Інжир - один із найдавніших та найкорисніших фруктів, відомий людству ще з часів стародавніх цивілізацій. Він не лише радує своїм солодким смаком, але й має безліч корисних властивостей, які підтримують здоров’я та додають сили. Детально про це – в матеріалі Коротко про.
В Україні сезон інжиру триває недовго. Його вирощують переважно в південних регіонах, де м’який клімат сприяє дозріванню солодких ягід. Основний сезон свіжого інжиру триває з серпня до жовтня. Саме в цей період плоди мають найкращі смакові якості та найбільшу концентрацію корисних речовин.
- Інжир — це джерело великої кількості корисних речовин: органічних кислот, цукрів, ферментів, пектину, клітковини, вітамінів та мінералів. За кількістю калію він поступається лише горіхам і містить чималу кількість антиоксидантів — речовин, які уповільнюють процеси старіння та попереджають онкопроцеси. Чим він темніший, тим більше корисних речовин, - розповіла дієтолог Галина Незговорова.
За словами експерта, вживання інжиру покращує роботу серцево-судинної та нервової систем, допомагає при бронхіальній астмі, тахікардії, тромбозах, стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, виводить токсини, швидко повертає працездатність. Має сечогінну, протизапальну та жарознижувальну дію.
Інжир багатий на вітаміни (особливо групи B, а також A, C і K), мінерали (калій, кальцій, магній, залізо) та антиоксиданти. Його вживання:
Цікаво, що інжир має природні цукри, які швидко додають енергії, тож він може стати корисною заміною солодощам.
Попри численні переваги інжир підходить не всім. За словами Незговорої, його не рекомендують при запальних процесах шлунково-кишкового тракту, подагрі, цукровому діабеті та ожирінні.
Так, інжир обмежити або зовсім виключити з раціону радять людям:
Натомість інжир широко використовується в народній медицині та косметології.
Дієтологи радять споживати інжир у помірних кількостях. Оптимальна порція для здорової дорослої людини — 2–3 свіжі плоди на день.
- Добова норма сушеного інжиру для дорослої людини — не більше п’яти ягід (приблизно 50 г). Свіжого можна з’їсти втричі більше. За кількістю корисних речовин вони майже не відрізняються, однак калорійність сушеного у п’ять разів вища, тому його краще вживати у першій половині дня, - розповіла Незговорова.
Вона додала, що свіжі плоди через швидке псування занадто вибагливі до зберігання, тому найчастіше використовують сушені. Свіжі плоди зберігають у холодильнику не більше як тиждень, а сушені — у прохолодному темному місці декілька місяців.