проблеми – у високогір'ї цвіт міг уже померзнути. На них пізні морози завжди погано впливають. А внизу серйозних морозів більше тижня уже не було.
Грибники відзначають: для гриба навіть холодний, але вологий травень – лише на користь. Тож можна розраховувати на добрий урожай.
- Зараз гриби ще не на стадії активного росту, - зазначають любителі тихого полювання. – Тому така погода їм не зашкодила, навпаки. У лісах достатньо запасу вологи, на відміну від зими, яка була дуже сухою. Вже в червні очікується масовий збір білих.
Посухи, що почастішали, – це «смерть» для гриба. У таку погоду він не ростиме. Тому останніми роками лісових дарів стає дедалі менше.
– Якщо суха зима, весна – то ми сподіваємось на осінь, – зазначає грибник Сергій із Косова на Прикарпатті. – У цей сезон ще досить тепло, і можуть пройти дощі. Отоді гриб і піде. Збирати його можна до заморозків.
Білого гриба, судячи з відгуків грибників, поки що мало. Є він на Волині, на Закарпатті, трапляється і в інших областях. Комусь пощастило його знайти, але улов більшості – це рядівка, підвишеники, підосиновики, маслюки. Є й лучні опеньки. Але все це – гриб не такий цінний, як білий, а деякі зовсім не ризикують їх брати. Хоча ті ж підвишеники можуть рости і у вашому дворі – досвідчені грибники із задоволенням їх смажать.
- Я їх відварюю 10 хвилин, потім – на сковороду з олією та цибулею, сметанки кілька ложок та спеції – і все, готово! – ділиться з нами любителька тихого полювання із Полтавської області Наталія.
Хоча досвідчені господарки радять відварювати довше. Недосвідченим, як завжди, радять у лісі брати тільки те, що напевне знаєте: не отруйне.
Заморозки та холоди, які повільно покидають нас лише наприкінці травня – і то невідомо, чи надовго, для грибів, за словами фахівців, не завада.
Грибники, підготувавши кошики і наточивши ножики, чекають на початок активного сезону. Найбільше, звичайно, пощастить тим, хто поїде до справжніх українських грибниць – це Карпати та Волинь. Тут найбільше лісів і частіше йдуть опади, тому лісових дарів завжди більше.
Багато отруйних грибів легко сплутати з їстівними. Тому, як радять досвідчені грибники, краще завчити, як виглядають чи можуть виглядати отруйні гриби – і такі точно не брати. Більшість грибів у лісах можна вживати в їжу – якісь вимагають меншої обробки, якісь - більшої, але вони в цілому безпечні. Але є й ті, які або відправлять на той світ, як бліда поганка – копія сироїжки, або, як мінімум, надовго покладуть на лікарняне ліжко. Та й здоров'я після такого експерименту, звичайно ж, не побільшає.
- Одна з найнебезпечніших - бліда поганка, яку можна сплутати як із сироїжкою, так і з їстівним дощовиком або навіть печерицею, - зазначають Коротко про грибники з Прикарпаття. - Коли молода, вона виглядає, як яйце білого кольору, із зеленуватим або іншим відтінком. Дорослу бліду поганку можна відрізнити по спідниці - у поганки вона є, а у сироїжки немає. До того ж колір грибів одного виду може змінюватися в залежності від погоди.
Найчастіше в українських лісах можна побачити близько 20 видів отруйних грибів – їх радять завчити. Краще, звичайно, робити це на практиці зі знаючими людьми, але якщо таких немає – дивіться в інтернеті, запитуйте у групах.
Бліда поганка
Відрізняється білою спідницею під капелюшком. При розломі залишається білою. Нічим не пахне. Отруєння здебільшого смертельне.
Мухомор
Червоний капелюшок з білими крапками або без них. Є непопулярна думка, що при сушінні його можна вживати в невеликих кількостях у народній медицині. У сирому вигляді – отруйний, викликає галюцинації. Деякі види мухоморів, наприклад, сіро-рожевий, вважаються умовно-їстівними – можна вживати після термічної обробки. Але чи потрібен цей експеримент?
Несправжні опеньки
Їстівні опеньки – зі «спідницею», отруйні – без неї. Колір капелюшка може бути різним. Запах неприємний. Наслідки – сильна інтоксикація із усім набором симптомів.
Говорушка
Деякі види говірки їстівні, але, якщо ви не розумієтеся на грибах, дізнатися про те, що з'їли, можете вже на лікарняному ліжку. Це якщо ще пощастить – серед них трапляються й смертельно отруйні види. Відрізнити отруйну від їстівної важко. Це гриб з гладеньким білим або сіруватим, бежевим капелюшком, по центру увігнутим всередину.
Перечні маслята
Від звичайних маслюків відрізняються відсутністю «спідниці» та гоструватим смаком. Руйнують печінку.