Завантажити ще

У продажу вже з'явилися кавуни: поки що по 20-30 гривень. Як обрати стиглий

У продажу вже з'явилися кавуни: поки що по 20-30 гривень. Як обрати стиглий
Фото: east-fruit.com

Стартував кавуновий сезон. Смугасті ягоди з Одещини, Миколаївщини і навіть Закарпаття везуть до магазинів і на ринки. На жаль, знаменитих херсонських кавунів цього року у продажу немає. Про кавунову історію, користь кавуна, чому його називають ягодою-одиначкою, а також ознаки, за якими вдасться обрати стиглий кавун - читайте у матеріалі Коротко про.

Перші пішли...

З липня по вересень Україна перетворюється на кавунову країну. Перші баштанні вже дозрівають не лише на півдні, а й у раніше нетипових регіонах, наприклад, на Закарпатті. Тамтешні кавуни менші, аніж з південних областей, але солодкі. Вартість зараз по 20-30 грн за кілограм. Агроексперти кажуть, що це на 10% дорожче, ніж на початку минулого сезону, але ситуація може змінитися і на краще. По-перше, у пік сезону (у другій половині липня) ціни традиційно впадуть. По-друге, цього року баштанних на заході країни посадили більше, і вони добре вродили.

Скибками чи ложкою?

Давайте відверто: це не звичайна ягода, а «візитівка» літа. Хоч маємо змогу поласувати кавуном і серед зими (це вже тепличні і привезені, наприклад, з Бразилії), але все-таки саме на літні українські чекаємо з нетерпінням.

Та й з’їсти скибку кавуна – це своєрідний ритуал. Спочатку ягоду треба ретельно обрати на базарі чи в супермаркеті, постукавши по її круглому боку. Розрізання кавуна нагадує дитячий «кіндер-сюрприз»: якого кольору буде м’якоть, червоного чи рожево-стиглого? І кульмінація - поїдання: з липкими пальцями, по яких стікає сік, або ж ложкою з кавунової половинки, з кісточками навколо. Смакота!

Батьківщиною кавуна вважається Африка. В гробницях єгипетських фараонів навіть знайшли частки кавуна і його насіння. А значить, цю ягоду там дійсно цінували.
 
Поки африканці об’їдалися кавуном, весь інший світ і гадки не мав про те, що у природі існує така смачна ягода. Але мандрівні торговці завезли кавунове насіння до Європи і Азії. І почалася «кавунова лихоманка»! Спочатку кавуни вирощували для споживання свіжими. Згодом навчилися їх солити. У Стародавньому Римі подавали як гарнір до м’яса. Не засуджуємо, адже стародавні римляни відомі своїми дивними смаками.

В Україну кавун потрапив у XV-XVI століттях завдяки торговельним маршрутам із Криму та Кавказу. Першими почали його вирощувати запорізькі козаки на землях теперішньої Херсонщини та Запоріжжя. Ці регіони і стали кавуновим "серцем" країни. До повномасштабної війни Херсонщина давала до 70% всіх кавунів України. Херсонський кавун навіть має географічне зазначення. І є справжнім стандартом якості. «Такий смачний - наче херсонський» - це найвища оцінка смаку кавуна.

Після 2022 року кавунова карта почала змінюватися: дедалі більше фермерів освоюють вирощування баштанних на заході й півночі країни.

Чіткі смуги, контрастні кольори також є ознакою зрілості кавуна. Фото: pixabay.com

Чіткі смуги, контрастні кольори також є ознакою зрілості кавуна. Фото: pixabay.com

Дієтичний продукт

Кавун - не овоч і не фрукт. Це ягода, гігантська, з родини гарбузових. У ньому понад 90% води, тому кавун чудово втамовує спрагу у спеку, охолоджує організм і має легкий сечогінний ефект. Крім того, є джерелом вітамінів і мікроелементів.

