Донедавна цей продукт обирали лише за ознакою «йодована чи ні». Тепер же на полицях магазинів є морська, гімалайська, копчена і ще безліч інших видів солі - очі розбігаються. Про те, яка з них найкраща, як обрати якісну, а також про щоденну порцію солі і що буде з організмом, якщо вживати пересолене, - читайте у матеріалі Коротко про.
Пересолити чи недосолити страву – і смак уже не той. Так «працює» дрібка солі - інгредієнт, про якість якого часто не замислюються навіть знані господині. А даремно.
Обираючи сіль для власного споживання, кореспондентку Коротко про здивував асортимент. Суцільний імпорт! На пачку української солі припадає п’ять упаковок такого продукту з Польщі, Румунії, Туреччини. І на колір, і на смак звичайна сіль. Але на якість такого імпортного продукту українські господині нарікають.
- Залила водою сіль, а вона потріскує і запах нафти чути, - жаліється в соцмережах киянка Тетяна Немерович.
- Через теперішню сіль неможливо наквасити огірки та капусту, бо все розлазиться, - коментує користувачка соцмереж Ірина.
Обрати якісну сіль – завдання із зірочкою. Перш за все, уважно читаємо етикетку. На ній має бути наступна інформація:
Сіль - це, по суті, хлорид натрію (NaCl). Але джерело, спосіб добування, технологія обробки роблять її смак, користь і навіть вигляд різними. Ось найпопулярніші види солі:
Отож, яку сіль з цього списку обрати? Для щоденного використання найкращим варіантом буде не елітна гімалайська чи пікантна чорна, а кам’яна або морська сіль з українських земель. А от на святковий стіл можна й заморочитись.
Україна - одна з небагатьох країн, що має власні соляні родовища. Найбільш відомим було «Артемсіль» (Донеччина). Продукція цього підприємства була найвищої якості. На жаль, говоримо про «Артемсіль» у минулому часі, тому що у 2022 році через бойові дії підприємство припинило роботу.
Але без солі українці не залишилися. Видобувають сіль у Дрогобичі (Львівщина). Звісно, потужності там набагато скромніші, аніж були в «Артемсолі». Зате видобувають традиційною методикою за технологією XIV ст., виварюють з ропи на дровах. Жодних промислових процесів у роботі на Дрогобицькій солеварні не задіяно. Тому зараз сіль «мейд ін Дрогобич» по праву вважається найбільш екологічно чистою і якісною в Україні.
Є поклади кам’яної солі і в Солотвино (Закарпаття). За радянських часів на території селища активно видобували сіль. Але рік за роком потужності зменшувалися. В 2000-х роках шахти узагалі затопило. Після втрати «Артемсолі» закарпатські чиновники заявили про відродження Солотвинського соляного родовища. Навіть казали, що за рік-другий зможуть забезпечити потребу всієї України в технічній і харчовій солі. Та поки що солотвинську сіль в магазинах не знайти.
«Все – отрута, все – ліки, а те й інше визначає доза». Це висловлювання належить найбільш відомому лікареві епохи Відродження - Парацельсу. Сіль також може бути як ліками, так і отрутою. ВООЗ рекомендує не більше 5 грамів солі на добу - це приблизно 1 чайна ложка. Але враховувати треба усі джерела солі, включно з хлібом, ковбасами, соусами, напівфабрикатами.
- Нестача солі може викликати слабкість, м’язові спазми, порушення водно-сольового балансу, - розповідає Коротко про сімейний лікар Тетяна Гурницька. – І навпаки. Забагато солі в раціоні збільшує навантаження на нирки, затримує воду в організмі, відповідно, людина матиме набряки. Підвищує ризик інсульту та серцево-судинних захворювань, «скаче» артеріальний тиск. Тому з сіллю обережно: важливо не переборщити, тобто не пересолити.
Посолити борщ не тільки можна, а й треба. Але є продукти, які традиційно підсолюють, хоча вони краще засвоюються або зберігають більше корисного без солі. Наприклад, кажуть, свіжі овочі (огірки, помідори) солити не треба, бо сіль витягує воду і нібито знижує кількість вітамінів.
Не радять солити м’ясо під час смаження, тому що воно втратить сік. Краще опісля, для соковитості. Крупи й каші (наприклад, гречку чи вівсянку) теж краще солити в кінці приготування, а не на початку.