25 листопада
Завантажити ще

Забути про смажену картоплю та булочки: чим харчуватися під час ковіда

Забути про смажену картоплю та булочки: чим харчуватися під час ковіда
Фото: Архів "КП"

Якщо ви досі керуєтеся бабусиною порадою посилено їсти під час хвороби, «щоб швидше вилікуватися», саме час перестати. Організму для боротьби треба пити, а не їсти.

Втрату апетиту пояснюють і підвищенням лептину - гормону, що викликає відчуття насичення, та перебудовою метаболічної програми. Як би там не було, у процесі битви з інфекцією нам не до їжі. І, на думку дієтолога Євгенії Розум, присилувати себе в жодному разі не потрібно. Більше того, день-два без їжі, особливо за високої температури, коли нам не потрібно за допомогою їжі підтримувати потрібний «градус» в організмі, зовсім не зашкодять і навіть будуть корисні. Головне при цьому - дотримуватися питного режиму.

Хочеш видужати - не пий солодкого

Що ми п'ємо і скільки під час хвороби – не менш важливо, ніж саме лікування. Не висуваючи чітких рекомендацій щодо кількості води, що випивається, ВООЗ задає мінімальну планку на добу - 24 мл на 1 кг ваги, максимальну - 60 мл на 1 кг. При цьому ті, хто вже стикався з коронавірусом, могли помітити, що сімейні лікарі радять під час хвороби пити від 3 до 5 літрів рідини.

Збільшуючи питні обсяги, ми швидше виводимо з організму мікроби, полегшуємо свій стан, зволожуємо слизові оболонки, створюючи цим перешкоду на шляху вірусу, змиваємо все шкідливе, що осіло на них.

Але треба враховувати, що не все рідке та «класичне» корисно. Наприклад, споконвічне у нас у разі будь-яких застуд малинове варення, або перетерта з цукром смородина, або молоко з медом. В ударних кількостях все це хворій людині тільки зашкодить, і справа навіть не в зайвих кілограмах, а в згубному впливі цукру на судини, головний мозок, кишечник, імунну систему. Цукор знижує активність лейкоцитів, що протистоять вірусам, створює глікований гемоглобін, що викликає запалення стінок судин, підживлює шкідливу мікрофлору кишечника. Одним словом, хочете одужати – забудьте про солодкі напої. Під забороною в цей час також газовані напої, корисні, але занадто гарячі чи холодні кава, міцний чай.

Що пити можна і потрібно. На думку дієтолога Євгенії Розум, це тепла вода, неміцний чай з імбиром, кардамоном, лимоном, морси та напої з ягодами, які добре роздавлюються та заливаються гарячою водою без цукру чи меду. До них можна додати щіпку куркуми чи кориці, або навіть червоного гострого перцю. Тут згодяться і заморожені смородина з вишнею, і калина з журавлиною, які можна купити свіжими.

Хороший варіант - тепла вода з декількома часточками апельсина або трав'яні чаї. При роздратованому горлі – вода з лимоном та половинкою чайної ложки меду на склянку. При температурі – морси з журавлини, обліпихи, брусниці, смородини. У питному раціоні може бути і мінеральна вода – віруси не люблять лужного середовища.

Пюре з сосискою - смачно, але «антилікувально»

Їжа не повинна під час хвороби перевантажувати організм, відволікаючи його на додатковий стрес. Тому навіть якщо ви не звикли обмежувати себе у харчуванні, на цей період доведеться відмовитися від деяких продуктів, які заважають одужанню. Що це?

1. Цукор, солодке та випічка.

До перерахованої вище шкоди, яку нам забезпечує цукор, додамо тільки його вплив на імунітет, і вже цього достатньо, щоб «розлюбити» солодке. Патогенні бактерії кишечника, на який припадає до 80% імунної системи організму, харчуючись цукром, пригнічують «правильну» мікрофлору та знижують імунітет.

Щодо випічки, тут, по-перше, передозування глюкози, що заважає лейкоцитам. По-друге, в рафінованому борошні немає нічого хорошого, а дріжджі і зовсім сприяють проникності клітин, роблячи їх беззахиснішими перед вірусом.

2. Фастфуд та напівфабрикати.

Трансжири, насичені жирні кислоти, цукор, «шкідливий» холестерин, консерванти, надлишок солі – ось неповний перелік того, що всередині швидкої їжі і що призводить до ослаблення імунної системи.

3. Соуси та приправи.

Поганий спосіб «підбадьорити» зниклий апетит та  інтерес до їжі. Для цього, радить дієтолог Євгенія Розум, краще використовувати хрін, гірчицю, часник, гострий перець, цибулю – це і підсилювачі смаку, і помічники у боротьбі з вірусами. А соуси – це сіль, консерванти, штучні добавки. Приправи є подразниками, які непередбачено можуть погіршити самопочуття. Крім того, в пакетиках на кшталт «Приправа для рису (курки/риби тощо)» знаходитись може  що завгодно.

4. Ковбаса та копченості.

Ці смачні, але небезпечні продукти ВООЗ внесла до списку канцерогенів. Крім того, вони «багаті» на підвищений холестерин і сприяють згущенню крові, що при коронавірусі неприпустимо. Це ж, до речі, стосується і всієї жирної та смаженої їжі.

5. Продукти з грубою клітковиною.

Продукти, які провокують бродіння у кишечнику, можуть погіршити стан хворого, уповільнити процес засвоєння вітамінів та мінералів. Це висівки, неочищений рис, кукурудза, каші з твердих злаків, капуста, квасоля, картопля.

Авокадо - легеням, арахіс - імунітету

Їжа під час хвороби повинна легко споживатися, засвоюватися та перетравлюватися. Тому поки що лише відварене, запечене, приготовлене на пару. Нехай це будуть зовсім маленькі порції, але кілька разів на день і те, що дійсно підтримає організм на шляху до одужання.

Дієтологи радять включити до раціону:

  • легку білкову їжу – птицю, рибу, яйця;
  • нежирні бульйони на основі курки або індички;
  • кисломолочні продукти – сир, твердий сир, несолодкий йогурт, кефір;
  • заморожені ягоди, які все ще є джерелом вітамінів і мінералів, адже в процесі заморозки вони втрачають лише чверть своїх корисних речовин;
  • продукти, що містять вітамін С: імбир, лимон, шипшина, заморожена чорна смородина, квашена капуста, болгарський перець;
  • продукти з імуномоделюючим вітаміном D: жирна риба, печінка, яловичина, яйця, лісові гриби;
  • пробіотики – квашена капуста, йогурт, м'які сири, хліб на заквасці;
  • цинк – яблука, фініки, інжир, гречка, бобові, кеш'ю, м'ясо кролика, коричневий рис;
  • корисні для роботи легень жири - оливкова олія, авокадо, насіння льону та чіа, курячі яйця, жирна риба, волоські горіхи;
  • триптофан для утворення мелатоніну, у якого і імуномодуюча, і протизапальна, і заспокійлива дія - цвітна капуста, арахіс, мигдаль, бринза, індичка, скумбрія.

Повертатися до повноцінного харчування дієтологи радять дуже поступово. З урахуванням того, що прийом ліків, як правило, порушує баланс роботи кишечника, розширювати меню потрібно повільно, а основний наголос зробити на кисломолочні продукти, термічно оброблені овочі, фрукти, насіння, каші. Про заборонений список із ковбасою, бургерами та круасанами краще забути на пару місяців. Тим більше що є шанс після цього терміну не полюбити шкідливе знову.