Українці дедалі частіше обирають не пляжі та готелі «все включено», а поїздки вглиб країни. Тобто ближче до глиняних хат, вишиванок, трембіт і сільських краєвидів. Етнотуризм став своєрідним способом відшукати своє коріння, зануритись у рідну культуру і відчути власне, українське, справжнє.
Про те, куди поїхати в етнотур, скільки це коштуватиме, а також де спробувати хліб за 300-літнім рецептом і скільки видів борщу навчать готувати на майстер-класі на Полтавщині - у матеріалі Коротко про.
Війна, внутрішні потрясіння, бажання зберегти своє рідне – це і підштовхнуло українців шукати опори в культурі. Як не крути, а після 24.02.2022 люди зрозуміли: нам є чим пишатися. Адже маємо унікальні традиції, пісні, ремесла, гастрономію, які можуть здивувати будь-кого.
Етнотур – модний сьогодні тренд. А ще це нові емоції. От, до прикладу, типова екскурсія з гідом по Києву чи Львову. Прогулявся, попив кави, послухав екскурсовода. І за деякий час вже забув більшість того, що розповідав гід. А в етнотурі вариш борщ із господинею народному строї, вчишся робити ляльку-мотанку, печеш хліб у старовинній печі, слухаєш, як звучить дримба чи трембіта, навіть сам пробуєш зіграти. Тобто це не типова музейна подача «за склом», а живе спілкування з людьми, які цю культуру зберігають, і можливість доторкнутись до неї власними руками.
Ще один важливий факт. Більшість етнотурів організовують малі бізнеси або навіть окремі родини. Купуючи таку поїздку, турист вкладає у розвиток села, у збереження ремесл і традицій.
Сьогодні все стало набагато простіше — варто лише ввести в Google «етнотури по Україні», і з’явиться безліч варіантів.
Звісно, першою у списку є Гуцульщина (Карпати): Косів, Верховина, Криворівня та інші містечка і села. Тут традиції гуцулів вічні. Місцеві жителі гостинно зустрічають туристів, і з радістю навчать писати писанки, ліпити сирних коників, проведуть на полонину до вівчарів, покажуть, як виготовляється справжня гуцульська кераміка.
Поділля. Вінниччина, Хмельниччина, Тернопільщина! Тамтешні села з білосніжними хатами, старовинними піснями й неповторною кухнею, де часто проводять фольклорні фестивалі.
Бойківщина. Це вже Львівська область (Турки, Сколе, Славське). Бойківські хати, особлива говірка, деревообробка, пісенна спадщина - усе це зберіглось і досі передається з покоління в покоління.
Полісся. На Івана Купала треба їхати саме сюди, на Рівненщину, Житомирщину. Тут до тепер збереглися цікаві магічні обряди.
Таврія та південь. Зараз там неспокійно. Херсонщина, Запоріжжя, Миколаївщина потерпають від обстрілів ворога. Але мають бути у списку кращих регіонів для етно-подорожей. Ця частина України має багату козацьку історію. А ще смачні страви з риби і цікаві майстер-класи з гончарства та лозоплетіння.
А тепер про гроші. Ознайомившись з різними пропозиціями, зауважуємо, що вартість етнотуру залежить від формату. Одноденний тур з трансфером і майстер-класами обійдеться в середньому 1500 грн. Триденний тур з проживанням і харчуванням — від 3000 грн. Іноді можна знайти бюджетні варіанти, особливо якщо домовлятися напряму з господарями зелених садиб.
Подорож стартує з найстарішого міста Київщини Василькова. Тут знаходиться овіяний легендами та загадками Княжий Дитинець, Собор Св. Антонія та Феодосія – перлина козацького бароко, 200-літній адмінбудинок – штаб Чернігівського полку. І, звісно, музей Васильківської майоліки.
У програмі туру є ще й так звані «Васильківські Карпати»: невеликі гори і каньйони неподалік Києва. Надзвичайно мальовнича місцевість.
Наступна локація цієї подорожі – село Ходосівка. Саме тут знаходиться Центр дієтології та Аптека здорового харчування. Туристів зустрінуть засновники Центру, Наталія Калиновська та Арам Саргсян, які більше 15 років досліджують українські традиції та інновацій у сфері рослинного харчування. Організатори туру обіцяють майстер-клас випікання хліба за рецептом, якому більше 300 років, дегустацію страв з цільних злаків і навіть конопляного шоколаду.
А на завершення туристів підвезуть до озера у Підгірцях. Тамтешня водойма дивує чистою прозорою водою з характерним темним відтінком. Локація популярна як серед місцевих жителів, так і серед киян.
У "Конопляній країні" на туристів чекає майстер-клас випікання хліба за рецептом, якому більше 300 років. Фото: etnosvit.com
Тривалість: 1 день
Вартість: 1550 грн
Сайт: Етносвіт
У програмі поїздки і огляд Мгарського монастиря, і дегустації лікувального чаю монахів, і екскурсія в ткацьку майстерню в Решетилівці, знаменитої вишивкою «білим по білому» та майстерними тканими гобеленами. Опісля туристів чекає ще одна екскурсія. Цього разу до музею Івана Котляревського. Автор Енеїди і сам був любителем смачно поїсти. Тому там же відбудеться майстер-клас з приготування полтавських галушок і наливок, та їх дегустація.
Наступного дня туристів відвезуть в музей олії. Так, такий існує. Там до тепер зберіглося старовинне обладнання, якому вже більше 100 років. Спочатку його хотіли здати на металобрухт, однак небайдужі жителі відремонтували верстати, створені заводом братів Ельворті, і влаштували діючу експозицію.
А ще туристів, які оберуть цю подорож, навчатимуть готувати три види борщу, і відведуть до музею самогону і пива. Організатори заздалегідь попереджають: готуйтеся до дегустації цих напоїв.
Тривалість: 2 дні
Вартість: від 2350 грн.
Сайт: KrainaUA (Тур за попереднім замовленням).
Впродовж 3 днів туристи відвідають Коломию, Космач, Косів, Яворів. Програма туру надзвичайно насичена. Організатори обіцяють учасникам участь у старовинних обрядах на честь Весни або ж примірку весільного вбрання самих Князя та Княгині (гуцульських нареченої і нареченого). Також туристи зможуть навчитися розписувати писанки, грати на музичних інструментах (трембіта, дудки, флояра, скрипка), ліпити сирних коників і навіть виткати гобелен, як то робили в давнину.
В етнотурі можна навчитись грати на музичних інструментах. Фото: ФБ Туристичний центр «Рахівська Гуцульщина»
Тривалість: 3 дні
Вартість: 2600 грн.
Сайт: Таїна народних промислів Карпат