За карпатським повір’ям, ця ягода росте тільки там, де земля пам’ятає добро. Українські ліси дійсно щедрі на чорницю. Більш того, ягоди вирощують і на спеціальних плантаціях.
Чи важко вирощувати чорницю, як вона впливає на людський організм, чи допоможе позбутися окулярів, а також як краще зберігати ці ягоди - читайте у матеріалі Коротко про.
Працюєте за комп’ютером? Тоді вам не завадить щодня з’їдати жменю кисло-солодких чорниць. Біологи кажуть, що ці ягоди містять рослинний інсулін - речовину, яка корисна для здоров'я очей та інших органів.
З власного досвіду скажу: чорнична дієта навряд чи допоможе позбутися окулярів чи стати влучним снайпером, зате точно зміцнить організм і «підтримає» у боротьбі з анемією. Але про користь чорниці поговоримо трохи нижче.
Зараз - про історію цієї ягоди. Достеменно невідомо, коли саме чорниця з’явилася в раціоні людей. Зате археологи знайшли засушені і покриті столітньою пилюкою ягідки на стоянках давніх племен. У давнину чорницю не вирощували, а лише збирали в лісі, наче справжній скарб. Її сушили, варили, додавали до настоянок та мазей. Тобто готували з чорниці перші ліки.
А скільки легенд пов’язано з чорницею! Ось одна з них. Нібито чорниця з’явилася зі сліз так званої Лісової Матері - божества, яке захищає ліс. Лісова Матір оплакувала загиблого від людської руки сина. Декілька чорних сльозинок матері упали на землю, і проросли кущики з темними ягодами, які мають цілющу силу.
А ще наші предки вважали чорницю ягодою, що «бачить серце». Вірили: якщо з’їсти жменю чорниць і подивитися в очі людині, то можна побачити її справжні наміри.
В Україні ця лісова ягода завжди була частиною побуту. У Карпатах її називають «афина» або «яфина», і місцеві мешканці з покоління в покоління передають знання про те, де і коли найкраще її збирати. В радянські часи чорницю заготовляли промислово: приймальні пункти брали від населення кілограми ягід, з яких робили екстракти, ліки, соки.
Зараз чорницю збирають і в лісах, і на фермерських плантаціях. У першому варіанті часто використовують спеціальні грабельки, які буквально перетворюють кущ на лисі гілки. Виглядає як справжнє бракон’єрство.
На плантаціях врожай збирають цивілізовано, тобто руками. І хоча серед фермерів більш популярна лохина, зате чорниця має свої переваги: менш примхлива, не потребує обрізання, може рости як на сонці, так і в півтіні, може обійтися і без додаткового підживлювання. Є різниця і в сезонності. Зараз чорницю вже збирають, а врожай лохини з’явиться на ринках лише в кінці липня і на початку серпня.
В одній ягоді - цілісінька аптека. Так кажуть про чорницю, яка містить:
І ще антоціани – натуральні рослинні пігменти, що надають ягоді синього кольору. Так, ті самі, які фарбують руки і рот любителя чорниці в стійкий синьо-фіолетовий колір. Це трохи дратує, зате антоціани омолоджують організм, стимулюють клітини боротися з вільними радикалами. А руки і рот можна ретельно вимити.
Згадаймо і про зір. Навіть сучасні офтальмологи рекомендують вживати цю ягоду як свіжу, так і у вигляді аптечних вітамінів для зору.
До всього чорниця покращує пам’ять, уповільнює старіння мозку, знижує рівень цукру в крові. А ще ягоди:
Щоб отримати максимум користі з ягід, достатньо з’їдати за день 150-200 грамів. Ягода містить мало калорій (всього 50 у 100 грамах), тому доречна і в раціоні тих, хто худне. Але майте на увазі: якщо чорниці з’їсти більше рекомендованої норми, то можуть з’явитися закрепи, особливо у дітей. Також не варто об’їдатися чорницею людям із сечокам’яною хворобою, тому що ягода містить оксалати, які «будують» камені в нирках і сечовому міхурі.
Зараз чорничний сезон, тому саме час скористатися нагодою і зробити запаси на зиму. Але перш за все радимо наїстися свіжих ягід, адже саме такі найбільш корисні. Купуєте ягоди на базарі? Питайте про документи, в яких чорним по білому написано, що ягоди не містять важких металів. Збираєте власноруч? Чудово, тільки заради власного здоров’я обходьте десятою дорогою чорничні плантації біля доріг чи промислових об’єктів (ягода буквально всмоктує усі забруднення).
Ягоди можна заморозити, засушити чи приготувати у вигляді різноманітних закруток.
Заморожуємо, пересипавши цукром. Тільки ні в якому разі не блендеріть! Пересипані цукром цілі ягоди добре розморожуються, тримають форму.
Засушуємо у духовці. Попередньо ягоди треба перебрати, сполоснути в друшляку водою, дати висохнути. Сушити в духовці за температури спочатку +45, потім +60 °С до повного висихання. Висушені ягоди можуть зберігатися впродовж 2 років.
Не викидайте чорничне листя. Воно доповнить ароматний чай, тому також можна зробити заготовки: листочки краще сушити в тіні, під наметом, розсипавши тонким шаром на широкому посуді.
А ще ягоди можна перетерти з цукром і закрити в банки або приготувати з них сік на зиму.
З цих ягід готують компоти, киселі, морси, варення, джеми, повидло і ще чимало варіантів десертів. Наприклад, ніжний чорничний пиріг.
Інгредієнти:
Розігрійте духовку до 180 °C- 200 °C. Форму для випічки діаметром 22 см змастіть маслом або застеліть спеціальним пергаментом.
Відкладіть третину чорниці, а решту пересипте борошном.
Збийте цукор і яйця у великій мисці до однорідної маси, потім додайте рослинну олію, цедру і сік лимона та йогурт. Вінчиком (або виделкою) змішайте рідкі інгредієнти з борошном, розпушувачем і дрібкою солі. Не лякайтеся, якщо у масі залишаться грудочки.
Додайте чорницю, змішану з борошном. Вилийте тісто для випічки у підготовлену форму та посипте зверху рештою ягід. Поставте форму в духовку, зменшіть температуру до 160°C - 180°C. Випікайте приблизно 70-80 хвилин. Перевірити готовність пирога легко: встроміть шпажку у корж. Паличка має бути чистою.
Вийміть готову випічку з духовки, залиште охолоджуватися. Опісля витягніть пиріг з форми і прикрасьте цукровою пудрою. Смачного!