З давніх-давен гарбузом годували, лікували і навіть відмовляли (наприклад, сватам). А тепер новий тренд: з гарбузами фотографуються. Про те, на яких локаціях можна відзняти цікаві фото і відеоконтент, чи важко виростити гарбуз з насінини на власній грядці, а також як обрати солодкий плід за кольором шкірки - читайте у матеріалі Коротко про.
Загадка: як ввічливо відмовити без слова «ні»? Правильна відповідь: вручити гарбуза. Так робили наші предки. Коли хлопець сватався до дівчини, а вона не мала бажання виходити за нього заміж, то вручала йому кабака. Це був символ ввічливої, але остаточної відмови. В народі навіть казали: «Дали гарбуза? Тоді шукай іншу красуню».
Але так було не завжди, бо ж гарбуз, він же кабак, на території Європи з’явився лише після подорожі відомого мореплавця Христофора Колумба. Саме він привіз його до Старого Світу з Південної Америки. До речі, вже за нашого часу археологи знайшли у Мексиці стародавній рецепт настоянки з гарбуза як приворотне зілля. Тому там ці плоди не лише споживали як овоч, фрукт чи ягоду (ботаніки до сьогодні сперечаються щодо гарбузової класифікації).
В Європі, зокрема в Україні, гарбуз швидко прижився. А як інакше, якщо невибагливий у вирощуванні, корисний, довго зберігається, приємний на смак, а насіння взагалі наче ласощі. І до всього цього з висушених гарбузових половинок робили глечики, ложки, навіть музичні інструменти. Ідеальний продукт!
Існує близько 800 сортів гарбуза, зазвичай вирощують лише 40. Плоди бувають не лише звичними українцям помаранчевими чи жовтими, а й білими, зеленими, синіми.
Виростити гарбуз з насінини може навіть городник-аматор. Рослина невибаглива у догляді, лише аби сонця вистачало, бо ж у тіні рости не буде. Насіння висівають у добре прогрітий ґрунт наприкінці травня або на початку червня. Поливати гарбуз краще рясно, але не часто. За хороших умов родить щедро. Більш того, з гарбузовим врожаєм можна потрапити до Книги рекордів Гіннеса: там вже є гарбуз, який заважив цілісіньку тонну. В Україні найбільший гарбуз виростили минулого року на Дніпропетровщині. Тамтешній плід заважив 137 кілограмів і 500 грамів.
Гарбузи давно є частиною народних традицій. Наприклад, в Європі щорічно проходять гарбузові фестивалі. У США свято Геловіну неможливо уявити без гарбуза. А в Україні вже традиційними стали фотосесії на полі з гарбузами. Ось кілька таких гарбузових локацій.
Найбільш відоме гарбузове поле зараз працює на Буковині, у селі Мамаївці неподалік Чернівців. Тут понад три гектари засаджені гарбузами різних сортів: від класичних помаранчевих до строкатих декоративних. Є гарбузи у формі груш, зірочок, крихітні декоративні і величезні вагою у десятки кілограмів.
Для гостей облаштували фотозони: піраміди з гарбузів, «гарбузову хатку», оздоблену в українському стилі, арки та алеї з гарбузів, декоративні фігури. Є гойдалки, тюки сіна, штучні озера і етнолокації для тематичних фотосесій.
Гарбузи гарбузами, але VENGREENERY - це повноцінний парк відпочинку. Тут є батут, дитячі майданчики, атракціони, можна придбати смаколики, в тому числі і з гарбуза.
Адреса: вул. Богдана Лепкого, 2, с. Мамаївці, Чернівецький р-н, Чернівецька обл.
Графік роботи: щодня з 10:00 до 19:00.
Ціна: 300 гривень, для дітей - 150 гривень, малеча до 6 років проходить безкоштовно.
