" Сольовий дефіцит" дістався Прикарпаття. Біля однієї з колодязя утворився справжній потік із бажаючих набрати рапу. Люди йдуть до колодязя з пляшками або відрами один за одним. Місцеві кажуть: такого ажіотажу, скільки тих, хто живе, не пам'ятають. Вперше приїжджають навіть мешканці довколишніх сіл, пише ТСН.
- А я все так йду, мені на 2-3 місяці вистачити, бо досі я користувався сухою сіллю, - каже чоловік, який прийшов до джерела.
Причина ажіотажу в тому, що у колодязі не джерельна вода – ропа. За словами місцевих, вони навіть здавали воду на експертизу. Експерти зазначили, що все гаразд і що «немає нічого страшного».
Виявилося, що селяни тут видобувають свою сіль сторіччями. За їхніми словами, процес не складний, але фізично тяжкий. Рапу в каструлі ставлять на вогонь і коли вода закипає, сіль починає кристалізуватись. Вона виходить дрібна, як пісок.
- Щоб повну каструлю виварити, щоб ця сіль виварилася, потрібно 5 годин. Протягом 5 годин її треба помішувати, бо вона пригоряє, – розповідає господарка.
Із 5 літрів рапи виходить кілограм солі. Але більшість селян на виварювання часу не втрачають - користуються просто рапою. Нею поливають салати, другі страви, підсолюють супи, квасять капусту, роблять консервацію. А сало у рапі – пальчики оближеш.
Їхньому соляному джерелу, переконані селяни, не загрожує ні посуха, ні споживчий бум – він завжди сповнений.
Рапа – висококонцентрований розчин солей. У навколишньому середовищі найчастіше зустрічається у затоках лиманів (бухт), а також у соляних та штучних озерах.
Паніка на ринку виникла після того, як російські окупанти вдарили по Артемсолі - одному з найбільших в Європі в галузі підприємстві. У компанії в результаті обстрілів зруйнований склад, були прямі влучення в копальні та склад. До того ж, російські війська регулярно обстрілюють вузлову залізничну станцію, через яку вивозили сіль.