Яблука — один із найулюбленіших і найкорисніших фруктів, які доступні майже цілий рік. Вони не лише смачні, а й наповнені вітамінами, мінералами та клітковиною, що допомагає підтримувати здоров’я всього організму.
- Важко уявити, скільки корисних речовин міститься у цьому фрукті — це і мінерали, і вітаміни, і пектин, і клітковина. Яблука корисні як для дітей, так і для людей старшого віку, - зазначила дієтолог Галина Незговорова.
- Якщо у вас є проблеми з апетитом, допоможе яблучний сік — він чудово його покращує. Вживання двох-трьох яблук на день, що є добовою нормою, може підвищити ваш імунітет у кілька разів. Також яблука — це природний сорбент, який покращує роботу кишківника і допомагає позбутися закрепів. Якщо ж ви страждаєте на діарею, їх також можна вживати, але в обмеженій кількості та без шкірки, - розповіла експерт.
Також вона рекомендує вживати яблука при анемії, тобто зниженні рівня гемоглобіну у крові – у такому випадку найкраще обирати червоні яблука, адже вони містять більше заліза.
Окрім цього, яблука допомагають зниженню маси тіла і контролювати рівень цукру в крові, що особливо важливо для людей із ризиком діабету. Антиоксиданти у складі фруктів уповільнюють старіння клітин і зміцнюють імунітет.
- Втім, яблука не рекомендуються людям, які мають алергію або захворювання шлунково-кишкового тракту. У дієтичному харчуванні зазвичай надають перевагу запеченим яблукам — вони легше засвоюються і зберігають більшість корисних речовин, - додала Нєзговорова.
Яблука не рекомендуються людям, які мають алергію або захворювання шлунково-кишкового тракту. Фото: pexels.com
Яблука містять вітаміни С, А, Е, групи В, калій, магній і залізо. Це справжній комплекс для підтримання енергії та гарного самопочуття. Вони малокалорійні, тому підходять навіть для тих, хто стежить за вагою. Шкірка яблук — джерело корисних поліфенолів, які мають протизапальну дію.
- Важливо не переїдати — наприклад, середніх яблук достатньо 4–6 штук на день, - розповіла експерт, додавши, що важливо також урізноманітнювати раціон, поєднуючи яблука з іншими фруктами.
Щоб яблука довше залишалися свіжими, їх потрібно зберігати в прохолодному, темному місці з гарною вентиляцією — найкраще в холодильнику або підвалі. Кожне яблуко варто загорнути в папір чи серветку, щоб запобігти швидкому псуванню. Якщо фрукти мають навіть невеликі пошкодження, їх слід з’їсти першими, адже гниль швидко поширюється на інші плоди.