Фарбування великодніх яєць – це давня традиція, яка додає святу яскравих барв. Проте багато сучасних барвників містять хімічні речовини, які можуть бути шкідливими для здоров’я та довкілля. На щастя, є безпечні та екологічні методи фарбування крашанок, у яких використовуються природні барвники.
Проте перед фарбуванням варто перевірити свіжість придбаних яєць. За даними експертки з якості продуктів Оксани Прокопенко, існує декілька способів зробити це. По-перше, можна опустити яйце до склянки з водою. Якщо яйце опустилось на дно – воно свіже. Якщо спливає – його вживати категорично не можна – воно пройшло вже всі терміни придатності.
- Є ще один секрет – можна взяти яйце і потрясти його біля вуха. Якщо почуєте, що щось б’ється по шкарлупі - не варто це купувати цей продукт, бо він знаходиться поза строками придатності, - порадила Прокопенко.
Експертка також запевнила, що перевірити свіжість яйця за кольором жовтка не можливо. Водночас однією з ознак свіжості яєць є каламутний, непрозорий білок – він має таку текстуру через вуглекислий газ, що не встиг вийти з білка. У старих яйцях цей елемент випаровується через пори шкарлупи і білок стає абсолютно прозорим.
Один із цікавих способів фарбування – використання кави, яка надає яйцям теплий коричневий відтінок. Для цього потрібно заварити міцну натуральну каву або використати кавову гущу, опустити яйця у гарячий кавовий настій і залишити на кілька годин. Для глибшого кольору можна залишити яйця у каві на ніч.
Буряковий сік надає яйцям рожево-червоний відтінок. Для фарбування потрібно натерти буряк або нарізати його шматочками, залити гарячою водою, додати оцет (1 ст. ложка на 1 літр води) і залишити настоюватися. Далі яйця слід опустити у відвар на кілька годин або на ніч для отримання насиченого кольору.
Фарбування червонокачанною капустою дозволяє отримати ніжний блакитний або навіть фіолетовий відтінок. Для цього потрібно нарізати капусту, залити її окропом, додати оцет і дати настоятися. Яйця занурюють у відвар на кілька годин або залишають на ніч.
Чай каркаде надає яйцям ніжний синювато-фіолетовий відтінок. Для цього слід заварити міцний чай каркаде, додати трохи оцту для закріплення кольору та опустити яйця у настій на кілька годин або на ніч.
Натуральні соки фруктів і ягід створюють м’які пастельні відтінки: журавлинний сік дає ніжно-рожевий колір, шпинатовий – світло-зелений, чорничний – фіолетовий. Для фарбування яйця потрібно опустити у свіжовичавлений сік і залишити на кілька годин.