Завантажити ще

Смажений японський чай: новий тренд, що заспокоює нерви і рятує від похмілля

Смажений японський чай: новий тренд, що заспокоює нерви і рятує від похмілля
Фото: gettyimages.com

Матча, посунься! У світі стрімко набирає популярності новий японський чай. Що ж таке ходзіча (ходжича) і з чим його їдять, тобто як правильно заварюють, про те, як цей напій впливає на організм і чи може замінити каву - читайте у матеріалі Коротко про.

Залишки чайного листя і стебел

Пуер, улун, сенча. А віднедавна у списку популярного в Україні чаю з’явився ходзіча (焙じ茶, ほうじちゃ – смажений чай). Це зелений японський чай, але з назви зрозуміло - смажений. Його справді смажать на спеціальному деку, як ті млинці на сковорідці. Деякі фанати японської культури стверджують, що для смаження такого чаю використовують порцеляновий посуд. Насправді глиняний. А ще для ходзіча беруть не крупні чайні листки елітних сортів, а залишки чайного листя і стебел. І не треба крутити носом, це не низькосортний продукт, а чай з давньою історією.

Перенесемося на початок XX століття у Кіото (Японія). Ця префектура здавна є центром японської чайної культури. Збираючи мішки з чайним листям, торговці помітили, що залишається чимало відходів. Поламане чайне листя, змішане зі стеблами, змітали віниками та викидали. Але, з погляду економії, це було невигідно, бо ж надто багато відходів. Тому підприємливі торговці вирішили підсмажити грубі залишки чайного листя й стебла. А раптом щось з цього вийде… І вийшло! Результат виявився настільки ароматним і приємним, що ходзіча, так назвали новий продукт, швидко став улюбленцем японців.

У сучасній Японії цей чай можна знайти всюди - від ресторанів до автоматів із напоями. У Токіо, Кіото чи Осаці пропонують не лише гарячий чай, а й ходзіча-лате, морозиво, печиво, шоколадні батончики зі смаком цього чаю.

Та й у світі ходзіча стає все більш популярним, разом із трендом на спокій, усвідомленість і ритуали без поспіху. Люди, які втомилися від кави та енергетиків, шукають напій, що дає не вибух енергії, а гармонію. І тут ходзіча потрапила у самісіньку ціль.

А що в Україні? У нас цей чай поки новачок. Ходзіча поступово з’являється у кав’ярнях Києва, Львова, Івано-Франківська, Одеси. Особливо популярний формат ходзіча-лате: чай із додаванням молока (часто вівсяного або мигдалевого), який за смаком нагадує каву з карамельним післясмаком.

В інтернет-магазинах ходзіча знайти легше. І хоча попит не масовий, інтерес зростає. Цей продукт саме для тих, хто любить експериментувати з напоями.

А тепер про смак ходзіча. У ньому немає «трав’янистої» зеленості, як у матчі. Яскраво відчувається смак підсмажених зерен, горіхів, карамелі, навіть трохи диму. Каву навряд чи замінить, але зелений чай чи матчу – легко. Завдяки термічній обробці в ньому дуже мало кофеїну, у 4-5 разів менше, аніж у звичному зеленому чаї, тому можна пити перед сном.

В країні, яка славиться довголіттям тамтешніх жителів, кажуть, що ходзіча надзвичайно корисний. Фото: myveganminimalist.com/

В країні, яка славиться довголіттям тамтешніх жителів, кажуть, що ходзіча надзвичайно корисний. Фото: myveganminimalist.com/

Розслабляє і знімає втому

У Японії розрізняють кілька основних типів ходзіча, залежно від способу вирощування, якості стебел, сорту відходів листя. В Україні продається звичайнісінький обсмажений чай, без позначки «органік» чи «преміум». Вартість за 50 г стартує від 300 грн.

Якщо вагаєтеся, чи варто куштувати цей чай, то ось переконливий аргумент від японців. У країні, яка славиться довголіттям тамтешніх жителів, кажуть, що чай ходзіча надзвичайно корисний. Нібито сприяє схудненню, покращує стан ротової порожнини, зміцнює імунітет.

А ще чашка такого чаю:

  • Зменшує стрес і тривожність завдяки вмісту амінокислоти L-теанін.
  • Покращує концентрацію та когнітивні здібності.
  • Сприяє розслабленню тіла, знімає втому. 
  • Нормалізує травлення і зменшує здуття живота.
  • Регулює кров'яний тиск і рівень холестерину, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань.
  • Містить антиоксиданти (катехіни), які можуть допомагати зменшити запалення судин. 
  • Покращує стан шкіри, допомагає при пігментних плямах та зморшках завдяки вітаміну C. 
  • Допомагає при похміллі.
  • Покращує стан суглобів.
  • Має сечогінний ефект, допомагаючи виводити зайву вологу та очищати нирки (хоча надмірне споживання може вимивати мікроелементи).

Але є і протипоказання. Не варто пити смажений чай у великих кількостях людям із низьким тиском. Тим, у кого анемія чи низький феритин, краще не поєднувати пиття з прийомом заліза, бо чай знижує його засвоєння. Та й вагітним жінкам можна вживати не більше 2 чашок на день.

Як правильно заварювати?

Якихось особливих правил чи вимог до заварювання ходзіча немає. Та й спеціально смажити його не треба, бо ж продається вже готовим до заварювання. Але ось кілька підказок:

Температура води: 80-90 °C (майже кип’яток, але не окріп).

Пропорція: 1 ч. ложка чаю на 200 мл води.

Час заварювання: 1-1,5 хвилини, не більше, щоб не зробити смак гірким.

Можна заливати повторно, друге заварювання навіть м’якше.

Якщо хочеться експерименту, то можна приготувати ходзіча-лате. Треба заварити трохи міцніший чай, додати спінене молоко, трохи підсолодити медом чи сиропом.