Вже зовсім скоро на ринках та у магазинах з’являться місцеві помідору. І ми почнемо додавати їх до салатів, запіканок, соусів або будемо їсти свіжими просто з грядки. Та не всі знають, що, окрім приємного смаку, цей яскравий овоч має потужні оздоровчі властивості. Дослідження показують, що регулярне вживання томатів може покращити стан серця, шкіри, зору та навіть знизити ризик деяких хвороб. Що ж варто знати про користь, шкоду та норми споживання помідорів — у матеріалі Коротко про.
Помідори є справжнім джерелом корисних речовин, здатних впливати на стан здоров’я. У них мало вітамінів і мінералів, однак головна цінність помідорів полягає в унікальних біоактивних сполуках, таких як томатин, лікопін і поліфеноли. Саме ці речовини мають протизапальну, антиоксидантну та навіть протиракову дію.
- Помідор - це неймовірно універсальна їжа. Його корисно їсти як свіжим, так і тушкованим, в’яленим, вареним. Один середній помідор – це приблизно 20 калорій, 0 грамів жиру, 40% відсотків денної норми аскорбінової кислоти а також дуже багато інших корисних речовин, - розповіла дієтолог Оксана Скиталінська.
Користь помідорів:
Попри всю користь помідори треба з обережністю їсти людям із псоріазом або алергією на пасльонові: для них вживання помідорів може бути шкідливим, оскільки може погіршити перебіг хвороби чи викликати реакції.
Науковці довели: щоденне вживання помідорів у помірній кількості дає відчутний позитивний ефект:
Також доведено, що при термообробці (тушкуванні, варінні, запіканні) помідори не втрачають, а навпаки — підсилюють свою користь: лікопін і бета-каротин стають краще засвоюваними.
Стиглі помідори можна вживати щодня в кількості близько 200–300 грамів — це 2–3 середні плоди. Така порція забезпечить організм корисними біоактивними сполуками, зокрема лікопіном, без надмірного навантаження на травну систему. Якщо ви надаєте перевагу томатному соку, добова норма складає приблизно 200–300 мл, бажано без додавання солі.
У раціоні також можуть бути присутні інші томатні продукти: кетчуп — до 10 грамів на день - за умови, що це якісний продукт без надлишку цукру, консервантів і підсилювачів смаку, а також томатна паста — 1–3 столові ложки.
Зелені помідори, які містять більше томатину, слід вживати з обережністю — не більше 100 грамів на добу (1–2 середні плоди), бажано у квашеному або тушкованому вигляді. Для максимального засвоєння корисних речовин, зокрема лікопіну та бета-каротину, важливо поєднувати помідори з невеликою кількістю жирів — наприклад, додавати до страв 1–2 чайні ложки оливкової, соняшникової чи іншої рослинної олії. Жир розчиняє антиоксиданти і допомагає організму краще їх засвоювати, підсилюючи загальний оздоровчий ефект.
Найбільшою користю відзначаються стиглі червоні та рожеві помідори, багаті на антиоксиданти, вітаміни та природні біоактивні речовини. Однак навіть зелені помідори попри меншу популярність мають унікальний оздоровчий потенціал завдяки особливим компонентам, які практично зникають у процесі дозрівання.
Один із таких компонентів — томатин. Це речовина з групи глікоалкалоїдів, яка у великій кількості міститься саме в зелених помідорах — у п’ять разів більше, ніж у стиглих. Томатин сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину в крові, покращує стан судин і може зменшувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Проте важливо дотримуватися норми, адже надмірне споживання томатину може бути токсичним — особливо у сирому вигляді. Кращим варіантом є квашені або тушковані зелені помідори в невеликих кількостях.
Інша група корисних сполук у помідорах — поліфеноли. Вони мають потужну судинозміцнюючу дію, протизапальний ефект та демонструють потенціал у профілактиці деяких онкологічних захворювань. Їхній вплив проявляється поступово при регулярному вживанні помідорів у складі збалансованого раціону.
Найвідоміший і найцінніший антиоксидант у складі томатів — лікопін. Саме він надає помідорам червоного кольору і допомагає:
Лікопін краще засвоюється після термічної обробки та у поєднанні з жирами. Тому найбільшу користь організм отримає, якщо готувати помідори зі столовою ложкою рослинної олії — оливкової, соняшникової або кукурудзяної. Тушкування, запікання чи подрібнення в блендері разом зі шкіркою значно посилює біодоступність цього антиоксиданту.
Щоб витягти з помідорів максимум користі, варто дотримуватись кількох порад:
Стиглі помідори не рекомендується зберігати в холодильнику — це погіршує їхній смак. Найкраще зберігати при температурі +12…+20°C у темному місці.
Зелені помідори можна зберігати при кімнатній температурі до повного дозрівання або заквашувати.
Томатну пасту тримайте в холодильнику в скляній банці із щільно закритою кришкою. Щоб продовжити термін придатності, залийте зверху тонким шаром рослинної олії.
Консервовані помідори або томатні соуси зберігайте у прохолодному темному місці, дотримуючись термінів на упаковці.