Завантажити ще

Сезон кульбаби: корисніша за шпинат і капусту, знижує тиск і «працює» як сонцезахисний крем

Сезон кульбаби: корисніша за шпинат і капусту, знижує тиск і «працює» як сонцезахисний крем
Фото: wikipedia.org

Набридливий бур’ян. Так про кульбабу думає більшість українців. А насправді ця рослина корисніша за деяку розпіарену дієтологами зелень. Тому не витрачайте час на боротьбу з кульбабою, натомість додайте молоденьке листя і жовті квіти до свого раціону. Про користь рослини,  про те, які вітаміни і мінерали містяться у зеленому листі і жовтих квітах, а також як краще їх готувати - читайте у матеріалі Коротко про.

Їстівні листя, квіти, коріння

Росте кульбаба майже у всіх куточках світу на луках, у садах, на полі. Рослина, що за одну ніч може зіпсувати ідеальний газон чи витіснити петунії з грядки.  Нахабний бур’ян? А насправді - корисна трава.

Почнімо з того, що ще наші предки цінували кульбабу за поживну цінність. Звісно, у сиву давнину про наукові дослідження не йшлося, але освіжаючий і гіркуватий смак кульбабового листя оцінили тогочасні гурмани.

У наш час вчені довели, що у невеликій рослині міститься безліч вітамінів і мінералів. Більш того, за користю кульбаба перевершує навіть капусту.

Скептики запитають: та що ж там у тій кульбабі цінного? А ми відповімо списком:

  • Провітамін А,
  • Вітамін С,
  • Вітамін К,
  • Вітамін Е,
  • Вітаміни групи В,
  • Фолієва кислота,
  • Кальцій,
  • Калій,
  • Магній.

І ще залізо. До речі, одна чашка зелені кульбаби містить майже вдвічі більше заліза, аніж шпинат. Тому цю зелень варто додати до раціону кожної жінки.

Щоб отримати максимальну користь, у їжу додають молоденьке кульбабове листя. Зараз саме розпочинається сезон цих рослин, тому не проґавте. 

Проте листя - не єдина їстівна частина рослини. Квіти та коріння також можна вживати. 

Зміцнює імунітет і здоров’я печінки

Кульбаба – це перш за все лікарська рослина. Тому, поласувавши свіжим салатом з її листям, можна укріпити свою імунну систему, адже вона має як противірусні, так і антибактеріальні властивості. А ще кульбаба:

  • нейтралізує шкідливий вплив вільних радикалів. Так працюють антиоксиданти, які містяться в рослині, наприклад бета-каротин,
  • допомагає знизити холестерин. Знову ж дослідження довели, що певні сполуки у кульбабовому листі знижують рівень жирів у крові,
  • регулює рівень цукру в організму,
  • допомагає зменшити запалення,
  • корисна при боротьбі з ожирінням,
  • нормалізує артеріальний тиск,
  • допомагає травленню (кульбабова гіркота стимулює секрецію шлункового соку і покращує апетит),
  • працює як сонцезахисний крем. Повністю санскрін, звісно, не замінить, але може зменшити вплив шкідливого ультрафіолетового випромінювання на шкіру,
  • зміцнює здоров’я печінки.

Зелень рослини трохи гіркувата на смак, чимось нагадує руколу. Щоб позбутися надмірної гіркоти, листя треба попередньо замочити у холодній підсоленій воді на 10-15 хвилин, а потім не довше 5 хвилин відварити в окропі.

Квіти кульбаби добавлять яскравості і салату, і чаю. Їх можна використовувати свіжими або ж сушеними. Та що там чай! З квітів навіть вино можна приготувати (тут згадаємо бестселер Рея Бредбері «Кульбабове вино»).

Коріння кульбаби зазвичай попередньо обсмажують, перемелюють або дрібно нарізають і використовують для приготування напою, схожого на каву.

Корисностей у кульбабі багато, але лікарі все ж не радять її їсти вагітним, дітям, людям, які мають проблеми з ШКТ, підвищену кислотність шлунку, жовчнокам’яну хворобу.

Що приготувати з кульбаби?

На думку одразу спадає салат з кульбабового листя. Приготувати його зможе навіть дитина: заздалегідь підготовлене листя кульбаби додати до іншої  зелені, заправити спеціями і олією.

Але давайте експериментувати. Спробуйте приготувати оригінальні оладки з кульбаби.

Інгредієнти

  • Квіти кульбаби – 6 шт.
  • Стиглі банани – 2 шт.
  • Розпушувач - 1 чайна ложка
  • Молоко – пів склянки
  • Вівсяне борошно – півтори склянки
  • Куряче яйце – 1 шт.
  • Вершкове масло – 1 столова ложка
  • Кориця, ваніль

Зібрані квіти кульбаби ретельно промити, максимально коротко обрізати всю зелень. Змішати всі сухі інгредієнти і ваніль, додати молоко і яйце, знову ретельно перемішати. Додати розім’яті банани. Якщо тісто виходить надто густим, можна долити молока.

На сковороді розігріти вершкове масло на середньому вогні. Обсмажити квіти  кульбаби не більше хвилини. Опісля ложкою акуратно викладіть тісто на підсмажені суцвіття.

Випікайте млинці до рум’яності з обох боків. Такі оладки не солодкі, тому смакуватимуть з варенням, цукровою пудрою, різноманітними сиропами.

Оладки з квітів кульбаби смакуватимуть з варенням, цукровою пудрою, різноманітними сиропами. Фото:  megdejongnutrition.com

Оладки з квітів кульбаби смакуватимуть з варенням, цукровою пудрою, різноманітними сиропами. Фото: megdejongnutrition.com

Важливо!
  • Збирати зелень кульбаби можна лише на тих ділянках, які не були оброблені хімікатами.
  • Уникайте місць біля доріг з інтенсивним рухом автівок, а також тих ділянок, де вигулюють домашніх тварин.
  • Завжди ретельно мийте зелень, квіти і коріння кульбаби перед приготуванням.
  • Страви з кульбаби можуть викликати алергічні реакції у людей, чутливих до амброзії, ромашки, хризантеми або чорнобривців.
Новини по темі: продукти Корисне Поради