Найбільш квітуче село України так і називається - Трояндове (Одещина). Назва влучна, тому що ці квіти вирощують більшість місцевих мешканців. Хтось - на продаж, хтось – як сировину для виготовлення різноманітної продукції.
Про секрети вирощування примхливих троянд, про те, з яких сортів варять смачнезне варення, а також історію заквітчаного селища читайте у матеріалі Коротко про.
Уявіть собі селище, в якому всюди - і в парку, і біля приватних садиб, і на полі замість картоплі та буряків - буяють троянди. Це село знаходиться в Лиманському районі Одеській області, воно так і називається – Трояндове.
До 2016 року селище мало менш романтичну назву – Кірове.
- Але у зв’язку з декомунізацією більшість мешканців проголосували за Трояндове, - розповідає Коротко про мешканка села Олеся Рошу. – Про таку назву села мріяв наш земляк, відомий фермер і селекціонер Микола Васильович Громлюк. Надзвичайно хороша і світла людина. На жаль, Микола Васильович не дожив до того дня.
Виявляється, саме з легкої руки Миколи Громлюка років 40 тому у селі з’явилися плантації троянд. Чоловік обожнював ці квіти, збирав цікаві екземпляри, створив приватне підприємство «Трояндова республіка», де росло близько 500 сортів троянд. І навчав місцевих вирощуванню і догляду за квітами. Селяни так і кажуть: дав людям головне - знання.
Зараз його справу продовжують нащадки. В тому числі сімейство Рошу. Олеся та її чоловік Віталій, який і працював у Миколи Громлюка, також вирощують троянди. Кущі продають оптом і в роздріб. Мають декілька полів, рясно засаджених цими квітами і трохи шипшиною.
- Троянди щепимо тільки на шипшині, - пояснює Олеся. – У цих двох рослин однаковий склад соку. Але будь-яка шипшина теж не підходить. У нас є свій розплідник цієї рослини. Вирощуємо, збираємо ягоди, перебираємо, перемелюємо, висіваємо. Це досить складна процедура. Зате щеплені на шипшині троянди добре ростуть у всіх куточках України.
Про сорти квітів Олеся може розповідати годинами. Каже, всьому навчилася у чоловіка. І показує: ось сорт «Мінерва», красивезна, пишна, темно-фіолетова, ароматна троянда, але боїться сонця. Тому прекрасно росте і квітне в затінку. Так само квіти сорту «Принц» з наче оксамитовими пелюстками, повним бутоном.
Виростити пишну і рясно квітучу троянду – ще та морока. Треба ретельно обрати сорт, дочекатися певного сезону (тільки весна і осінь, до заморозків), підготувати ґрунт, знати міру у поливі.
- Люди думають, що троянди люблять воду, і буквально заливають рослини, на додачу ще й корневіном (препарат для стимуляції коріння), - каже фермерка. - Це ризик, тому що коренева система може згнити. Поливати водою треба, але в спеку достатньо двічі на тиждень. І тільки ввечері. Запам’ятайте: підливати воду і обприскувати «хімією» рослини треба тільки ввечері, щоб пекуче сонце їх не попалило.
Троянда сорту «Мінерва», красивезна, пишна, темно-фіолетова, ароматна, але боїться сонця. Фото: shoni.kiev.ua
- Пам’ятаю, як у дитинстві моя бабуся садила живці троянд і накривала звичайними скляними банками. Ви теж так робите? – запитуємо.
- Це живцювання, але в наш час не раджу таким займатися, тому що дуже малий відсоток живців проросте, - усміхається Олеся. – Одного разу до мене звернулася жінка, яка попросила живець певного сорту для своєї бабусі. Я порадила їй забути про живцювання і подарувала кущик того сорту троянди. Впевнена, що рослина прийметься і тішитиме квітами нову власницю.
