Замість магнітика з Ужгорода чи Вінниці – торт! Виявляється, існує не тільки знаменитий «Київський торт», а й десерт з назвою «Мукачево», «Херсон» і навіть на честь селища Солочин. Про те, які ж на смак десерти-візитки міст (і сіл), за що мукачівський торт отримав «на горіхи» від самих містян, а також який десерт готується на основі мінералки і чи є в інгредієнтах торта «Херсон» кавун - у матеріалі Коротко про.
Туристи з досвідом підтверджують: найбільш бажаними сувенірами з того чи іншого куточка світу є гастрономічні. Та що там світ! З радянських часів і дотепер гості Києва везуть зі столиці той самий «Київський торт». Маючи власний десерт-візитівку, місто не лише вручає заповітний гастрономічний сувенір туристові, а й формує частинку культурного бренду: торт «розповідає» (точніше, мав би розповідати) про локальні продукти, історію, символи.
Але отримати звання торта-візитки ой як непросто. Такі десерти мають показати унікальність краю, бути вигідними у виробництві та продажу, до того ж подобатися місцевим мешканцям. Зазвичай проблема виникає щодо останнього пункту: з такою кількістю критики від містян торт може «позмагатися» з місцевою владою.
Та все ж тортів, які гордо носять ім’я міста чи села, багато. Інколи не зовсім заслужено, неофіційно. Кореспондентка Коротко про склала список найбільш цікавих, подекуди скандальних десертів-візиток. І навіть продегустувала.
Десерт, автором якого є відомий кондитер Валентин Штефаньо. На вітринах ужгородських кав’ярень торт «Ужгород» з’явився ще у 2010 році. І з того часу смак майже не змінювався.
Відверто кажучи, ужгородський тортик нагадує «Київський». Та й сам автор Валентин Штефаньо казав, що він ностальгував за колишнім «Київським», який нібито був смачнішим, і хотів дещо удосконалити сучасну варіацію цього десерту. Але вийшов окремий торт, який готують з білкових коржів з обсмаженим фундуком та вершковим мусом. Без додавання борошна. Секрет приготування мусового крему тримається в таємниці, але відомо, що основними інгредієнтами є згущене молоко, вершкове масло, вершки.
Торт має класичну круглу форму. Верхній шар десерту прикрашає Ужгородський греко-католицький кафедральний собор. До речі, це ідея іншого відомого ужгородця - професора Федора Шандора (зараз посол України в Угорщині).
Продають торт у світло-коричневій картонній коробці, перев’язаній золотою екострічкою з кокосової стружки. Дизайн коробки розроблений під старовину. Це адаптація світлини одного з найпопулярніших ракурсів художників та фотографів – краєвид римо-католицького храму святого Юрія (Георгія) та Кафедрального собору.
А якщо придивитися, то на коробці можна побачити обриси інших символів міста: філармонію, мініскульптури Свободки, Швейка, пам’ятник Ліхтарнику. Є навіть герб Ужгорода, поштові штампи різних країн, візуально відтворені Чехія, Угорщина, у складі яких колись перебувало головне місто Закарпаття.
До речі, на коробці написаний номер мобільного Валентина Штефаньо. Зателефонуйте і переконайтеся.
Вага: 410 грамів
Ціна: від 600 грн. Скуштувати шматок торта «Ужгород» можна в кав’ярні Валентина Штефаньо. Вартість 55-грамового шматочка – 125 грн.
На вітринах ужгородських кав’ярень торт «Ужгород» з’явився ще у 2010 році. І з того часу смак майже не змінювався. Фото: visit-uzhhorod.itc.gov.ua
Десерт офіційно презентували влітку цього року. Авторкою та розробницею технології є Олена Дзямулич – не кулінар, а маркетолог. Олена не приховує: над проєктом працювала разом із кондитерами-технологами, а ще проводила опитування мешканців та дегустації, щоб знайти локальний смак.
Отож, торт «Мукачево» - це поєднання медових коржів, сирного крему (з маскарпоне), яблук. Комбінація «мед-сир-яблуко» має на меті відтворювати смак випічки місцевих господинь.
Прикрашений тортик обрисами замку Паланок і надписом Мукачево з какао. Картонне оформлення лаконічне: зелена, наче оксамитова коробка, на якій витиснуте зображення замку Паланок і надпис «Смак Закарпаття».
Десерт продають попередньо замороженим, бо ж надто ніжний і швидко втрачає товарний вигляд. Перед споживанням треба розморозити при кімнатній температурі впродовж 2 годин.
