5 червня
Завантажити ще

На Київщині підтвердили перші в 2025 році випадки ботулізму

На Київщині підтвердили перші в 2025 році випадки ботулізму
Фото: facebook.com/bcrda2020

У Київській області цього року зафіксували вже два випадки захворювання на ботулізм. Про це повідомляється на Facebook-сторінці  Управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Білоцерківського району.

В Україні зростає кількість випадків підозри на ботулізм. З початку року до лікарень із підозрою на ботулізм звернулися 26 осіб, з них 15 - у квітні. Більшість із них пов’язана із вживанням м’ясних виробів та риби, виготовлених в домашніх умовах. Невтішна статистика фіксується і на Київщини. Станом на початок травня офіційно зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, - йдеться у повідомленні.

Ботулізм – серйозне харчове отруєння, яке може спричинити тяжкі наслідки. Основною причиною є продукти домашнього консервування м’яса, риби та овочів. Особливу небезпеку становлять консерви, які неправильно оброблені чи зберігалися неналежним чином. Ботулізм неможливо визначити за виглядом чи смаком – мікроорганізм, що його викликає, не псує продукт.

Найчастіше захворювання розвивається після вживання в’яленої або копченої риби, ковбас, шинки та інших домашніх виробів. Зараження можливе й через промислові продукти, якщо порушено норми їхнього виготовлення. Свіжі, правильно підготовлені продукти є безпечними.

Симптоми ботулізму:

  • погіршення близького зору;
  • виражена сухість у роті;
  • утруднення мовлення, слабкий або гугнявий голос;
  • стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • розлади травлення (нудота, блювання, закреп).

Симптоми можуть з’явитися через 12–24 години після вживання зараженої їжі, а іноді – через кілька годин або днів. Що важча форма хвороби, то коротший інкубаційний період. Якщо ви помітили подібні симптоми після вживання продуктів тривалого зберігання, негайно звертайтеся до лікаря.

Спеціалісти розповіли, як уникнути ботулізму:

  • Не виготовляйте вдома та не купуйте у приватних осіб солону, в’ялену чи копчену рибу, м’ясопродукти.
  • Уникайте консервування м’яса, риби, грибів та овочів у герметичних банках.
  • Не купуйте консерви у бомбажних банках або з ознаками плісняви.