Про ціни. Вартість кущику троянд від Олесі залежить від кількості їх у замовленні. Якщо це оптова закупка (від 100 штук) – то 40 грн за кущик. В іншому разі – 70 грн. Замовляють багато, навіть з інших країн, наприклад, з Польщі, Німеччини. А ще аж з Індонезії писали з проханням продати кілька кущиків цікавих сортів троянд.
Після покупки троянд люди пишуть і телефонують фермерці з різноманітними питаннями, надсилають фотозвіти. Олеся радо консультує у всіх питаннях щодо квітів. І застерігає купувати троянди зараз, у літній сезон, прямісінько з поля. Така квітка навряд чи ростиме.
- Висаджувати влітку можна хіба що троянди з теплиці із закритою кореневою системою, - пояснює. – У нас є такі. Ще взимку Віталій крутить спеціальні стаканчики з трояндами. І в кінці березня рослина вже з квіткою. Садити на грядку чи у саду таку троянду можна і влітку, для неї це не буде шоком, адже стаканчик знімається і з цим самим ґрунтом навколо коренів вона висаджується.
Тут навіть автобусна зупинка якась лялькова та святкова. Фото: ФБ Громадська рада при виконкомі сільради с.Трояндове
Троянда – не лише квітка. З її пелюстків готують варення, настоянки, чай, мило, олійку, косметику, солодощі. Олеся власноруч варить джем з трояндових пелюсток і навіть поділилася рецептом. В планах – варити трояндове косметичне мило і готувати трояндовий лікер.
Для десерту підходять лише ароматні і темні сорти квітів. Наприклад, сорт «Отелло», «Принц». Ароматні, але світлого кольору квіти використовувати для джему не варто, можуть давати гірчинку.
Інгредієнти
Зібрати пелюстки, промити, просушити від зайвої води. Засипати цукром, ретельно перемішати. Додати лимонну кислоту, знову перемішати. Суміш трохи змінить колір, так і має бути. Пересипаємо у каструлю і відправляємо на плиту. Варимо до кипіння на середньому вогні. Після того як закипіло, нехай провариться ще 15-20 хвилин. Опісля знімаємо з плити, відставляємо на пів години, аби трохи остудилося.
Щоб варення було густим, суміш знову ставимо на плиту, повторно доводимо до кипіння, проварюємо 15 хвилин, остуджуємо. Тепер можна варення розливати у заздалегідь простерилізовані банки. Закручуємо кришками, перевертаємо, накриваємо старою ковдрою чи рушником. Нехай вистигає. Наступного дня варення готове до зберігання у підвалі чи коморі.
Зверніть увагу! Олеся нагадує, що за цим рецептом не треба додавати воду. Під час приготування пелюстки випускають сік, а цукор розтоплюється. Цієї рідини достатньо для варення.
Якщо полюбляєте більш рідке варення, як сироп, то достатньо проварити пелюстки з цукром і лимонною кислотою лише один раз.
До варення – чай. Так, теж з троянди. Для нього підходять пелюстки так званих чайних трояндових сортів. Квіти збирають у період цвітіння, висушують – і чайна суміш готова. Запарюють як звичайний чай: заливають пелюстки окропом, дають трохи часу настоятися. Напій ароматний, красивого кольору (який залежить від сорту троянди), має легкий солодкуватий смак з фруктовими нотками. До речі, трояндові пелюстки можна додавати і до будь-якого чорного чи зеленого чаю.
Користується популярністю і трояндове мило. У його виробництві використовують ефірну олію троянди, а також пелюстки, які додають для аромату і кольору та як декоративний елемент. Майстри мильної справи стверджують, що трояндове мило підходить навіть для сухої та чутливої шкіри, тому що має зволожуючі та пом'якшуючі властивості. А ще так приємно пахне трояндами, що перетворює ванну в квітучу клумбу.
Зверніть увагу! Трояндове мило не буває дешевим, тому що дійсно натуральна олія цих квітів завжди у ціні. Вартість невеликого бруска такого мила стартує від 100 грн.