Символ родинного тепла і жіночої долі. А ще - найсмачніша начинка для вареників і пиріжків, запашне варення і навіть кисленька заправка до борщу. Така ось універсальна вишня, що з давніх-давен росте на території України. Про те, чому це дерево і його плоди так полюбилися українцям, про вишневу легенду, а також про те, яку користь можна отримати зі жмені вишень - читайте в матеріалі Коротко про.
Сучасна загадка: що спільного у Тараса Шевченка, Івана Котляревського і співака Wellboy? Вишні! Саме їх згадують у своїх творах митці.
Вишня давно і міцно вкорінилася в український побут і культуру. Ще у сиву давнину біля кожного порядного обійстя росло вишневе дерево. А вареники чи пиріжки з вишнями залишаються популярним десертом аж до сьогодні.
На перший погляд, навіть здається, що вишня завжди зростала на території нинішньої України. А насправді прабатьківщиною її вважають Кавказ. Нібито звідти дерево поширилося Європою. Тодішні люди розсмакували вишню і навіть вважали, що її плоди зцілюють.
На українських землях вишня з’явилася так давно, що точну дату не беруться називати навіть історики, ще до нашої ери. Звісно, є легенда. Нібито дівчина-красуня чекала свого коханого з війни. Вона кожного дня виходила за село і виглядала його на горизонті, серед пшеничних полів. Але так і не дочекалася. Від смутку красуня померла. А там, де вона востаннє сиділа, зросло вишневе дерево, плоди якого були червоні від її сліз і терпкі від її суму.
Згодом вишня стала символом дому, родинного тепла і жіночої долі. Більш того, за популярністю в народній творчості і у побуті не поступається калині. Дотепер вишневий цвіт асоціюється з палким коханням, а соковиті і трохи терпкуваті ягоди – із самим життям.
Про те, що українці люблять вишні, свідчать навіть назви містечок та сіл: Вишні і Вишеньки на Вінниччині, Вишнів на Волині.
І розуміємо чому. По-перше, це дерево невибагливе. Легко пристосовується до клімату, не вимагає особливих умов, дає щедрий і стабільний врожай.
По-друге, плоди дійсно універсальні: з вишні готують чимало страв - від компотів до соусів. Вареники з вишнею узагалі є гастрономічною візитівкою України. А борщ на вишні, який і сьогодні готують на Поділлі, потрапив до збірки рецептів від європейських політиків.
По-третє, вишневе дерево - одне з найгарніших у саду. Навесні - заквітчане, наче біло-рожева хмаринка, а влітку рясніє рубіновими плодами.
У вишні є і краса, і смак, і користь. У маленьких плодах містяться майже всі поживні речовини, хоч і у невеликій кількості. Найбільше - вітаміну С. А також:
Жменя свіжих вишень на десерт покращить згортання крові, знизить рівень холестерину в організмі, зміцнить судини. Крім цього, плоди:
Навіть вишневі кісточки корисні. Наприклад, як наповнення у подушках-антистрес, які зберігають тепло і допомагають при болях у м’язах.
Незважаючи на таку користь, все ж варто з обережністю вживати вишні людям, як мають захворювання ШКТ, цукровий діабет, алергії, чутливу зубну емаль.
Вишневе дерево легко пристосовується до клімату, не вимагає особливих умов, дає щедрий і стабільний врожай. Фото: pixabay.com
Купуйте плоди тільки стиглі, і лише у сезон - червень-липень. Вишні мають бути блискучими, насиченого темно-червоного кольору, пружними, ароматними.
Уникайте м’яких і зів’ялих ягід. А також недостиглих, тому що такі плоди швидше згніють, аніж доспіють у мисці.
Плоди ніжні, швидко псуються. Тому одразу після купівлі чи збору врожаю вишні треба перебрати, видалити зіпсовані, засипати одним шаром в ємність без кришки і заховати до холодильника. Ні в якому разі не мити, зайва волога прискорює псування. Ретельно промити вишні треба перед вживанням.
У холодильнику вишні можуть зберігатися тиждень. А щоб зберегти врожай на довший час, плоди краще заморозити (у морозилці) або висушити (на сонці чи у духовці). Перед цим вишні треба ретельно промити і просушити.
Заморожені вишні можуть зберігатися у морозилці пів року і довше. Сушені - у сухому прохолодному та темному місці, подалі від прямих сонячних променів, аж 12 місяців. Для зберігання можна використовувати паперові пакети, керамічні ємності з кришками або скляні банки.
Рецептів з вишні багато, обирати є з чого. Але пропонуємо приготувати «класику» української кухні. Це страва з доступними інгредієнтами і без зайвих заморочок.
Для тіста:
Для начинки:
До борошна додати сіль, яйце, молоко, замісити «молоде» тісто. Очищені від кісточок вишні легенько відтиснути, щоб зійшов зайвий сік, засипати цукром.
Розкачати тісто завтовшки 3 мм, за допомогою склянки вирізати кружечки. На кружечки викласти 2-3 ягідки вишні, не більше. Акуратно защипнути краї варенички. Важливо, щоб на край тіста не потрапив сік начинки, тому що вареник розвариться.
Варити вареники треба у киплячій воді 5 хвилин після того, як вони спливуть на поверхню. Готові і ще гарячі можна посипати цукром або змастити вершковим маслом, щоб не злипалися. Смачного!