Хурма є не просто смачним, але й дуже корисним фруктом. Особливо його споживання актуально восени, адже цей помаранчевий плід багатий на вітаміни та мінерали, які допомагають зміцнити здоров’я, покращити самопочуття та підтримати імунітет у період сезонних застуд.
Проте вживання хурми має і свої особливості, які важливо враховувати, щоб отримати максимальну користь без шкоди для організму. Кореспондентка Коротко про зібрала інформацію про основні переваги та можливі недоліки хурми, а також її вплив на здоров'я, зокрема на серцево-судинну систему й тиск.
За даними дієтолога, гастроентеролога Галини Незговорової, хурма багата на бета каротин, вітамін С та калій.
- Це чудове джерело клітковини. У 100 грамах міститься майже 10% добової норми – вдвічі більше, ніж в яблуках. А за поживною цінністю хурма не поступається винограду та інжиру, - зазначила експерт.
Крім того, цей фрукт містить вітаміни A, C, B6, а також калій та магній. Він сприяє зміцненню імунітету, покращенню зору, підтримує здоров'я серця і допомагає в нормалізації тиску завдяки високому вмісту антиоксидантів та клітковини. Хурма також позитивно впливає на роботу кишківника і сприяє регуляції рівня холестерину, що зменшує ризик серцево-судинних захворювань.
Попри користь деяким людям варто вживати хурму з обережністю. Так, за словами консультанта зі здорового харчування Галини Марусяк, при надмірному споживанні хурми можливі шлунково-кишкові розлади через наявність танінів, які можуть перешкоджати травленню. Також обережними у споживанні хурми треба бути маленьким дітям.
Обережно слід вживати цей фрукт і людям із цукровим діабетом або тим, у кого є схильність до підвищеного рівня цукру, оскільки він містить багато природних цукрів. Крім того, перед вживанням хурми рекомендується консультуватися з лікарем людям із хронічними захворюваннями нирок.
Хурма активно вирощується в Україні, особливо на півдні країни, де кліматичні умови сприяють її вирощуванню. Останнім часом її вирощування поширилося також в інших регіонах завдяки адаптації до місцевого клімату.
Хурма є відмінним джерелом енергії завдяки високому вмісту калію та електролітів. Вона сприяє покращенню травлення, зміцнює імунітет і захищає серцево-судинну систему. Крім того, хурма підтримує здоров'я шкіри та зору завдяки вітаміну А.
За словами Незговорової, хурма нормалізує завдяки вмісту калію артеріальний тиск, що робить її корисною для людей із гіпертонією. Крім того, антиоксиданти у складі хурми знижують ризик серцево-судинних захворювань і зміцнюють серце.
Хурму можна їсти як зі шкіркою, так і без неї залежно від сорту та індивідуальних вподобань. Шкірка хурми містить корисні речовини, такі як антиоксиданти і клітковину, які можуть сприяти здоров'ю серця та покращенню травлення. Проте вона може бути жорсткою, особливо у деяких сортів, що може створювати дискомфорт під час їжі. Якщо у вас чутливий шлунок або ви не любите текстуру шкірки, краще очищати фрукт перед споживанням.
Також важливо враховувати, що шкірка хурми може містити пестициди, тому якщо ви не купуєте органічну хурму, бажано добре її промити або очистити
Оптимальна кількість хурми для щоденного вживання — 1-2 одиниці. Це дозволяє отримати всі корисні якості фрукта без ризику перевантаження організму: як вже говорилося раніше, хурма містить велику кількість танінів, які можуть викликати дискомфорт у шлунку, а також високий вміст клітковини, що може призвести до здуття живота або порушень травлення, якщо споживати надто багато.
Особливо важливо не перевищувати рекомендовану дозу людям, схильним до проблем зі шлунково-кишковим трактом або з чутливим шлунком. В іншому випадку фрукт може спричинити дискомфорт чи навіть запори через високий вміст клітковини.