Ось і настав сезон огірків. Це чудовий час для консервації та заготівель на зиму. Адже огірки - це не лише смачно, але й корисно: в них міститься 10 видів вітамінів та 20 корисних елементів. І свої властивості вони зберігають навіть після консервації, запевняє гастроентеролог Інна Павлик.
- Консервовані огірки сприяють засвоюваності шлункового соку, мають підсилені смакові якості. Це природня ферментація, і вона покращує доступність продукту для засвоєння організмом. Але головне - під час консервації не переборщити з травами, оцтом та приправами. Адже це загрожує не лише зіпсувати смак, але й може мати наслідки для здоров’я. Так, якщо до банки потрапляє оцет – а ми беремо зазвичай столовий, то це вже ризик для запалення, загострення виразкової хвороби. Що проявляється у дискомфорті верхніх дихальних шляхів, печії. Після цього може загостритись і підшлункова залоза, - попереджає експерт.
Для традиційної засолки найкраще підходять корнішонні або середньоплідні сорти з тонкою шкіркою та горбистою поверхнею. За даними домогосподарок, ідеальні солоні огірки виходять із таких сортів, як Ніжинський, Конкурент, Фермер, Берегиня та інші.
Ці сорти мають щільну м’якоть і добре зберігають хрумкість навіть після тривалого зберігання в банках або бочках. Ще один важливий показник — відсутність пустот усередині.
Для квашення слід обирати невеликі молоді огірки однакового розміру — довжиною приблизно 8–12 см. Важливо, щоб вони були свіжими, пружними, без жовтизни та пошкоджень. До таких відносяться такі сорти, як Засолочний, Вязниковський 37, Парижський корнішон та інші.
Чим менші й міцніші огірки, тим краще буде результат: хрумкі, ароматні, без гнилі чи розм’якшення.
Для маринування в оцті чи лимонному соці підходять огірки:
Подібні властивості мають такі сорти, як Марінда, Дельпіна, Пальчик, Кураж, Зозуля (для більш ніжного смаку). Вони добре вбирають маринад, не розварюються і не втрачають форму.
Гіркота — часта проблема при засолюванні, яка псує смак. Щоб її уникнути, треба обирати сучасні гібриди, які виведені спеціально без гіркоти:
Крім сорту, гіркота може з’явитися через нестачу вологи або надмірну спеку під час вирощування, тому важливо також дбати про правильний полив.
Інгредієнти:
Приготування:
Огірки помийте та замочіть у холодній воді на 4–6 годин. У банку викладіть зелень, спеції, часник і огірки. Залийте холодним розсолом (1 ст. л. солі на 1 л води). Закрийте марлею, залиште на 2–3 дні при кімнатній температурі, потім приберіть у холодильник. Через 5–7 днів огірки будуть готові.
Інгредієнти:
Приготування:
Огірки вимити, зрізати кінчики. Викласти в ємність разом із подрібненим часником і кропом. Залити гарячим розсолом (сіль, цукор і вода). Закрити кришкою або плівкою. Настоювати при кімнатній температурі 6–12 годин. Такі огірочки виходять ароматними, ніжними та ідеально підходять до молодої картоплі чи м’яса.