Одна з найдавніших рослин, яку людина одомашнила. Виноград згадується і в міфах Стародавньої Греції, і в Біблії, є основою виноробства і зцілюючим засобом у медицині. Про те, чи важко виростити виноградну лозу, які сорти полюбилися нашим виноградарям, а ще про те, кому підходить виноградна дієта і де знаходиться найстаріший у світі виноградник - читайте у матеріалі Коротко про.
У кам’яну добу, коли по Землі ще тупотіли мамонти і вівцебики, вже росла і буяла виноградна лоза. Щоправда, дика. А «одомашнення» цієї рослини сталося приблизно 8 тисяч років на Близькому Сході (територіально це сучасний Іран). Спочатку виноград їли, а згодом навчилися робити з ягід вино.
Минали роки, століття, і поступово виноградна лоза розрослася в Європі. Ягоди та вино засмакували європейцям. А стародавні римляни узагалі зробили виноробство частиною свого буденного життя. Пили його наче воду.
В Україні виноград теж з’явився дуже давно, нібито ще за часів скіфів і грецьких колоній у Причорномор’ї. Але справжній розвиток виноградарства почався у княжу добу та, особливо, у козацькі часи.
У наш час виноград активно вирощують усюди, де дозволяє клімат. Великі площі виноградників є в Одеській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях та на Закарпатті. І, звісно, в окупованому Криму. В цих регіонах екосистема має свою родзинку: південь спекотний з морськими вітрами, а на Закарпатті гори захищають виноградники від будь-якого холоду.
Хоча садоводи на практиці доводять, що виноградна лоза прийметься і у північних областях України. І навіть дасть врожай. От тільки ягоди будуть дрібнішими і кислуватими на смак.
Виростити щедру на врожай виноградну лозу складно і під силу лише професійним садівникам. Аграрії так і заявляють: це примхлива рослина. Потребує багато тепла і сонця, а ще підживлення, вчасного поливу, правильної обрізки та формування лози, мульчування, захисту від морозів, хвороб, шкідників. Навіть зрізати достиглі грона треба правильно, тому що можна нашкодити лозі.
Існує безліч сортів винограду. Вони поділяються на столові (для споживання свіжими) та технічні (для вина і соків). А якщо сортувати виноград за кольором, то ягоди можуть бути малинового, чорного, темно-синього, жовтого, зеленого, помаранчевого та рожевого кольорів.
В Україні найбільш відомі та популярні:
Технічний сорт "Одеський чорний". Вино з такого сорту має цікавий аромат: комусь пахне шоколадом, а комусь – борщем. Фото: dobrodar.ua/
Соковиті, солодкі, смачні ягоди містять чимало вітамінів та мінералів. У винограді є:
Список вражає! А вчені стверджують, що темні сорти ягід є кориснішими за світлі. І радять їсти виноград разом зі шкіркою, в якій міститься більша частина вітамінного складу ягоди.
Узагалі кожна виноградна ягідка – це скарбниця антиоксидантів, серед яких особливе місце займає ресвератрол. Це речовина, яка уповільнює старіння й захищає серце.
Крім цього, ласуючи виноградом, можна:
До того ж виноград часто використовують у дієтології та косметології - виноградні олії й екстракти входять до складу кремів, масок, а виноградна дієта допомагає очищати організм.
Та все ж не треба об’їдатися виноградом. Ягоди досить калорійні (приблизно 70 калорій в 100 г). Оптимальна доза для дорослої людини на день всього 100-200 грамів (одне невелике гроно). Дітям і того менше - 50-100 г залежно від віку. Якщо з’їсти більше, то можна отримати здуття живота і проблеми з кишківником.
Категорично не можна їсти виноград людям із цукровим діабетом (через високий вміст цукрів), ожирінням (через значну калорійність), проблемами зі шлунком (виразка, гастрит у стадії загострення), хронічними захворюваннями нирок.
Важливо уважно оглянути ягоди, тому що одна підгнивша виноградина на гроні призведе до того, що й інші швидко зіпсуються. Отож, стиглий виноград має:
Лише у добре провітрюваному контейнері або іншій тарі з вентиляцією. Інакше утворюється вологість, що прискорює псування ягід. Виноград у правильному контейнері зберігається у холодильнику від одного до чотирьох тижнів, а то й довше.
А якщо заморозити ягоди? Можна й так. Щоправда, такий виноград можна використовувати тільки для смузі або замість льоду у коктейлі, тому що розморожені ягоди втрачають свою структуру.
Найстаріший виноградник, який зберігся донині, росте у Словенії у місті Марібор. Фото: wikipedia.org/