На продуктових полицях ринків і магазинів додалося яскравих - помаранчевого і жовтого - кольорів. А це значить - стартував сезон цитрусових. Про те, чим корисні такі плоди, чому гірчить грейпфрут і які апельсини найсолодші, а також скільки мандаринів можна з’їсти за раз - читайте у матеріалі Коротко про.
Почнімо з викриття цитрусових міфів.
- Та це ж суцільна «хімія»!
Деякі покупці дотепер вірять у міф про «наколоті» хімікатами апельсини та інші цитрусові. Насправді це фейк. Будь-який цитрус має щільну шкірку, і ін’єкції зіпсували б його товарний вигляд. Певну обробку роблять, але тільки зовні.
Оскільки більшість цитрусових до України приїжджають із Іспанії, Туреччини, Єгипту, Марокко, їх обробляють спеціальними консервувальними речовинами (харчовим воском, антисептиками, фунгіцидами).
Найчастіше цитруси покривають харчовим воском або парафіном. Саме тому вони блищать. Це роблять, щоб плід не втрачав вологу і виглядав привабливо. При цьому м’якоть не чіпають.
Деякі постачальники використовують фунгіциди, які запобігають плісняві під час перевезення. Ці речовини не проникають у м’якоть, але залишаються на шкірці. Тому перед споживанням плоди треба ретельно мити, а краще навіть обдати окропом і витерти рушником.
Це найулюбленіші зимові фрукти українців. А як інакше, якщо солодкі, ніжні, легко чистяться, не залишають кислого присмаку.
Калібр плоду, смак і навіть ціна залежать від країни, звідки він потрапляє до України. Наприклад, найдорожчі іспанські мандарини. Вони і більші, з насиченим ароматом, солодкі, соковиті. Їх вирощують на сонячному узбережжі Валенсії, де дні теплі, а ночі прохолодні. Завдяки цьому цукор накопичується повільно, м’якоть виходить щільною.
Турецькі мандарини менші, з тоншою шкіркою, мають освіжаючу кислинку. Вони дозрівають швидше, бо турецький клімат тепліший і вологіший. Зате такі плоди краще зберігаються.
Є ще марокканські мандарини: дуже ароматні, із щільною шкіркою, які ідеальні для транспортування.
Еталоном смаку вважаються іспанські, бо ж такі великі, соковиті, без кісточок. Єгипетські апельсини дешевші, але з більш твердою шкіркою і трохи кисліші.
А от італійські «криваві» апельсини сорту Тарокко або Морро мають червону м’якоть і ягідний аромат, вони - делікатес.
Цей плід, скажімо так, на любителя. Бо ж гірчить. Хоча в цьому секрет його користі. Речовина нарингін, що дає гіркоту, допомагає розщеплювати жири, знижує рівень «поганого» холестерину. Нарингін – це ще й потужний антиоксидант, допомагає очищати клітини від усіляких вільних радикалів і окислювального стресу.
Ізраїльські грейпфрути світлі, жовті, з тоншою цедрою й більш м’яким смаком. Турецькі - червоніші, яскраві, з глибшим ароматом, але часто більш кислі.
"Універсальний солдат", бо ж додають його і до чаю, і у випічку, і навіть у косметику. Вітаміну С в лимоні не так уже й багато, як здається, зате плід містить флавоноїди та ефірні олії, які підтримують імунітет.
Турецькі лимони мають яскраво-жовту гладеньку шкірку і тривалий термін зберігання. Італійські (сорти Сицилії) - ароматніші, з тонкою цедрою, але погано транспортуються.
Вітаміну С в лимоні не так уже й багато, як здається, зате плід містить флавоноїди та ефірні олії, які підтримують імунітет. Фото: pixabay.com
Молодший брат лимона. Більш запашний і з пряним смаком. За це його цінують бармени та гурмани. Лайм містить багато антиоксидантів і допомагає засвоювати залізо. Найчастіше на полицях вітчизняних магазинів і ринків можемо знайти мексиканський лайм або перуанський. Обидва мають ніжну м’якоть і насичений аромат.
Цитрусова сім’я була б не повною без цього велетня. Найбільший серед цитрусових, помело родом із Південно-Східної Азії. Його м’якоть ніжна, з легкою гірчинкою. Помело багате на клітковину, а ще має властивість знижувати апетит. Тому його часто радять тим, хто стежить за фігурою.
З дитинства знаємо, що цитрусові багаті на вітамін С. Наприклад, у 100 г апельсинів міститься близько 53 мг вітаміну С, що становить понад половину добової норми. А тепер увага: в шипшині, солодкому перці, чорній смородині та ківі цього вітаміну значно більше.
Та не одним вітаміном С багаті апельсини з лимонами. У всіх цитрусових є:
Регулярне споживання цитрусових підтримує здоров’я судин, знижує ризик серцево-судинних хвороб, покращує тонус шкіри.
Декілька мандаринів чи один грейпфрут замість перекусу:
Ще одна перевага цитрусових – низька калорійність. Наприклад, у 100 грамах апельсина міститься від 50 ккал. А в такій же кількості грейпфрута – від 40 калорій.
Хоч цитрусові й корисні, але міра важлива. Дорослій людині достатньо 1–2 апельсини або 2-3 мандарини на день. Дітям - 1 мандарин або половина апельсина. Малюкам до трьох років вводити цитрусові треба дуже обережно, по шматочку, стежачи за реакцією.
Хоч надлишок вітаміну С не накопичується, та може подразнювати слизову шлунку. До того ж кислота у великій кількості шкодить зубній емалі.
А от людям із виразкою шлунку, гастритом, підвищеною кислотністю, тим, хто має алергію, взагалі не варто смакувати такими фруктами. Діабетикам можна цитрусові, але треба зважати на кількість фруктози. Тут грейпфрут і помело краще за апельсин чи мандарин.
Законодавство України вимагає наявності певної інформації на упаковці чи етикетці для інформування споживача.
Отож, на такій наліпці може бути:
Один апельсин може містити до 170 видів фітонутрієнтів - речовин, які працюють як природні ліки.
Мандаринова олія знімає втому і допомагає заснути, тому аромат мандаринів асоціюється зі спокоєм.
Грейпфрут може взаємодіяти з деякими ліками, зокрема серцевими, тому лікарі радять не поєднувати їх.
Помело - найдавніший цитрус, решта (навіть апельсини!) з’явилися від його схрещування.