Завантажити ще

У 137 разів більше антиоксидантів, ніж у звичайному чаї: матча заряджає енергією і сповільнює старіння

У 137 разів більше антиоксидантів, ніж у звичайному чаї: матча заряджає енергією і сповільнює старіння
Фото: pixabay.com

Яскраво-зелений, злегка терпкий на смак і шалено популярний. Матчу замовляють у модних кав’ярнях, додають до смузі, морозива, випічки і навіть у косметику. Про те, що ж це за порошок такий, чому його колись вважали «еліксиром довголіття», а також про переваги для здоров’я і чи може він зашкодити - читайте у матеріалі Коротко про.

Чай для обраних

Суперфуд чи ще один хайповий продукт XXI століття? Спробуємо розібратися. І почнімо з історії. Все-таки мода на напій «матча» з’явилася не вчора і навіть не в минулому столітті. У Китаї в період династії Тан (VII–X ст.) зелений чай почали перетирати на порошок і готувати у гарячій воді.

У XII столітті буддійський монах Ейсай (так, історики відшукали його ім’я чи прізвище в давніх літописах) привіз до Японії китайські чайні традиції, а разом із ними порошковий чай. Він вважав, що напій підвищує концентрацію під час медитацій.

Саме в Японії матча набула релігійного та філософського значення. Естети-японці перетворили запарювання зеленого листя на медитативне дійство, де важлива кожна дрібниця: температура води, рухи рук, посуд, атмосфера. Матча стала символом поваги, гармонії і своєрідної простоти. Хоча з останнім твердженням можна посперечатися, бо ж у ті часи чайна церемонія і приготування матчі були недоступні для широкого загалу. Лише обрана верхівка японського суспільства могли посмакувати цим чаєм.

Узагалі матча (або маття) - це особливим способом вирощені та оброблені листки зеленого чаю сорту тенча. За кілька тижнів до збору його вкривають від сонця захисною тканиною. Тоді листочок накопичує більше хлорофілу, стає ніжно-зеленим і набуває солодкуватого смаку.

Після збору листя обробляють парою, сушать, очищують від жилок і товчуть у кам’яних жорнах аж до порошку. Зрозуміло, матча коштує значно дорожче, ніж звичайний зелений чай.

Ще один цікавий нюанс: на відміну від звичайного чаю, матчу не заварюють, а збивають гарячою (але не окропом!) водою до утворення піни. У результаті п’ємо саме подрібнене листя і, відповідно, отримуємо значно більше поживних речовин.

Відверто кажучи, і смак, і вигляд напою матча на любителя, а ціна мінімум на 20 грн вища за звичайне лате. Фото: pixabay.com

Відверто кажучи, і смак, і вигляд напою матча на любителя, а ціна мінімум на 20 грн вища за звичайне лате. Фото: pixabay.com

Трендовий напій

Отож, довгі роки матча була частиною традицій Японії та Китаю. Аж раптом у XXI столітті все змінилося. Увесь інший світ зацікавився цим порошком. Кажуть, популярності матча має завдячувати блогерам із США і голлівудським зіркам. Нібито вони задали тренд на такі напої. До того ж порошок яскраво-зеленого кольору чудово виглядає на фото і відео у соцмережах, легко комбінується з рослинним молоком і має славу суперфуду.

Після США хвиля популярності докотилася до Європи, а згодом і до України. Щоправда, спочатку матча з’явилася у вузькому колі: її продавали спеціалізовані чайні магазини у великих українських містах, і лише найбільш затяті поціновувачі напоїв знали, що це взагалі таке.

Однак із 2018–2019 року ситуація змінилася. Сучасні кав’ярні, орієнтовані на молодь та здоровий спосіб життя, почали додавати матчу в меню. Порошок все частіше з’являвся на полицях магазинів органічних продуктів, у супермаркетах, на маркетплейсах.

Зараз у містах-мільйонниках матча - звична річ. Майже кожна кав’ярня має цей напій (у різному вигляді) у меню. Хоча, відверто кажучи, і смак, і вигляд на любителя, а ціна мінімум на 20 грн вища за звичайне лате. До того ж порошок високої якості досі важко знайти. Експерти кажуть, що більшість продуктів на ринку мають низьку якість і призначені більше для кулінарії, ніж для пиття.

Щодо цін на порошок, то тут ще складніше. Вартість коливається від 120 грн за 50 г до 1850 грн за 30 г. Це вже церемоніальна матча.

Достатньо чайної ложки

Матча може стати чудовою альтернативою каві, особливо якщо потрібен заряд енергії, але без різких «стрибків». Та головна перевага цього зеленого порошку – його багатий склад. І перш за все, це антиоксиданти катехіни (EGCG). Уявіть, у матчі його в 137 разів більше, ніж у звичайному зеленому чаї. Антиоксиданти захищають клітини від ушкоджень і уповільнюють старіння.

А ще матча містить:

  • вітаміни групи B,
  • вітамін C,
  • калій,
  • кальцій,
  • залізо.

З найбільш цікавого – матча містить амінокислоту L-теанін, що покращує концентрацію та заспокоює нервову систему. Також згаданий вище кофеїн. Той самий, що дає енергію. Але, на відміну від кави, матча діє на організм м’якше. Також у зеленому порошку є хлорофіл, який працює над детоксикацією організму. А ще матча сприяє концентрації уваги, зменшує тривожність, покращує метаболізм, підтримує здоров’я серцево-судинної системи. Недарма її вважають напоєм довгожителів.

Але є і протипоказання. Все-таки це концентрований продукт і має свої обмеження. Високий вміст кофеїну, що є у матчі, у великих дозах може спричинити безсоння, прискорене серцебиття, дратівливість.

Після склянки матчі-лате можуть початися проблеми зі шлунком. Через велику кількість танінів напій подразнює слизову, особливо натщесерце. Також не рекомендується пити матчу ввечері, краще зранку або до обіду. А ще не варто зловживати такими напоями вагітним, мамам, що годують немовлят, і людям із захворюваннями печінки.

Оптимальна доза - 2 порції по 1 граму порошку на добу. Це приблизно одна чайна ложка матчі, розчинена у 70-100 мл води. Якщо пити щодня, то краще почати з меншої кількості й слідкувати за реакцією організму.

У кулінарії можна використовувати більшу кількість порошку, але пам’ятайте, що термічна обробка частково руйнує корисні речовини.

Тим, хто не любить терпкуватий присмак матчі, можна додати до напою трохи меду, ванілі або кориці. Фото: pixabay.com/

Тим, хто не любить терпкуватий присмак матчі, можна додати до напою трохи меду, ванілі або кориці. Фото: pixabay.com/

Як правильно вживати?

Класичний рецепт: насипте 1-2 грами матчі у чашку, влийте трохи води (80°C) і збийте бамбуковим вінчиком або мініміксером до піни. Потім долийте ще трохи води або додайте молока - і готово!

Тим, хто не любить терпкуватий присмак, можна додати до напою трохи меду, ванілі або кориці.

Новини по темі: Мода чай вітаміни