Завантажити ще

Лисичковий бум: золоті гриби завойовують ринок, борються з паразитами і покращують зір

Лисичковий бум: золоті гриби завойовують ринок, борються з паразитами і покращують зір
Фото: pixabay.com

За популярністю вони наздоганяють шампіньйони і Його Величність білий гриб. Лисички – яскраво-помаранчеві корисні гриби з характером. Про те, чому розпочався так званий «лисичковий бум», яких вітамінів у цих грибах найбільше, а також чому їх не можна заморожувати у сирому вигляді - читайте у матеріалі Коротко про.

Вирощує сама матінка-природа

Це зараз їх називають золотом лісу, продають по 300-400 грн за кілограм і пропонують в меню багатьох ресторанів. А ще років 10-20 тому на ці яскраві гриби не звертали особливої уваги. Але про це трохи пізніше.

Лисичка звичайна росте у хвойних та мішаних лісах. Одразу ділимося секретом: шукати такі гриби треба у соснових і ялинових борах, у затінку, там, де на ґрунті багато моху. Ростуть і на Поліссі, і в Карпатах, і в центральних регіонах України. Всюди, крім південної частини країни, бо ж не люблять надто палючого сонця.

Перші лисички з’являються вже наприкінці червня, але масово їх збирають у липні–серпні. Якщо пощастить і осінь буде теплою, то їх можна знайти і у вересні. До речі, цікава особливість цього гриба: майже ніколи не бувають червивими, тому що їхня м’якоть містить речовини, які відлякують комах.

А ще лисички неможливо виростити штучно, як ті ж шампіньйони. Не ростуть вони в таких умовах, потребують сусідства дерев, які виробляють потрібні для цих грибів поживні речовини. Тому в продажу маємо натуральний продукт, вирощений самою матінкою-природою.

У новітній історії України справжній «лисичковий бум» почався у 2000-х роках. Люди почали масово скуповувати ці гриби на ринках. На руку популярності зіграли яскравий колір, приємний аромат, довгий термін зберігання. І ще відносна безпека: лисички не переплутаєш з якимось отруйним грибом. До того ж, цей продукт активно експортують до Європи, і в Україні їх теж почали цінувати не лише як «лісову їжу», а як корисний делікатес.

Шукати такі гриби треба у соснових і ялинових борах, у затінку, там, де на ґрунті багато моху. Фото: pixabay.com

Шукати такі гриби треба у соснових і ялинових борах, у затінку, там, де на ґрунті багато моху. Фото: pixabay.com

Багаті на бета-каротин і вітамін С

Отож, про користь. У лисичках чимало вітамінів і мінералів. Більш того, це одні з найбільш багатих на вітаміни гриби. До прикладу, містять бета-каротин (провітамін А). І так багато, що ці гриби наступають на п’яти рекордсменці-моркві.

Вітамін С також міститься у лисичках, у трохи меншій кількості, ніж в цитрусових чи смородині.

Також в лисичках є:

  • вітаміни групи В,
  • калій,
  • мідь,
  • цинк,
  • селен,
  • залізо.

А ще лисички містять хіноманозу. Це природна речовина, яка, за деякими дослідженнями, може знищувати паразити в організмі. Щоправда, скільки тієї хіноманози є у лисичках і чи дійсно ці гриби можуть вигнати паразитів з організму – вчені поки що не дослідили.

Зате довели, що правильно приготовлені лисички на обід допомагають нормалізувати травлення, виводити токсини, підтримувати імунітет, зміцнювати зір. До того ж низькокалорійні, всього 30–40 ккал на 100 г.

Та є нюанс: гриби не підходять для щоденного меню, як, приміром, каші чи овочі. Усе добре в міру. Достатньо раз на тиждень поласувати 150–200 грамами готових грибів Для дітей старшого віку - не більше 50–70 г. А для малюків, а також людям з хворобами печінки, шлунку, підшлункової, вагітним і годуючим краще узагалі відмовитися від грибних страв.

Як вибрати якісні лисички?

На ринку або в лісі звертайте увагу на:

  • колір - має бути насичений помаранчевий, без чорних плям чи сірого нальоту;
  • структуру - обирайте міцні, пружні гриби, не слизькі чи трухляві;
  • запах - легкий фруктово-грибний, без гнилі.

У магазині обирайте ті, які виглядають сухенькими в упаковці, не запрівшими. Якщо лисички слизькі, значить зіпсовані чи перетримані у вологому пакуванні.

Як зберігати лисички?

У холодильнику - до 5 днів, у паперовому пакеті або відкритому контейнері.

Можна заморозити. Але майте на увазі: якщо заморожувати сирі лисички, то при розморозці вони гірчитимуть. Тому треба попередньо проварити гриби 5-7 хвилин, остудити і відправити до морозильної камери. Термін зберігання лисичок у такому вигляді - до 6 місяців.

Сушіння. Не найкращий варіант для зберігання цих грибів, тому що вони достатньо насичені вологою. Але можна ризикнути і засушити, тільки попередньо нарізати лисички тонкими слайсами.

Маринування. Популярний і смачний спосіб. Рецептів маринованих лисичок є багато, обирайте на власний смак.

Класичний рецепт - лисички, тушковані у сметані. Фото: pixabay.com

Класичний рецепт - лисички, тушковані у сметані. Фото: pixabay.com

Що приготувати з лисичок?

Рецептів є чимало, тому що їх вживали в їжу ще за часів давньоримської імперії. А у Франції в XVII столітті яскраві гриби вважалися делікатесом, і тому довгий час вони були в меню аристократів.

Класичний рецепт - лисички, тушковані у сметані. А взагалі ці гриби чудово смакують у крем-супах, а ще у салатах.

Салат зі смаженими лисичками та сиром фета

Інгредієнти на 4 порції

  • 200 г міксу листя салату
  • 1 огірок
  • 1 червоний болгарський перець
  • 1 маленька червона цибулина
  • 100 г помідорів чері
  • 100 г сиру фета
  • 300 г свіжих лисичок
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 2 зубчики часнику, подрібнені
  • Сіль та перець за смаком

Заправка:

  • 3 столові ложки оливкової олії
  • 2 столові ложки бальзамічного оцту
  • 1 столова ложка діжонської гірчиці
  • 1 чайна ложка меду
  • Сіль та перець за смаком

Огірок, перець, цибулю і помідори нарізати, листя салату порвати руками, все перемішати.

На сковороді розігріти олію, вкинути лисички і подрібнений часник. Готувати 5-7 хвилин*, помішуючи час від часу. На завершення посолити і поперчити. Готові лисички викласти на паперовий рушник, щоб забрати зайву олію.

Готуємо заправку. Тут все легко: треба лише ретельно перемішати усі інгредієнти для соусу.

Отож, готові лисички відправляємо до нарізаних овочів і салату, скроплюємо заправкою. Додаємо нарізаний кубиками сир фета. Салат перемішуємо безпосередньо перед подачею на стіл. Смачного!

* так лисички залишаться більш соковитими. Втім, якщо ви побоюєтесь їсти швидко обсмажені гриби, потримайте їх на сковорідці хв. 15 – так вони стануть більш хрусткими.

Новини по темі: гриби грибник рецепти