За популярністю вони наздоганяють шампіньйони і Його Величність білий гриб. Лисички – яскраво-помаранчеві корисні гриби з характером. Про те, чому розпочався так званий «лисичковий бум», яких вітамінів у цих грибах найбільше, а також чому їх не можна заморожувати у сирому вигляді - читайте у матеріалі Коротко про.
Це зараз їх називають золотом лісу, продають по 300-400 грн за кілограм і пропонують в меню багатьох ресторанів. А ще років 10-20 тому на ці яскраві гриби не звертали особливої уваги. Але про це трохи пізніше.
Лисичка звичайна росте у хвойних та мішаних лісах. Одразу ділимося секретом: шукати такі гриби треба у соснових і ялинових борах, у затінку, там, де на ґрунті багато моху. Ростуть і на Поліссі, і в Карпатах, і в центральних регіонах України. Всюди, крім південної частини країни, бо ж не люблять надто палючого сонця.
Перші лисички з’являються вже наприкінці червня, але масово їх збирають у липні–серпні. Якщо пощастить і осінь буде теплою, то їх можна знайти і у вересні. До речі, цікава особливість цього гриба: майже ніколи не бувають червивими, тому що їхня м’якоть містить речовини, які відлякують комах.
А ще лисички неможливо виростити штучно, як ті ж шампіньйони. Не ростуть вони в таких умовах, потребують сусідства дерев, які виробляють потрібні для цих грибів поживні речовини. Тому в продажу маємо натуральний продукт, вирощений самою матінкою-природою.
У новітній історії України справжній «лисичковий бум» почався у 2000-х роках. Люди почали масово скуповувати ці гриби на ринках. На руку популярності зіграли яскравий колір, приємний аромат, довгий термін зберігання. І ще відносна безпека: лисички не переплутаєш з якимось отруйним грибом. До того ж, цей продукт активно експортують до Європи, і в Україні їх теж почали цінувати не лише як «лісову їжу», а як корисний делікатес.
Шукати такі гриби треба у соснових і ялинових борах, у затінку, там, де на ґрунті багато моху. Фото: pixabay.com
Отож, про користь. У лисичках чимало вітамінів і мінералів. Більш того, це одні з найбільш багатих на вітаміни гриби. До прикладу, містять бета-каротин (провітамін А). І так багато, що ці гриби наступають на п’яти рекордсменці-моркві.
Вітамін С також міститься у лисичках, у трохи меншій кількості, ніж в цитрусових чи смородині.
Також в лисичках є:
А ще лисички містять хіноманозу. Це природна речовина, яка, за деякими дослідженнями, може знищувати паразити в організмі. Щоправда, скільки тієї хіноманози є у лисичках і чи дійсно ці гриби можуть вигнати паразитів з організму – вчені поки що не дослідили.
Зате довели, що правильно приготовлені лисички на обід допомагають нормалізувати травлення, виводити токсини, підтримувати імунітет, зміцнювати зір. До того ж низькокалорійні, всього 30–40 ккал на 100 г.
Та є нюанс: гриби не підходять для щоденного меню, як, приміром, каші чи овочі. Усе добре в міру. Достатньо раз на тиждень поласувати 150–200 грамами готових грибів Для дітей старшого віку - не більше 50–70 г. А для малюків, а також людям з хворобами печінки, шлунку, підшлункової, вагітним і годуючим краще узагалі відмовитися від грибних страв.
На ринку або в лісі звертайте увагу на:
У магазині обирайте ті, які виглядають сухенькими в упаковці, не запрівшими. Якщо лисички слизькі, значить зіпсовані чи перетримані у вологому пакуванні.
У холодильнику - до 5 днів, у паперовому пакеті або відкритому контейнері.
Можна заморозити. Але майте на увазі: якщо заморожувати сирі лисички, то при розморозці вони гірчитимуть. Тому треба попередньо проварити гриби 5-7 хвилин, остудити і відправити до морозильної камери. Термін зберігання лисичок у такому вигляді - до 6 місяців.
Сушіння. Не найкращий варіант для зберігання цих грибів, тому що вони достатньо насичені вологою. Але можна ризикнути і засушити, тільки попередньо нарізати лисички тонкими слайсами.
Маринування. Популярний і смачний спосіб. Рецептів маринованих лисичок є багато, обирайте на власний смак.
Рецептів є чимало, тому що їх вживали в їжу ще за часів давньоримської імперії. А у Франції в XVII столітті яскраві гриби вважалися делікатесом, і тому довгий час вони були в меню аристократів.
Класичний рецепт - лисички, тушковані у сметані. А взагалі ці гриби чудово смакують у крем-супах, а ще у салатах.
Інгредієнти на 4 порції
Заправка:
Огірок, перець, цибулю і помідори нарізати, листя салату порвати руками, все перемішати.
На сковороді розігріти олію, вкинути лисички і подрібнений часник. Готувати 5-7 хвилин*, помішуючи час від часу. На завершення посолити і поперчити. Готові лисички викласти на паперовий рушник, щоб забрати зайву олію.
Готуємо заправку. Тут все легко: треба лише ретельно перемішати усі інгредієнти для соусу.
Отож, готові лисички відправляємо до нарізаних овочів і салату, скроплюємо заправкою. Додаємо нарізаний кубиками сир фета. Салат перемішуємо безпосередньо перед подачею на стіл. Смачного!
* так лисички залишаться більш соковитими. Втім, якщо ви побоюєтесь їсти швидко обсмажені гриби, потримайте їх на сковорідці хв. 15 – так вони стануть більш хрусткими.