І куди ж без скандалу. В соцмережах торт-візитку "Мукачево" розкритикували за адресу виробництва, яка вказана на коробці. Виявляється, печуть цей десерт у Львові. Авторка Олена Дзямулич пояснила, що це тимчасово, тільки на старті виробництво частково організовували у львівських майстернях (через потребу професійного обладнання).
А ще торту «Мукачево» дістається «на горіхи» за дизайн. Навіть самі містяни вважають десерт невдалою копією торта «Ужгород». І ми докинемо: яким чином маскарпоне характеризує закарпатську кулінарію - не зрозуміло.
Вага: 600 грамів
Ціна: від 450 грн
Торт «Мукачево» - це поєднання медових коржів, сирного крему (з маскарпоне), яблук. Фото: ФБ Катран - пакунки-сюрпризи із Закарпаття
Назва на честь селища. Солочин – відомий закарпатський мінеральний курорт. Тому головним інгредієнтом однойменного торта стала мінеральна вода.
Коржі торта виготовлені з додаванням мінералки, поєднуються з мусовим карамельним кремом на основі вершків. На смак цей торт трохи нагадує «Київський», але… з краплею солі.
Рецепт розробила місцева кондитерка Тетяна Русин. Оздоблений торт малюнком з берізками, які ростуть всюди у Солочині, та горами, які оточують село.
Поки що десерт ще новинка. Мало хто його куштував. Але жителі сіл Солочин і Поляна (тут торт також можна придбати) впевнені, що це лише питання часу.
- Торт з натуральних інгредієнтів, це вам не хімічні пляцки, - розповіли Коротко про у магазині «Старий Мадьяр» (селище Поляна, Закарпатська обл.). – Тому наш торт не може коштувати дешево. Але люди беруть. В основному купують туристи, які приїжджають в наш район.
Вага: 500 грамів
Ціна: від 500 грн
Також авторський десерт, створений у Херсоні ще до початку повномасштабного вторгнення. Автори торту - сім’я Анни і Костянтина Воскобойників. Подружжя кілька років працювало в Італії, вивчало технологію виробництва десертів. Повернулися до України, в Херсон, започаткували бізнес (кафе, десерти). Працювали, випікали, аж раптом у 2019 році міська рада Херсона оголосила конкурс на «кондитерську візитівку міста». Воскобойники взяли участь, і їхній десерт переміг серед майже 40 претендентів.
Ласуни стверджують, що торт «Херсон» - кулінарна фішка регіону. У його основі є волоські горіхи і курага (цим теж славиться Херсонщина, не лише кавунами), молочний та білий шоколад, вершковий сир, меренга. Відповідно, смак багатошаровий, насичений: є незначна горіхова гірчинка, фруктовий акцент, кремова текстура і хрумкість.
Дизайн торта без витребеньок, лише ганаш, курага, горіхова посипка. Продається у простенькій коробці з прозорим «віконечком». Зате десерт зручно перевозити. Ті, хто купував, кажуть, що дійсно витримує транспортування на далекі відстані.
А з недоліків можна назвати лише його ціну. За кілограмовий тортик доведеться викласти від 1000 грн. Щоправда, є можливість придбати десерт з меншою вагою і дешевше.
Вага: 500 грамів
Ціна: від 659 грн
Авторський десерт, створений у Херсоні ще до початку повномасштабного вторгнення. Фото: ФБ Perfettofood UA
Багато років місто не мало іменного десерту. Тільки-но влада задумала організувати відповідний конкурс серед кондитерів, як розпочалося повномасштабне вторгнення. Вінниці було не до тортів. Але в 2024 році авторський торт «Вінниця» все-таки презентували. Над рецептом близько пів року працювали кондитери місцевої кав’ярні.
В основі торту білкові коржі з додаванням гречаного борошна, подрібнених волоських горіхів і в’яленої вишні. А як інакше, якщо Вінничина відома полями гречки і щедрими рясними садами вишні. А у головному місті регіона є ще й і річка, і район «Вишенька». Тому гречка і вишня у торті-візитці є ключовими інгредієнтами. І, звісно, усе це присмачене невеликою кількістю крему. Торт прикрашений шоколадним ганашем, на якому золотими буквами зображено назву і герб міста.
Термін придатності тортика – 3 доби. І кожної доби його смакові якості змінюються. Відверто кажучи, у першу добу коржі надто сухі. Але поступово м’якнуть, і смак стає інакшим, ніжнішим.
Вага: приблизно 1 кілограм
Ціна: від 900 грн