Завантажити ще

Новорічний стіл українцям обійдеться в середньому майже в 4 тисячі гривень, - науковці

Новорічний стіл українцям обійдеться в середньому майже в 4 тисячі гривень, - науковці
Фото: ukrinform.ua

В Україні у 2026 році вартість новорічного столу для сім’ї з чотирьох осіб становитиме близько 3980 грн, що дорожче на 10%, ніж торік. Про це повідомив Національний науковий центр Інституту аграрної економіки.

Науковці нагадали, що новорічне меню українців традиційно складається з салатів, м’ясних і рибних продуктів, овочів, фруктів, хлібобулочних і кондитерських виробів, напоїв тощо. Зокрема салат "Олів’є" (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 406,87 грн, що на 5,8% більше, ніж у 2025 році. Найдорожчим інгредієнтом страви традиційно залишається ковбаса – 180 грн за 0,5 кг (зростання цін на 12,5% залежно від виробника). Ціна картоплі знизилась на 57,6% порівняно з минулим роком, тож за 580 г доведеться заплатити 8,50 грн, за дві морквини – 3,18 грн (- 62,3%), а за дві цибулини – 1,75 грн (- 58%). Решта складників цього салату, навпаки, здорожчала: 6 яєць курячих (360 г) коштують 49,08 грн (+4,8%), зелений горошок – 62,50 грн за 0,5 кг (+11,5%), консервовані огірки – 43,92 грн за 200 г (+14,9%). Заправити салат майонезом (350 г) обійдеться у 57,99 грн (+14,3%).

Внаслідок значного здешевлення овочів у поточному році вартість салату "Оселедець під шубою" (1,5 кг продуктів) становить 174,83 грн, що лише на 4% перевищить торішній показник.

Витрати на м’ясні продукти зросли за рік на 23%. За 350 г сирокопченої ковбаси "Брауншвейгська" заплатимо 410 грн (на 22% більше проти цін 2024 року), за пів кіло бекону запеченого – 276 грн (+11%), кілограм битка зі свинини (свіжого) – 339 грн (+15%).

Молочні продукти цього року також додали в ціні. Так, за твердий сир (300 г) заплатимо 176 грн (+19%), а за пачку масла вершкового (200 г) – 118 грн (+14%).

Фрукти на святковому столі обійдуться у 200 грн (зниження вартості на 22%). За 2 кг мандаринів сплатимо 116 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому у 62 грн, 1 лимон (200 г) – у 22 гривні.

Батон білого хліба коштуватиме 35 грн (+25%). Шоколадні цукерки – у середньому 326 грн за 1 кг (+16%). Пляшка шампанського "Артемівське" (0,75 л) коштує 239 грн, бренді "Шабо" (0,5 л) - 278 грн, що на 14% та 6% дорожче, ніж торік. Безалкогольні напої на новорічному столі обійдуться у 149 грн.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 813 грн. Залежно від виробника банка червоної ікри (100 г) обійдеться в середньому у 469 грн, а 180 г червоної риби – у 344 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4793 грн (+10,6%).

Науковці пояснили зростання вартості новорічного столу наслідками воєнних дій, зокрема значними втратами в економіці й домогосподарствах, скороченням виробництва, дефіцитом і подорожчанням пального, а також логістичними ускладненнями та загальною невизначеністю. Водночас рекордні врожаї овочів дали змогу частково стримати зростання цін для споживачів.