Завантажити ще

Переваги волоських горіхів для здоров'я людини: як вони впливають на організм

Переваги волоських горіхів для здоров'я людини: як вони впливають на організм
Фото: pexels.com

Україна вже три роки живе в умовах повномасштабної війни, коли Росія кожного дня і кожної ночі обстрілює наші мирні міста та села. Враховуючи постійний неспокій від повітряних тривог, усе більше українців замислюються над тим, як зберегти здоров’я, підтримати імунітет і зберегти ясність розуму.

Одним із простих і доступних способів покращити самопочуття є правильне харчування. І серед натуральних продуктів, які мають потужний оздоровчий потенціал, особливе місце посідають волоські горіхи. Вони не лише смачні, але й справді корисні — впливають на мозок, серце, судини, травлення та навіть на процес старіння. Крім того, вони прекрасно допомагають втамувати голод.

- Волоські горіхи знижують кислотність, за рахунок чого знижується почуття голоду. Також вони досить жирні й калорійні, тобто їх багато не з’їси. Тому горіхи прекрасно підходять як, наприклад, другий сніданок, -  дієтолог Олександр Кущ

Користь волоських горіхів

Експерт наголошує, що волоські горіхи — це не лише смачний перекус, але й справжнє джерело цінних нутрієнтів. Вони багаті на омега-3 жирні кислоти, антиоксиданти, клітковину, білки, вітамін Е, фолієву кислоту та магній. Завдяки цьому регулярне споживання горіхів пов’язують із зниженням ризику розвитку багатьох хронічних хвороб, покращенням роботи мозку та загального самопочуття.

Волоські горіхи допомагають роботі мозку

Жирні кислоти омега-3, зокрема альфа-ліноленова кислота, підтримують когнітивну функцію мозку. Вітамін Е, поліфеноли та антиоксиданти захищають нейрони від передчасного старіння. Дослідження вказують, що споживання горіхів покращує пам’ять, концентрацію і може знизити ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Зменшують запалення

Антиоксиданти у волоських горіхах здатні боротися з вільними радикалами, що викликають запальні процеси в організмі. Завдяки цьому горіхи можуть допомагати при хронічних станах, пов’язаних із запаленням, наприклад, артриті, серцево-судинних хворобах або метаболічному синдромі.

Волоські горіхи містять антиоксиданти. Фото: pexels.com

Волоські горіхи містять антиоксиданти. Фото: pexels.com

Сприяють здоров'ю кишківника

Клітковина і поліфеноли у волоських горіхах підтримують здоровий баланс мікрофлори в кишківнику. Вони стимулюють ріст корисних бактерій, які виробляють жирні кислоти з коротким ланцюгом — це речовини, що зменшують запалення й підтримують імунну функцію кишківника.

Користь при діабеті 2-го типу

Горіхи мають низький глікемічний індекс, не викликають різкого підвищення рівня цукру в крові, а також покращують чутливість до інсуліну. Це робить їх безпечним і корисним продуктом для людей з діабетом 2-го типу або предіабетом. Крім того, білки та жири у їхньому складі сприяють довшому насиченню, що допомагає уникати переїдання.

Волоські горіхи знижують артеріальний тиск

Завдяки вмісту омега-3, магнію та антиоксидантів горіхи можуть сприяти покращенню еластичності судин і зниженню тиску. Це позитивно впливає на роботу серця і зменшує ризик інфарктів та інсультів. Американська кардіологічна асоціація визнає волоські горіхи одним із найкорисніших продуктів для серцево-судинної системи.

Сприяють здоровому старінню

Антиоксидантні властивості волоських горіхів допомагають боротися з процесами старіння на клітинному рівні. Вони підтримують енергію, зменшують запалення, захищають мозок і серце, а також зберігають еластичність шкіри. Люди, які регулярно вживають горіхи, зазвичай мають вищу якість життя у зрілому віці.

Скільки волоських горіхів можна їсти в день

Експерти наголошують, що на день потрібно їсти не більше однієї жменьки. При цьому варто розділити прийом на дві частини.  Крім того, горіхи можна додавати до салатів, сніданків, десертів або вживати як корисний перекус протягом дня.

Волоські горіхи можна споживати як самостійну страву або додавати їх до салатів і солодощів. Фото: pexels.com

Волоські горіхи можна споживати як самостійну страву або додавати їх до салатів і солодощів. Фото: pexels.com

Новини по темі: Здоров'я імунітет горіхи