Завантажити ще

Сезон кукурудзи: як обрати смачну, таку, що швидко вариться і яка користь від цієї рослини

Сезон кукурудзи: як обрати смачну, таку, що швидко вариться і яка користь від цієї рослини
Фото: pixabay.com

Хапаєш з каструлі ще гарячий качан, перекидаєш з долоні в долоню, щоб швидше охолонув, смакуєш золотавими зернятами... Зізнавайтеся, про вас? Звісно, адже кукурудза – делікатес з дитинства.

Про те, чому теперішні качани набагато швидше варяться, як впливають на роботу мозку, а також секрети того, як обрати свіжу і зварити смачну кукурудзу - читайте у матеріалі Коротко про.

Рослина з давньою історією

Міленіали дивуються: в їхньому дитинстві кукурудзу треба було варити три години, а тепер - 15 хвилин і готова. Магія? Нові, виведені селекціонерами якісні сорти! Років 30-40 тому популярною була кормова кукурудза. Така, яку вирощували здебільшого для худоби. Але і люди її споживали, бо ж іншої не було. Кормова кукурудза має тверді зерна, які дійсно вимагають тривалого варіння.

Сьогодні ринок завалений солодкими сортами, зерна в яких можуть бути різного кольору. Вони м’якші, соковитіші і швидше готуються. Це значне досягнення селекціонерів, які багато років виводили так звану десертну кукурудзу. Деякі гібриди можна зварити навіть за 10-15 хвилин, і вони залишаються ніжними, без отієї противної борошнистої структури.

А взагалі кукурудза – рослина, що має дуже давню історію. Тисячі років тому її вирощували на території сучасної Мексики. Тамтешні корінні народи майя та ацтеки узагалі вважали цю рослину священною. А як інакше, якщо за їхніми міфами люди були створені саме з кукурудзяного тіста.

Кукурудзяні коржики засмакували і Христофору Колумбу, який привіз зерна маїсу до Європи. Але «старенька» не фанатіла від заморської рослини: так, кукурудзу вирощували, але не в такій кількості, як в Америках.

До України нова золотава культура потрапила, ймовірно, у XVII–XVIII століттях. Спочатку її вирощували на півдні, зокрема на Одещині, а вже згодом вона поширилася по всій країні. У радянські часи кукурудза пережила справжній бум (пригадаймо кампанію Хрущова). Її стали називати «царицею полів».

Виростити кукурудзу досить легко. Головне - підібрати вдале місце. Ця культура любить багато сонця. Час від часу рослину треба підживлювати. А ще доведеться воювати зі шкідниками (дротяники, попелиці, совки), які теж полюбляють похрумтіти качанами.

І порада від досвідчених аграріїв: не вирощуйте кукурудзу на одному місці кілька років поспіль, тому що врожай щороку буде гіршати (і кількісно, і якісно). Збирають качани з другої половини липня і аж до жовтня. Зараз ціна трохи кусається: 30-35 грн за штуку. Тому радимо почекати до серпня, коли вартість качанів знизиться до 10-15 грн.

Покращує пам'ять і роботу мозку

Щойно зварена, ще гаряча, з крупними блискучими зернятами кукурудза не лише смачна, а й поживна. У ній багато фолієвої кислоти, надзвичайно важливого для вагітних вітаміну. Кукурудзяні зернята містять й інші вітаміни групи В. А ще у кукурудзі є:

  • вітамін E,
  • вітамін К,
  • магній,
  • калій,
  • цинк,
  • залізо,
  • фосфор,
  • антиоксиданти лютеїн і зеаксантин.

З таким великим списком вітамінів і мінералів кукурудза «працює» на користь людського організму. По-перше, благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і позбавляє закрепів. По-друге, є смачним продуктом дієтич­ного харчування, наприклад, при по­дагрі і захворюваннях печінки. Крім цього:

  • качан-другий кукурудзи щодня в сезон покращить пам'ять, позитивно впливає на роботу головного мозку,
  • кукурудзяний крохмаль сприяє фор­муванню м’язових волокон і живить нервові клітини,
  • а ще існує думка, що кукурудза покращує стан шкіри.

При цьому кукурудза - безглютеновий продукт, тож підходить людям з непереносимістю глютену.

Окремо згадаймо і про кукурудзяні приймочки (кукурудзяні рильця). У вигляді настоянок і відварів вони мають жовчогінну, сечогінну, кровоспинну, заспокійливу дії. Тому такий продукт використовують при лікуванні захворювань жовчовивідних шляхів.

А ще з кукурудзи виробляють олію. Теж якісний продукт, містить вітамін Е - антиоксидант, який позитивно впливає на стан шкіри і допомагає регулювати рівень холестерину. А ще лінолеву кислоту, корисну для серця і судин.

Але є в кукурудзі значний недолік: це досить калорійний продукт з високим вмістом вуглеводів. Один качан містить у середньому 150–200 ккал. Тому здоровій людині достатньо з’їдати 1–2 качани на день, аби не перевантажити шлунок і не порушити баланс цукру в крові. Якщо ж з’їсти більше, то отримаєте надмірну кількість клітковини і «бонусом» здуття, тяжкість у животі, закреп.

Людям, які схильні до згущення крові, діабетикам, дітям до року кукурудзу узагалі не треба їсти.

Після варіння кукурудзу можна натерти маслом, сіллю, паприкою, навіть додати кілька крапель лимонного соку - буде смачно і по-новому. Фото: pixabay.com/

Після варіння кукурудзу можна натерти маслом, сіллю, паприкою, навіть додати кілька крапель лимонного соку - буде смачно і по-новому. Фото: pixabay.com/

Як обрати кукурудзу?

Обираючи качан, звертайте увагу на:

  • колір зерен. Пам’ятайте, що світло-жовтий - знак молодості й м’якості;
  • щільність зерен. Злегка натисніть на них, вони мають бути пружними, але не кам’яними;
  • стан обгортки: листки мають бути зеленими, не засохлими;
  • волоски (рильця). Світлі і вологі - знак свіжості.

Як зберігати кукурудзу?

Свіжу кукурудзу не можна довго зберігати, бо вона швидко втрачає свою солодкість. Маєте день-другий, аби відварити качани. Тому через такий короткий термін кукурудзу можна зберігати і при кімнатній температурі, і в холодильнику.

Проте качани можна заморозити в сирому вигляді чи вареному. У морозилці кукурудза зберігає смак і корисні речовини до 10 місяців.

Як правильно варити кукурудзу?

Кожен хоч раз у житті варив кукурудзу, і, на перший погляд, тут немає якихось заморочок. Та все ж є кілька секретів. 

  • Обирайте молоді качани, у них м’які, соковиті зерна світло-жовтого або молочного кольору.
  • Не знімайте всі листки, кілька верхніх можна залишити, тому що вони зберігатимуть аромат.
  • Заливайте холодною водою і тільки після закипання зменшуйте вогонь.
  • Не соліть воду, тому що сіль робить зерна жорсткими. Краще посолити вже після варіння.

Час варіння залежить від сорту: може бути і 15 хвилин або ж усі 60.

Після варіння кукурудзу можна натерти маслом, сіллю, паприкою, навіть додати кілька крапель лимонного соку - буде смачно і по-новому.

А загалом кукурудзу можна не лише варити, а й запікати в духовці, готувати на грилі, їсти, вгризаючись в качан, або додавати зерна до салатів, супів, гарніру.