Останній місяць року відзначився рекордно низькими цінами на овочі борщового набору. І хоча інші продукти продовжують дорожчати, експерти кажуть, що овочі можуть стати справжнім порятунком для малозабезпечених українців цієї зими.
Про те, що відбувається на продуктовому ринку і як змінюватимуться цінники протягом 2026 року, редакція Коротко про поговорила з експертом Світового Банку Оксаною Руженковою.
Місяць тому експерти говорили про подальше подорожчання гречки, пояснюючи такий прогноз зниженням рентабельності її вирощування. Через те, що вирощування цієї культури стало економічно невигідним, фермери скоротили посівні площі, відповідно пропозиція на ринку зменшилася. Цей прогноз виправдався: за останні чотири тижні крупа подорожчала на 5%.
А ось прогноз «Союзу птахівників України» про подорожчання курятини до кінця року на 15-20%, на щастя, поки що не здійснився. І ціни на цукор теж, всупереч очікуванням, поки що стоять на місці.
Щодо овочів, то пік сезону триває. Так, експерти прогнозували, що з початком холодів цінники підуть вгору, але морози поки що так і не почалися. І ціни на овочі борщового набору зараз дуже прийнятні.
– З овочами ситуація хороша, – погоджується експерт Світового Банку Оксана Руженкова. – У Мінекономіки говорять про профіцит овочів у сезоні-25/26, що й так видно неозброєним оком. Цибулю по акції можна купити за 4,60 грн, буряки за 8-10 грн, картоплю зі знижками можна і за 9 грн за кіло купити. Тішить асортимент капусти: молода капуста - 16 грн за кілограм, кольорова - 35 грн, савойська - 33 грн, і це в середині грудня! Все це говорить про те, що сьогодні в овочевий сегмент зайшло достатньо виробників, і вони вийшли у своєму асортименті за межі базового борщового набору.
Також практично до довоєнних обсягів повернулася на прилавки редька дайкон – високої якості та за доступними цінами. Цей овоч користується гарним попитом, адже є чудовою альтернативою сублімованим овочам та зимовому вінегрету.
- У загальному продовольчому кошику, де подорожчали риба, яйця, олія, хліб та інші продукти, овочі стали справжньою паличкою-виручалочкою для малозабезпечених українців, - підсумувала експерт СБ. – Все ж таки на борщі, вінегреті та стравах з картоплі можна прожити зиму, і досить непогано.
За місяць ціни, згідно з офіційною статистикою, зросли на 0,4%, а за рік (листопад до листопада) інфляція, за даними Держстату, становила 9,3%. Продукти за місяць офіційно зросли у ціні на 0,8%, а за рік – на 12,1%.
Згідно з офіційною статистикою, за рік подорожчали майже всі групи продуктів, окрім цукру (за 12 місяців мінус 7,5%) та овочів (-27,8%).
До 5 рекордсменів зі зростання цін за рік увійшли:
– У Європі стали виробляти більше молока та молокопродуктів, і ці європейські надлишки рясно "виливаються" на прилавки супермаркетів та столи українців, – каже Оксана Руженкова. – Польські сири, олія, йогурти збивають ціни на вітчизняну продукцію, внаслідок чого у магазинах зустрічаються дуже приємні для гаманця ціни. Наприклад, сметанковий сир можна побачити за 217 грн, а рік тому він був майже вдвічі дорожчим.
Зростання цін на яйця та курятину птахівники пояснюють подорожчанням кормів та електроенергії. Їх можна зрозуміти, каже Руженкова, але все ж покупці ще не звикли до того, що за лоток яєць потрібно викласти 200 грн. На думку експерта, ціни на яйця протримаються на верхній планці всю зиму і, можливо, трохи підуть лише в березні.
Курячі грудки за 230-240 грн/кг теж мало кому потрібні, констатує експерт. За її словами, найходовіший продукт сьогодні у цих відділах – крильця, гомілки та четвертинки. У звіті агропромислового холдингу «Миронівський хлібопродукт» за третій квартал йдеться про те, що МХП усередині України скоротив виробництво на 10%, тоді як у Європі наростив на 7%. Це не дуже добрі новини для українського споживача.
