Coca-Cola погодилася використовувати тростинний цукор у напої для американського ринку замість кукурудзяного сиропу. Про це заявив президент США Дональд Трамп у соціальній мережі Truth Social, що йому належить.
- Я розмовляв з Coca-Cola щодо використання СПРАВЖНЬОГО тростинного цукру в Coca-Cola у Сполучених Штатах, і вони погодилися це зробити. Я хотів би подякувати всім керівникам Coca-Cola. Це буде дуже хороший крок з їхнього боку — побачите, — написав він.
Через інший смак в американській Coca-Cola деякі мешканці США купують напої, виготовлені для інших ринків, наприклад для Мексики.
Протягом десятиліть Coca-Cola, вироблена для США, містила кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, на відміну від продукції, що випускається для інших країн, де використовується тростинний цукор. Представник Coca-Cola повідомив Reuters, що компанія незабаром надасть детальну інформацію про зміни й висловила вдячність за ентузіазм президента Трампа щодо їхнього продукту.
Агентство додає, що в США є ініціатива під назвою "Зробимо Америку знову здоровою" (Make America Healthy Again). Її підтримує міністр охорони здоров'я Роберт Кеннеді-молодший, який виступає за реформування складу харчових продуктів та відмову від використання штучних барвників. Кеннеді також раніше висловлював стурбованість високим рівнем споживання цукру в раціоні американців.
У травневому звіті ініціативної групи, створеної за дорученням Трампа для виявлення першопричин хронічних захворювань, йдеться, що надмірне споживання кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози може сприяти розвитку ожиріння у дітей та інших захворювань.
Водночас медичні експерти рекомендують обмежувати додавання цукру до раціону, але суттєвої різниці між тростинним цукром і кукурудзяним сиропом з високим вмістом фруктози вони не виявили. Проте в Європі оборот кукурудзяного сиропу обмежений, а продукти з його додаванням у деяких країнах промарковані.
Рідний штат Трампа, Флорида, є провідним виробником цукрової тростини. Рішення використовувати тростинний цукор може залишити гіркий осад для американських фермерів, що вирощують кукурудзу, пише BBC. Президент і генеральний директор Асоціації виробників кукурудзи Джон Боде заявив, що заміна кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози тростинним цукром не має сенсу.
- Заміна кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози тростинним цукром призведе до втрати тисяч робочих місць в американському виробництві харчових продуктів, знизить доходи фермерських господарств і збільшить імпорт іноземного цукру, і все це без жодної харчової користі, — сказав він.