За день до Різдва і Нового року українські супермаркети нагадують вулик: метушня, біганина, довжелезні черги. Покупці нервово шукають останній шмат доброго оселедця чи баночку червоної ікри «за нормальною ціною». Але навіщо витрачати зайві сили і нерви перед святами, якщо частину продуктів можна спокійно купити заздалегідь.
Про те, коли варто купувати шпроти і шампанське, як зберігати свіжу зелень і чому покупку хліба і тістечок краще відкласти на останній момент – у матеріалі Коротко про.
Спокій і контроль над хаосом. Це не про китайську мудрість, а про завчасну закупівлю продуктів до свята.
У передсвяткові дні магазини працюють «на межі»: черги величезні, ціни підстрибує, а полиці порожніють на очах. Завчасна закупівля дозволяє уникнути метушні, спокійно обрати якісні продукти, знайти вигідні акції та бути впевненими, що все необхідне вже вдома.
Та й гріх не скупитися за кілька тижнів до дня Х, якщо багато продуктів чудово зберігаються. Якщо не хочете стояти у довжелезних чергах 30–31 грудня, візьміть до уваги великий продуктовий список
Консерви та продукти тривалого зберігання
Шпроти, горошок, кукурудза – це перелік продуктів, які підходять для раннього закупу. Вони мають довгий термін придатності, не бояться перепадів температур, можуть спокійно пролежати в коморі навіть кілька місяців. В останні дні перед святами консерви навряд чи подешевшають, а от вирости в ціні можуть.
Сюди ж запишемо і майонез. Цей продукт теж чудово зберігається в закритій упаковці.
Ікра та інші делікатеси
Це та покупка, яка аж проситься заздалегідь до продуктової корзини. По-перше, ікра подорожчає. По-друге, під кінець року часто трапляються партії з низькою якістю. Пам’ятайте: купуйте в перевіреному магазині, перевіряйте дату виробництва (найкраща, кажуть знаючі люди, осіння, так званий свіжий вилов).
Алкоголь і напої
Шампанське, вино та інше абсолютно спокійно можуть чекати свята навіть місяцями. До того ж до кінця грудня ціни на алкоголь часто зростають.
Сюди ж додамо соки, мінералку, будь-які газовані напої. Купуйте їх заздалегідь, і матимете спокій.
Овочі, що добре зберігаються
Для олів’є та шуби потрібна класика: картопля, буряк, цибуля. Такі овочі можуть лежати вдома тиждень і більше, якщо зберігати в прохолодному темному місці. А от морква інколи псується швидше, тому не беріть зовсім «стомлені» коренеплоди.
Яйця
Термін зберігання до 25 днів у холодильнику. Тож краще купувати за тиждень до дня Х. Повірте, перед святами вони точно не дешевшають.
Ковбаса для олів’є і нарізки
Спокійно лежить у холодильнику 7-10 днів у вакуумній упаковці. Якщо купуєте без вакууму, то тоді ближче до свята.
Солодощі (шоколад, печиво, вафлі)
Теж з тих продуктів, які мажуть довше почекати на свято. Терміни придатності у цукерок, шоколаду, печива фабричного виробництва зазвичай великі, тому вони не зіпсуються і не втратять смаку.
Оселедець
Філе слабосолене, цілий оселедець або вже нарізані шматочки добре зберігаються кілька днів. Але купувати за тиждень не варто: риба любить свіжість. Краще за 3–4 дні, щоб був час замаринувати, почистити або ж перевірити смак.
Свіжі овочі для салатів (огірки, перець, томати, зелена цибуля, зелень, шампіньйони).
У холодильнику витримають 5 днів без проблем. Щоб зелень не зав’яла, краще її відразу підсушити, загорнути у паперовий рушник і покласти в контейнер.
М’ясо та птиця
Запечена птиця - класика новорічного столу. Курку, качку або ж індичку краще купити за 2-3 дні до свята, тому що свіжа тушка простоїть у холодильнику цей час без проблем. До того ж, якщо бажаєте замаринувати, то якраз вистачить часу, щоб м’ясо добре просочилося спеціями.
М’ясо для запікання також варто купити за кілька днів до свята, тому що напередодні Різдва і Нового року його традиційно «розмітають» з прилавків.
Сметана, йогурти, вершки
Для салатів, соусів і запечених страв. Свіжа молочка недовго зберігається в холодильнику, але і відкладати таку покупку на останній день перед святом не треба. 2-3 дні - це золота середина.
Хліб та багети
Хлібобулочні вироби для будь-яких бутербродів мають бути тільки свіжими. Це як маленький закон новорічного столу.
Фрукти
Мандарини, яблука, виноград, ананас купуйте у передостанній день, максимум за два. Вони мають бути соковиті та ароматні, а не ті, що пролежали тиждень у холодильнику.
Салатна зелень, рукола – швидко псуються, тому купуйте в останній момент. Сюди ж - торти, тістечка з кремом. З кремовими десертами взагалі треба бути обережними, їх не можна довго зберігати.
ВАЖЛИВО!