Яйця - один із найпопулярніших продуктів у раціоні українців. Вони поживні та легкі в приготуванні. Але навколо споживання яєць багато міфів — зокрема, чи можна їх їсти щодня і скільки саме. Коротко про – про те, в чому користь яєць і як споживати їх правильно.
Яйця — це джерело повноцінного білка, що містить усі дев’ять незамінних амінокислот. У них також є вітаміни A, D, E, B12, рибофлавін, фолати, а також мінерали — залізо, фосфор, цинк, селен. Яєчний жовток багатий на холін — важливу речовину для мозку, пам’яті та розвитку нервової системи.
Так, для здорової людини вживання яєць щодня є цілком безпечним. За даними сучасних досліджень, яйця не підвищують ризику серцево-судинних захворювань у більшості людей. Раніше яйця вважали джерелом "поганого" холестерину, але нині доведено, що харчовий холестерин має менший вплив на рівень холестерину в крові, ніж вважалося.
Експерти рекомендують вживати не більше 2 яєць на добу. Інколи можна перебільшувати норму, але часто «яєчні дні» влаштовувати не варто. Для дітей — дозування менше: 1 яйце в день або через день. Крім того, з обережністю яйця треба їсти тим людям, які мають проблеми з серцем, печінкою або підвищений рівень холестерину. Їм перед вживання яєць бажано порадитися з лікарем щодо індивідуальної норми.
За даними лікарки-гастроентеролога Львівської обласної клінічної лікарні Олени Ходосевич, яйця мають дуже велику кількість білка, який засвоюється навіть краще, ніж той, що міститься у молоці та м’ясі. Тож при регулярному вживанні яєць імунна система укріпиться, а людина буде почувати себе повною сил та енергії.
- Білок нам потрібен для імунної системи і для відновлення клітин всіх органів та систем. Жовток же містить всі вітаміни, крім С. У ньому також дуже багато мікроелементів. Крім того, унікальність яйця у тому, що це продукт, який дуже легко перетравлюється шлунком, - пояснила Ходосевич.
Регулярне вживання яєць може покращити:
Проте Ходосевич попередила: надмірне вживання яєць (понад 3–4 щодня тривалий час) може призвести до побічних ефектів.
- Жовток містить достатню кількість холестерину. Тому щоденно вживати надлишок холестерину зашкодить організму, - наголосила вона.
Найкорисніше — варені яйця, омлет на парі або приготовані без зайвого жиру.
Жовток краще не пересмажувати, оскільки при тривалій термічній обробці руйнуються частина вітамінів і корисних жирів.
Варені яйця (всмятку або круто) — це найкращий спосіб зберегти максимум поживних речовин.
Щоб зварити яйця правильно і без тріщин, важливо дотримуватись кількох простих, але ефективних порад. Насамперед, перед варінням дістаньте яйця з холодильника хоча б за 10–15 хвилин, аби вони трішки нагрілися до кімнатної температури — це зменшить ризик тріщин під час перепаду температур. Потім викладайте яйця в каструлю з холодною водою, щоб вода покривала їх повністю, і лише після цього ставте на вогонь. Якщо покласти яйця у вже гарячу воду, шкаралупа може лопнути від різкого нагріву.
Далі доведіть воду до кипіння і зменшіть вогонь, щоб уникнути сильного бурління. Час варіння залежить від того, яку консистенцію ви хочете отримати. Якщо любите м’яке яйце з рідким жовтком, варіть 3–4 хвилини. Для середньої консистенції — приблизно 5–6 хвилин. А якщо надаєте перевагу яйцям круто з твердим жовтком, залишайте їх у воді 8–10 хвилин.
Після цього обов’язково залийте яйця холодною водою або навіть покладіть їх у миску з льодом. Це допоможе зупинити процес приготування, не дасть жовтку стати сіруватим, а також значно полегшить очищення шкаралупи — вона легко відходитиме без пошкодження білка. Такий спосіб забезпечує ідеальну текстуру й збереження всіх корисних речовин.