На прилавках вже з'явилася перша полуниця. Поки що привізна, але зустрічається і наша, закарпатська. Ціни, щоправда, кусаються – за кілограм ягоди треба викласти від 200 до 300 гривень.
Але спробувати ранньої ягідки ой як хочеться. Коли на ринку з'явиться вітчизняна ягода, на які ціни чекати цього року і як взагалі йдуть полуничні справи в «ягідних» селах - у матеріалі Коротко про.
Село Хорохорин за 30 км від Луцька славиться своєю полуницею на всю країну. Колись це була звичайна глибинка із типовою для багатьох сіл картиною – роботи немає, рятувалися завдяки господарству та заробіткам. Саме із заробітків у Польщі на полуниці та інших ягодах місцеві і привезли ідею: вирощувати полуницю вдома та самим її продавати. Так і зробили – і ось у селі та за ним розкинулися ділянки і поля, засаджені соковитою ягодою. Понад 300 гектарів!
Полуниця з Хорохорина – велика, солодка. Це відомо всім, тож за нею вишиковуються черги закупівельників. Але цього року справи пішли інакше.
– Погода нам дуже «допомогла» вже, – зітхає у розмові з кореспондентом Коротко про староста села Анатолій Мельничук. - І ще хтозна, що буде. Вже вимерзло до 50% полуниці. Навіть та, що була у бутонах, померзла. Може, викине ще останні квіточки, але це буде ягода не тієї якості – такою великою вона вже не буде. Слава богу, що дощі пішли – у нас ще й дощів не було до останнього часу. Вологи не вистачало.
Ягода в Хорохорині тільки-но почала цвісти. Пік полуничного сезону тут наприкінці травня – на початку червня. Цього року селяни прогнозують запізнення на тиждень-півтора – через холоди. За словами місцевих, щоб полуниця була великою і солодкою, потрібно +15 градусів тепла вночі та від +20 вдень. А тут – нуль чи трохи вище. І за прогнозом холод ще триватиме.
Незважаючи на втрату половини врожаю, люди все ж таки не опускають руки. Сумно посміхаються: «Сподіваємося, що гірше вже не буде».
– У нас зазвичай у червні ще град йде, – діляться місцеві фермери. – А це буде вже зовсім не кондиція. Це лише на переробку.
Місцеві наголошують, що це перший такий надскладний у плані погоди рік за останні два десятиліття.
– Так, бувають заморозки, але обмерзало до 10% цвіту, – зазначає староста Анатолій Мельничук. – Це ніяк не впливало на рентабельність та бажання людей вирощувати ягоду. А тут – одразу половини врожаю немає.
У зв'язку з непередбачуваністю погоди говорити про ціни зарано. Та й селянам про них думати не хочеться – кажуть, їм би відбити гроші, що вкладено у полуницю, – вже буде дуже добре. Але багато фермерів уже бачать – цього року вони точно підуть у мінус.
– Ціни диктуватиме ринок, – зазначає Анатолій Мельничук. - Якщо ягоди зовсім не буде, ціни поповзуть угору. Місцева по 200 гривень не буде. Я так думаю... Хіба що перекупники продаватимуть за такою вартістю. Мабуть, на місці закупівельна оптова ціна буде 70-80 гривень. Перша завжди дуже дорога, а далі як піде. Торік ранню віддавали по 75 гривень. А потім – по 50, 40, 25 гривень.
У Хорохорині вирощують ранню ягоду італійських сортів, наприклад, "Альба", "Клері". Ось цих двох, за словами фермерів, зовсім не буде. Пізньою тут не займаються - її ринок не бере, тому що з'являється чорниця, малина.
- Єдиний вихід - чекати і сподіватися, що гірше вже не буде, - зітхає староста села. - Є рік урожайний, є гірший, а є збитковий. Люди руки не опустять однаково. Постійно не буде дуже добре, і постійно не буде дуже погано.
Приблизно так само справи йдуть ще в одному відомому полуничному місці – у селі Висока Піч на Житомирщині. За радянських часів тут базувався ракетний полк, а сьогодні у кожному дворі мешканці колишнього військового містечка вирощують полуницю.
– У нас піщані ґрунти, а полуниця їх найбільше любить, – ділиться з кореспонденткою Коротко про староста села Катерина Котвицька. – У сусідніх районах уже чорнозем – там займаються картоплею. Тож у нас у Високій Печі – «полуничний центр».
Минулого року тут було стільки полуниці, що селяни не знали, куди її подіти. Продавали на місці по 10-15 гривень за кіло. Скільки буде цього року – не беруться сказати.
– Рання у нас не лише цвіте, а й перецвітає вже, але було багато заморозків, тож не можу сказати навіть, що від урожаю залишилося, – зазначає Катерина Котвицька. – Загалом останніми роками полуницю б'ють морози. Але попит на неї все одно є. Ягоди набагато менше, ніж раніше, але люди не кидають цю справу.
Полуницю тут зазвичай продають на «п'ятачку» - так місцеві називають місце на трасі біля села. Можна брати й у селі – навіть у вашу тару зберуть, щоби не пересипати зайвий раз і не м'яти ягоду.
- А ще раніше, коли працювали заводи, сюди з діжками приїжджали, у них люди зсипали полуницю і йшли далі збирати, - зазначає староста.
Ще одна проблема – зі збиранням полуниці: нема кому збирати. Зробити це потрібно за день-два – це не картопля, чекати не буде. Хтось із селян виїхав, чоловіки – на фронті. Тож і з робочими руками проблеми.
Незважаючи на збитки з полуницею, люди не сумують. Після цієї ягоди тут починається чорниця – у лісах її повно. Після чорниці – гриби. Білий, польський, червоноголовці, підосиновики, підберезники, лисички. Якщо грибний рік – то з кошиками у лісі місцеві ходять до пізньої осені.
- Це не основна робота, то підробіток. За комуналку можна цими грошима заплатити чи підкопити на щось, – діляться селяни. – Пенсіонери можуть цілий день збирати. Але чорниця – це важка робота. А потім її ще продати треба, на базарі стояти. Не кожен має можливість. Тому здають «на машини» скупникам.
Місцеві наголошують: у ліс їм зараз іти страшно - раптом замість гриба міну знайдеш. Та й багато чого у житомирських лісах могло залишитись після 2022-го… Але все одно йдуть, хоч і менше – жити на щось треба.