Завантажити ще

Масниця і Масний тиждень: рецепти, які сподобаються усім

Масниця і Масний тиждень: рецепти, які сподобаються усім
Фото: facebook.com/people/Скарби-України/

Масниця – це старовинне українське свято, що символізує проводи зими та зустріч весни. У цей час традиційно готують ситні молочні та борошняні страви, які символізують достаток і добробут. На Масницю українці здавна ласували варениками, сирниками, сирною бабою, ряжанкою та іншими смаколиками.

-У Масний тиждень на святковому столі були продукти із молока - такі як сирники, сирна баба, локшина та голошки. Їх  обов'язково варили на молоці. Також з молока робили ряжанку, розтирачку, толкушку та кисіль. Також всі каші варилися обов'язково на молоці щодня, - розповіла ведуча особистого блогу про Українську культуру Діана Антоняк. 

Що можна приготувати на Масний тиждень

Вареники з сиром

Вареники – одна з головних страв Масного тижня, особливо з сирною начинкою.

Інгредієнти для тіста:

  • 500 г борошна;
  • 250 мл теплого молока;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. олії;
  • ½ ч. л. солі.

Інгредієнти для начинки:

  • 400 г домашнього сиру;
  • 1 жовток;
  • 2 ст. л. цукру;
  • дрібка солі.

Приготування:

Замісіть м'яке тісто, накрийте рушником і дайте «відпочити» 30 хвилин. Змішайте сир із жовтком, цукром і сіллю. Розкачайте тісто, виріжте кружечки, покладіть начинку та заліпіть краї. Відваріть у підсоленій воді до спливання, подавайте зі сметаною.

Вареники - традиційна страва на Масницю. Фото: shuba.life

Вареники - традиційна страва на Масницю. Фото: shuba.life

Сирники в сметанному соусі

Ці ніжні сирники виходять пухкими та ароматними.

Інгредієнти:

  • 500 г домашнього сиру;
  • 1 яйце;
  • 3 ст. л. борошна;
  • 2 ст. л. цукру;
  • ½ ч. л. солі;
  • олія для смаження.

 Для соусу:

  • 200 г сметани;
  • 2 ст. л. меду або цукру;

Приготування:

Розімніть сир, додайте яйце, борошно, цукор і сіль, сформуйте сирники. Обсмажте на середньому вогні до золотистої скоринки. Змішайте сметану з медом і полийте сирники перед подачею.

Сирники у сметанному соусі - це завжди смачно. Фото: кадр з youtube.com/watch?v=gDkzVUJeSxA

Сирники у сметанному соусі - це завжди смачно. Фото: кадр з youtube.com/watch?v=gDkzVUJeSxA

Сирна баба

Ця страва – традиційна запечена сирна запіканка, яку готували на свята.

Інгредієнти:

  • 500 г домашнього сиру;
  • 3 яйця;
  • 4 ст. л. манки;
  • 100 г цукру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 1 ч. л. ванільного цукру;
  • дрібка солі.

Приготування:

Збийте яйця з цукром до пухкої маси. Додайте сир, розтоплене масло, манку, ванільний цукор і сіль, перемішайте. Викладіть масу у змащену форму та випікайте при 180°C близько 40 хвилин.

При бажанні до сирної баби можна додати родзинки. Фото: ridivira.com

При бажанні до сирної баби можна додати родзинки. Фото: ridivira.com

Домашня ряжанка

Цей старовинний напій виходить густим і ароматним.

Інгредієнти:

  • 2 л жирного молока;
  • 2 ст. л. сметани.

Приготування:

Вилийте молоко у жаростійкий глиняний або чавунний посуд.
Поставте у духовку при 100°C на 5-6 годин, поки молоко набуде кремового кольору.
Остудіть до теплого стану, додайте сметану та залиште в теплому місці на 6-8 годин.

Ряжанку зробити легко і вона дуже смачна. Фото: apostrophe.ua

Ряжанку зробити легко і вона дуже смачна. Фото: apostrophe.ua

Розтирачка (солодкий сирний крем)

Ця ніжна страва чудово смакує з варениками чи просто з хлібом.

Інгредієнти:

  • 300 г домашнього сиру;
  • 2 ст. л. меду або цукру;
  • 50 мл вершків або сметани;
  • дрібка ваніліну.

Приготування:

Розітріть сир із медом до кремоподібної маси. Додайте вершки та ванілін, добре перемішайте. Подайте як десерт або намазку на хліб.

Розтирачку подають як десерт. Фото: lulu.kiev.ua

Розтирачку подають як десерт. Фото: lulu.kiev.ua

Толкушка (старовинна картопляна страва)

Це смачна страва з картоплі та сиру, яка чудово доповнить святковий стіл.

Інгредієнти:

  • 5 картоплин;
  • 300 г домашнього сиру;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 100 мл молока;
  • сіль на свій смак.

Приготування:

Відваріть картоплю, розімніть її з маслом. Додайте сир і молоко, добре перемішайте. Подавайте гарячою з вершковим маслом або засмажкою з цибулі.

Толкуша і на сьогодні - одне з найулюбленіших страв українців. Фото: pik.net.ua

Толкуша і на сьогодні - одне з найулюбленіших страв українців. Фото: pik.net.ua



Тож Масний тиждень – це чудова нагода скуштувати традиційні українські страви, які готували ще наші предки. Вони не лише смачні, а й створюють атмосферу домашнього тепла. Готуйте із задоволенням і святкуйте Масницю смачно!
 

Новини по темі: рецепти Масляна