У 100 грамах кавуна міститься усього 30-35 ккал (дієтичний продукт!). А ще:

  • вітамін С,
  • провітамін А,
  • вітаміни групи В,
  • калій,
  • магній,
  • кальцій,
  • антиоксидант лікопін (відповідальний за рожевий колір м’якоті).

Кавун прекрасно втамовує спрагу. Професійні спортсмени беруть скибку ягоди на перекус для підтримки гідратації, а також відновлення організму після інтенсивних тренувань. А ще кавун вдало заміняє калорійні десерти, бо ж містить багато води і клітковини, відповідно, забезпечує відчуття ситості надовго, при цьому має обмаль калорій. Ягода також допомагає боротися з діабетом, виводить вільні радикали, запобігає серцево-судинним захворюванням і навіть нібито полегшує напади астми.

Крім усього, кавун:

  • очищує організм. М’яко виводить шлаки та токсини. Особливо корисний після прийому медикаментів і при відновленні після хвороби;
  • помічний для нирок і сечового міхура. Завдяки сечогінному ефекту кавун допомагає при набряках, але лише якщо немає ниркової недостатності;
  • покращує роботу серця. В складі кавуна є два «серцевих» мінерали - калій і магній;
  • підтримує здоров’я шкіри та зору. Завдяки вітаміну А і лікопіну кавун «працює» над збереженням еластичності шкіри та знижує ризики вікових змін зорум;
  • має антистрес-ефект. М’якоть кавуна містить амінокислоту цитрулін, яка розширює судини і сприяє розслабленню м’язів.

Але, попри всю його легкість, кавун має властивість «бродити» в кишківнику. Щоправда, тільки якщо його забагато з’їсти. Увага! Дорослому здоровому організму достатньо 500-1000 г на день, бажано у два прийоми. Дітям - не більше 150-200 г на день, залежно від віку.

Хворим на діабет узагалі краще відмовитися від кавуна, тому що містить багато цукру. Хіба що лікар дозволить. А ось людям із серйозними проблемами з нирками, тим, хто страждає на коліти, гастрити з підвищеною кислотністю і дітям до 2 років кавун заборонений.

І ще одне: не їжте кавун разом з іншими продуктами. Ні хліб, ні сир, ні м’ясо до кавуна не пасують. Це ягода-одиначка: краще окремо, через 2–3 години після основної їжі (все пасує! Згадайте лише вищезгаданих римлян або як смачно - кавун зі свіжою булочкою. - Ред.).

Кавун вдало заміняє калорійні десерти, бо ж містить багато води і клітковини - отже, забезпечує відчуття ситості надовго, при цьому має мало калорій. Фото: pixabay.com

Кавун вдало заміняє калорійні десерти, бо ж містить багато води і клітковини - отже, забезпечує відчуття ситості надовго, при цьому має мало калорій. Фото: pixabay.com

Як вибрати стиглий кавун?

Є кілька ознак, на які варто звертати увагу.

  • Сухий хвостик. Це своєрідний знак стиглості. Якщо він зелений, плід зірвали зарано.
  • Яскраво-жовта пляма на кавуні означає, що ягода «відлежалася» на грядці й дозріла. Замість жовтої є біла пляма? Не купуємо, це недозрілий кавун.
  • Гучний «дзвінкий» звук при постукуванні.
  • Чіткі смуги, контрастні кольори також є ознакою зрілості.

Очевидно, що кавун має бути без тріщин, вм’ятин, надрізів, адже в пошкоджених плодах кишать-бурлять бактерії.

Як зберігати кавун?

Нерозрізаний можна зберігати в прохолодному місці (+8...+12 градусів) до 2 тижнів. У холодильнику - не більше 3-5 днів.

Якщо кавун вже розрізаний, накрийте зріз харчовою плівкою і тримайте в холодильнику максимум 48 годин.

Не залишайте половинку кавуна на сонці чи в теплій кімнаті, тому що година-друга - і в ньому почнеться процес бродіння.

Новини по темі: кавун кавуни ягоди