Відома львівська мережа ресторанів почала виготовляти адаптивний посуд для людей з обмеженою рухливістю - ветеранів, людей з ампутаціями, ДЦП, які перенесли інсульт чи мають хворобу Паркінсона. Разом із фахівцями з реабілітації та протезування Superhumans вони розробили інклюзивний посуд: тарілки, прибори, дошки тощо. Про це повідомляють на сайті закладів.
- Люди з обмеженою рухливістю часто змушені адаптуватися до звичайного посуду, який створений без урахування їхніх потреб. А спеціальні тарілки та ергономічні прибори є тими предметами, з якими можливе повернення самостійності, - йдеться у повідомленні.
Зокрема, популярними є тарілки, якими зручно користуватись однією рукою (one-handed plate). У такої тарілки є кілька особливостей конструкції - вищі бортики, завдяки яким їжу простіше розділяти чи набирати прибором. На тарілці є штифти: між ними можна фіксувати продукти, щоб вони не ковзали, а також в них зручно намазувати хліб однією рукою. Основа тарілки має силіконові накладки, завдяки яким посуд не ковзає по столу.
Однак купити такі тарілки в Україні поки що непросто. Тож було вирішено розробляти та випікати такий посуд у майстерні кераміки мережі ресторанів.
Також у ресторані почали використовувати адаптивні прибори - виделки, ложки та ножі. Вони мають бути легкими, з широкою та пласкою ручкою. Таку ручку простіше захопити протезом чи зафіксувати на куксі. Такі прибори досить просто знайти і придбати в інтернеті, вони більш поширені, ніж тарілки.
Тож уже сьогодні у всіх ресторанах холдингу використовують адаптивний посуд, з якого зручно їсти людям із протезами чи людям з обмеженою рухливістю. Також тут можуть створити адаптивні тарілки для інших закладів.