Найбільш відоме гарбузове поле зараз працює на Буковині, у селі Мамаївці неподалік Чернівців. Фото: ФБ VENGREENERY
Сюди завезли більше 50 тонн гарбузів! Плоди різних форм, кольорів і розмірів прикрашають композиції з тюків сіна, плетених кошиків і дерев’яних елементів. Центральну площу "Добропарку" прикрасили гарбузовими пірамідами, також тут встановили гарбузовий будиночок з ретроліхтарями.
У "Добропарку" нагадують, що у вартість вхідного квитка входить не лише гарбузова локація. Зараз у парку квітнуть осінні квіти, тобто є де гуляти і чим милуватися. Окрім цього, у вартість квитка входить безліч активностей для дітей та дорослих: тюбінгова гірка, переправа на плотах, дитячий майданчик, тролей, батут.
Адреса: с. Мотижин, Київська обл.
Графік роботи: щодня з 10:00 до 20:00.
Ціна: 400 гривень, для дітей і пільговий - 300 гривень.
Порівняно з попередніми полями, це більш камерна місцина. Поруч з трасою Київ - Чоп за 40 км від Львова знаходиться маленький гарбузовий рай. Це не окреме поле, а місцина біля житла. Колись тут лише продавали гарбузи та городину, а зараз власники прикрасили територію тюками з сіном, квітами і тисячами гарбузів різного калібру.
Звісно, з "Добропарком" чи полем у Мамаївцях цю місцину порівнювати не можна, не той масштаб. Зате в Банюнині, крім фото з гарбузами, можна одразу на місці купити овочі, городину, квіти, вирощені власниками гарбузового поля. А ще локація працює цілодобово і на довірі: касира чи продавця немає, ціни написані на плодах чи ящиках, а замість касового апарату - трилітрова банка.
Адреса: с. Банюнин, Львівський район, Львівська обл.
Графік роботи: цілодобово.
Ціна: 200 грн.
Нафотографувавшись із гарбузами, прихопіть, тобто купіть, кілька плодів додому. Гарбуз можна зберігати в прохолодному місці аж до весни. Наші предки за це його і цінували, адже взимку рятував від нестачі свіжих овочів і авітамінозу.
Їсти гарбуз за обидві щоки можуть дорослі, діти і навіть малюки з піврічного віку. Плід використовують і як дієтичний продукт, і як лікарський засіб. І що важливо: корисними є всі частини гарбуза - м'якуш, сік, насіння, олія.
Цікавий факт: плід містить у 5 разів більше каротину (того, що в організмі перетворюється у вітамін А), аніж морква. А ще у гарбузі є:
Наші предки добре знали лікувальні властивості цього плода. Наприклад, відваром з гарбуза з додаванням меду лікували безсоння та нервові розлади. Крім цього, гарбуз:
Гарбуз низькокалорійний (майже 30 калорій в 100 г), тож його цінують ті, хто дбає про фігуру. А народні цілителі взагалі впевнені, що той, хто споживає гарбуз, добряче економить на ліках.
Корисним є і гарбузове насіння. Цей смачний перекус покращує роботу серця, підтримує імунітет, знижує ризик розвитку діабету.
Окремо згадаймо і про гарбузову олію. Дієтологи рекомендують вживати її для зниження рівня холестерину, для покращення обміну речовин, роботи печінки, передміхурової залози, жовчного міхура.
Якісний гарбуз має тверду шкірку, сухий хвостик і при постукуванні видає глухий звук. Фото: pixabay.com
Це складне завдання, бо ж селекціонери добряче попрацювали над гарбузом. І навіть неяскраві плоди можуть бути дуже солодкими.
Та все ж візьміть до уваги, що:
І загальне правило. Якісний гарбуз має тверду шкірку, сухий хвостик і при постукуванні видає глухий звук. Якщо хвостик зелений чи м’який, то гарбуз зірваний зарано і може швидко зіпсуватися.
Зібрані восени гарбузи можна зберігати всю зиму. Для цього їх кладуть у сухе і прохолодне місце, наприклад, до льоху чи комори. Важливо, щоб плоди не лежали один на одному, інакше вони можуть підгнити.