Смак солодкого варення, ароматний чай, запах літнього ранку, коли ще з росою збираєш ягідки... Саме з цим асоціюється малина. Про ягоду, що є ліками від природи, секрети врожайного малинника, а також про користь малини для людського організму - читайте у матеріалі Коротко про.
Офіційно малиновий сезон розпочинається у липні. Але в селі Жовнине, що на Черкащині, вже збирають врожай цієї ягоди. Місцеве агропідприємство вирощує малину у тунельних теплицях, які побудували ще минулого року за кошти державного гранту. А саджанці для майбутнього ягідника привезли аж з Великої Британії. Щоправда, який саме сорт – не уточняють.
А сортів малини у світі налічують понад 200. Хоча, відверто, різницю між ягодами сорту «Полана» і «Таруса» знають хіба що самі садівники. Споживачі поділяють усю малину за кольором: червона, золотиста або жовта (найсолодша) і фіолетова. А ще існує навіть чорна малина.
З давніх-давен малинники росли у лісах Європи і Північної Азії. На перші письмові згадки про цю ягоду вчені натрапили у старогрецьких працях. Вже у І ст. до н. е. греки знали про малину як про лікувальну рослину.
За ті ж лікувальні властивості і ще, звісно, за смак полюбляли малину наші предки в дохристиянські часи. У письмових джерелах періоду Київської Русі згадується про «ягоду червону, що жар тіла збиває». Десь з того часу малина стала універсальним засобом у народній медицині: знижувала температуру, допомагала при застуді, зміцнювала сили після хвороби.
Цілющими вважалися не тільки ягоди, а й листя, квіти, молоді пагони. Відвар з листя давали жінкам після пологів, чай з ягід і гілок - при гарячці, а сушену малину додавали до зимового запасу цілющого зілля. А ще чудодійну ягоду оспівували у піснях, казках, легендах.
Сьогодні малина - одна із улюблених ягід в Україні. Її вирощують у промислових масштабах. Україна навіть входить у десятку найбільш потужних постачальників малини у світі. А як інакше, якщо навіть біля приватної української садиби зазвичай є невеликий малинник. Бо що може бути кращим за жменю свіжої малини з власного куща?
Але рослина з примхливих. Ще й колюча, хоча вже є безпечні сорти. Потребує добре освітлених ділянок із легким багатим ґрунтом. «Та дика малина росте навіть у лісі!» - обурюються скептики. Це так, але та дика має дрібненькі ягідки, а на присадибній ділянці кожен господар хоче виростити сортову, велику, солодку. Тому тут треба постаратися.
- Задля хорошого врожаю кущі малини треба регулярно підливати, вона чутлива до браку вологи, тому що має невеликий корінь, - розповідає Коротко про садівник із Черкащини Андрій Боєнко. - Рослина особливо потребує води у період цвітіння, достигання плодів. Також малинник треба час від часу підживлювати добривами, вчасно обрізати кущі.
Залежно від сорту є навіть два методи садіння малини: кущовий і стрічковий (на шпалері). Другий варіант більш зручний для догляду за кущами і при збиранні врожаю.
Вирощувати малину у промислових масштабах вигідно. Хоча фермери і крутять носом, не розповідають секретів малинового бізнесу, та все ж переваги очевидні. Перш за все, це ціна і попит, стабільно високі завжди. Також можна отримувати хороший врожай впродовж 8-10 років на одній і тій же ділянці. Щоправда, це вже залежить від догляду за малинником. І третє – можливість вирощувати саджанці на продаж. Теж непоганий заробіток.
Мінус один – короткий термін реалізації свіжої ягоди. Не може малина зберігатися свіженькою довго, хоча б як, наприклад, та ж лохина. Але і тут є вихід: заморозка ягоди.
Щедрий на врожай малинник потребує добре освітлених ділянок із легким багатим ґрунтом. Фото: pexels.com
Поласувати малиною люблять і дорослі, і діти. Як то кажуть - «на здоров’я!», тому що ягода дійсно корисна. У її складі - справжній коктейль вітамінів і мінералів:
Крім того, малина містить органічні кислоти, пектини, клітковину, антоціани та флавоноїди (антиоксиданти). Усі ці речовини позитивно впливають на здоров’я. В результаті жменя малини:
Додаймо ще одну перевагу малини. Це її низька калорійність: у 100 грамах всього 52 калорії.
Сьогодні з малини виготовляють варення, джеми, сиропи, сушать її на чай, додають до десертів, готують настоянки. А ще часто використовують у натуральній косметиці (кремах, масках, скрабах).
Це одна із найніжніших ягід. Тому після збору чи купівлі її краще одразу з’їсти. У холодильнику малина зберігатиметься свіжою не довше доби.
Щоб збільшити цей термін, ягоди можна заморозити. Тут все просто: промити, просушити, розкласти одним шаром у морозильній камері, дочекатися заморозки. І перекласти ягідки у контейнер чи спеціальний пакет. Заморожена малина може зберігатися пів року і довше.
Ще один варіант зберігання малини – варення. Є чимало рецептів - і з цукром, і без, з лимонною кислотою, медом і навіть желатином. В такому вигляді малина зберігатиметься до року, але це навряд, тому що надто вже смачний такий ягідний джем.
Влітку хочеться чогось смачного, легкого і освіжаючого. Тому пропонуємо рецепт сорбету з малини. Дієтичний десерт, що заміняє жирне вершкове морозиво.
Інгредієнти:
Малину треба помити і перебрати, видалити плодоніжки. Скласти у блендер, додати банан і сік лимона. Перебити усе це в однорідну суміш. Викласти у форму, відправити до морозильної камери на 2 години. Але через годину суміш треба перемішати ложкою, щоб не утворювалися великі кристали льоду. Смачного!