– Молочні продукти найближчим часом дорожчати не буде, – зазначила Руженкова у коментарі Коротко про. – Так, зараз корови менше дояться, але молочні продукти залишаться за доступними цінами завдяки роботі держпрограм щодо підтримки тваринництва та будівництва ферм. При цьому м'ясо-молочне виробництво трохи регулює зростання цін на продукцію птахівників. Виробники курятини змушені враховувати ціни на свинину та яловичину та стримувати свої «апетити».
Щодо хліба, то проблем із пшеничним не буде, а ось ціни на житній продовжать зростати. Вже зараз кілограм "Українського" хліба коштує 56-58 грн, а в січні, швидше за все, продаватиметься по 60 грн. Оксана Руженкова пояснює: хоча на початку осінньої посівної кампанії площі під озимим житом були розширені, згодом темпи розширення площ під культурою аграрії призупинили. Засіяні площі не покриють потреби борошномелів та пекарів, відповідно, вони змушені будуть імпортувати сировину.
Не дуже хороша ситуація в поточному сезоні із фруктами. Садівники та виробники ягід скаржаться на довгу прохолодну весну, заморозки у 2025 році і, найголовніше, брак робочої сили: збирати врожай четвертий рік поспіль просто нікому. У багатьох садів урожай не прибраний на 60% площ – не дивно, що ціни на фрукти високі. Плюс через постійні проблеми з електрикою їх якість залишатиме бажати кращого. Поки що ж споживачі знаходять порятунок у «яблуках українських» без вказівки сорту, які можна знайти у супермаркетах по 29 грн.
– З овочами ситуація настільки хороша, що подорожчання не буде навіть напередодні Нового року, – вважає експерт СБ. – Велика кількість продукції та ризики відключення електроенергії стимулюють виробників оперативно збувати продукцію, доки вона не зіпсувалася без світла. Щоб не підраховувати збитки в лютому-березні, їм добре було б продати більше продукції зараз. Але навіть незважаючи на активні темпи продажу, овочів вистачить до наступного врожаю. Хоча цілком ймовірно, що у березні-квітні вони будуть сумнівної якості через дефіцит потужностей для зберігання та відсутності в існуючих сховищах електроенергії.
Втім, зазначає експерт СБ, у ситуації на овочевому ринку є й зворотний бік. Низькі ціни для багатьох виробників стали таким шоком, що фермери ще не спланували структуру виробничих площ на наступний рік. Про це говорять агрохімічні компанії, у яких зазвичай на листопад-грудень припадає пік продажу добрив, стимуляторів зростання та іншої агрохімії, а цього року мають повний штиль.
У зв'язку з цим спрогнозувати врожай і, відповідно, ціни на другу половину 2026-го поки нереально.
| Продукти | Ціни 18.11.2025 | Ціни 18.12.2025 | Динаміка цін |
| Яйця, 10 шт. | 69,90 | 75,90 | +8,6% |
| Картопля, 1 кг | 14,90 | 11,90 | -20,1% |
| Морква, 1 кг | 9,80 | 9,20 | -6,1% |
| Капуста, 1 кг | 9,80 | 8,50 | -13,3% |
| Цибуля, 1 кг | 7,90 | 6,90 | -12,7% |
| Борошно, 1 кг | 20,40 | 20,40 | 0 |
| Гречка, 1 кг | 39,90 | 41,90 | +5,0% |
| Цукор, 1 кг | 28,50 | 28,50 | 0 |
| Куряче філе, 1 кг | 245,00 | 245,00 | 0 |
| Риба (хек), 1 кг | 174,00 | 189,00 | +8,6% |
| Олія «Олейна», 850 мл | 83,90 | 77,50 | -7,6% |
| Масло вершкове, 73%, 200 г | 93,90 | 96,90 | +3,2% |
| Сир "Маасдам", 1 кг | 335,90 | 399,00 | +18,8% |
| Яблука, 1 кг | 39,40 | 35,90 | -8,9% |
| Банани, 1 кг | 62,90 | 61,30 | -2,5% |
| Батон, 500 г (Київхліб) | 36,90 | 36,90 | 0 |
| Хліб український (Київхліб), 475г | 22,99 | 24,50 | +6,6% |
*За даними торгових мереж Києва